Vrnjačka Banja dobija novu atrakciju?

19. December 2019
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Tuneli ispod Crkvenog brda u centru Vrnjačke Banje, koji su za vreme Drugog svetskog rata izgrađeni kao sklonište nemačkog Glavnog štaba, od 2020. godine mogli bi da postanu turistička atrakcija najposećenije srpske banje. Naime, turstička organizacija Vrnjačka Banja raspisala je javnu nabavku za izradu elaborata za potrebe izrade projektno tehničke dokumentacije na nivou projekta za građevinsku dozvolu i rekonstrukciju Lerovog tunela ispod Crkvenog brda. Kako je za eKapiju rekao direktor TO Vrnjačka Banja Ivan Trifunović, reč je o trećoj i završnoj fazi rekonstrukcije Crkvenog brda kojom je planirano uređenje dela sa vidikovcem, izgradnja još nekoliko stotina metara staza i uređenje Trga Patrijarha Pavla i Trga česme sa pratećim mobilijarom.

- Ispod tih parcela nalazi se tunel za koji smo raspisali tender za elaborate da bismo krenuli u sledećoj godini sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija u valorizaciju tog tunela u turističke svrhe. Ideja je da se devet soba postavi muzejski, a da jedan deo bude pretvoren u 6D bioskop gde bi se posetiocima prikazivao film o istorijatu Vrnjačke Banje - rekao je Trifunović i dodao da je plan da to bude nova turistička ponuda banje za 2020. godinu.

Vrednost javne nabavke je oko 1,1 miliona dinara.

Nova turistička atrakcija biće dugačka 130 metara, obogaćena sadržajima iz istorije ovog mesta. Posetioci će tako, posle rekonstrukcije, imati priliku da zahvaljujući izloženim maketama i predmetima, jasno sagledaju razvoj banje od rimskog perioda, preko osmanske vlasti i nemačke okupacije, do danas. U ovim izložbenim prostorima videće se brojno oružje, topovi, puške, samostreli, oruđa, oklopi, panciri, nemačke i partizanske uniforme, kao i razni predmeti pronađeni prilikom arheoloških iskopavanja.

Portrebno je da elaborat, između ostalog, sadrži i rekognosciranje i inženjersko-geološko kartiranje površine terena terena (≈ 0.6 ha) sa analizom postojeće dokumentacije, tomografsko profilisanje, elektrometrijsko SEO profilisanjaepo trasi tomograma tunel površina, morfotektonsku analizu na podacima lidarskog kartiranja, dekompozicija spektra i analiza horizontalnih gradijenata, formiranje 2D modela i izvođenje proračuna dinamičkih modula na profilu sa izradom izveštaja, detaljno inženjersko-geološko kartiranje strukturnih blokova u bokovima i svodovima tunela.

Rok za izradu i isporuku elaborata je 60 dana od dana potpisivanja ugovora, a rok za podnošenje ponuda je do 26. decembra 2019.

Crkveno, odnosno Čajkino brdo proglašeno je za kulturno istorijsku prostornu celinu od velikog značaja i na njemu se nalazi 49 objekata pod pokroviteljstvom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Najveći broj zaštićenih objekata čine vile – ima ih ukupno 39, a potiču iz druge polovine XIX i prve polovine XX veka. Građene su pod uticajem različitih arhitektonskih stilova: narodne arhitekture Pomoravlja, romantizma, neoklasicizma, baroka, secesije...

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...