Vrelo Grza najlepša fotografija prirode Srbije

16. June 2017
Pobednička fotografija Maje Stošić
Pobednička fotografija Maje Stošić

U Turističkoj organizaciji Srbije proglašeni su pobednici četvrtog po redu foto-konkursa "Viki voli Zemlju". Fotografija Maje Stošić, koja prikazuje vrelo Grza u Parku prirode Kučaj-Beljanica, izabrana je za najlepšu fotografiju zaštićenog prirodnog dobra u Srbiji za 2017. godinu. Dobitnica je nagrađena GoPro kamerom.

Drugo i treće mesto osvojio je Branislav Stojković, koji je pod korisničkim imenom "Bancika" zabeležio prizore iz Parka prirode Stara planina. Ovom autoru pripada vaučer za kupovinu robno-tehničkih nagrada u vrednosti od 20.000 dinara (2. nagrada), kao i eksterni hard disk (3. nagrada).

Žiri, koji je ove godine radio u proširenom sastavu, te su pored stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode Srbije fotografije ocenjivali i g. Zoran Jovanović Mačak, fotoreporter Večernjih novosti, kao i g. Vladislav Mitić, urednik fotografije u kompaniji Ringijer Aksel Springer, doneo je odluku da pohvali autore još tri fotografije: Vladimira Mijailovića - za fotografiju vodopada Tupavica na Staroj planini, Olju Simović (Korisnik:OLJA) - za fotografiju iz parka prirode Golija i Gojka Galića (Korisnik:Gojko Gavrilo) - za fotografiju iz Nacionalnog parka Fruška Gora.

Proglašenju pobednika prethodilo je obraćanje čelnika Vikimedije Srbije, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Turističke organizacije Srbije.

Filip Maljković, predsednik Vikimedije Srbije, zahvalio se svim učesnicima i partnerima uz čiju pomoć je realizovan ovajkonkurs.

- Zadovoljstvo nam je da ovo međunarodno takmičenje u prikupljanju slobodnih fotografija zaštićenih prirodnih dobara izaziva sve više pažnje, jer nam to govori da smo na pravom putu promocije slobodnih sadržaja, slobodnog znanja, ali i promocije prirodnih lepota naše zemlje. Takođe se nadamo se da smo uspeli ovim konkursom da doprinesemo i povećanju svesti o očuvanju prirode - rekao je Maljković.

Dragana Petraš iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije iskoristila je priliku da podseti da se Park prirode Kučaj-Beljanica, odakle je došla pobednička fotografija, trenutno nalazi u postupku proglašenja Nacionalnog parka, dok je Ljiljana Čerović, šef Odseka za upravljanje i razvoj turističkih proizvoda Turističke organizacije Srbije, naglasila je da je ovaj konkurs, kao i izložba najlepših radova u prostorijama Turističke organizacije Srbije, značajna podrška aktivnostima TOS-a na promociji turističkih potencijala naše zemlje.

Pored nagrađenih i pohvaljenih fotografija od strane žirija, Vikimedija Srbije uručila je zahvalnice i učesnicima koji su dali poseban doprinos ovom takmičenju.

Izložba 20 najboljih radova biće otvorena u Turističkoj organizaciji Srbije do 22. juna, a uslediće izložba i na internacionalnom džez festivalu „Nišvil", od 10 do 13. avgusta. Treća izložba planirana je za grad odakle dolazi pobednica - Paraćin.

Izvor: RTV

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...