Vojvodina pruža odmor za svačiji ukus

29. January 2019

Prve asocijacije na zimski odmor su planine, skijališta i visoka nadmorska visina, ali da zimski odmor ne mora biti uvek takav pokazuje nam ravnica u Vojvodini svojim posebnim čarima. Vojvodina koja je izrasla na "ničijoj zemlji" između Dunava, Tise, Begeja i Tamiša je jedna od najlepših srednjevekovnih tvorevina. Kao takva Vojvodina danas kroz svojih 45 gradova i  opština nudi specijalne rezervate prirode, spomenike prirode, arheološka nalazišta, dvorce, tvrđave, verske objekte, pruža jedinstvenu vojvođansku hranu, vina.

Svojom raznovrsnom turističkom ponudom Vojvodina će zadovoljiti ukuse i najmlađih i najstarijih turista, ponudiće najbolje zaljubljenicima u prirodne lepote, kulturne, istorijske objekte, onima koji žele miran odmor u salašima, ali i ljubiteljima aktivnog odmora, kao što su lov ili jahanje.

Pejzaž iskonske lepote prirode je Fruška gora u kojoj su brojna zaštićena područja u kojima se pružaju odlični uslovi za planinarenje. Osim prirode, sinonim za Frušku goru su manastiri kojih je izgrađeno 35, a danas sačuvano 17. Većina ovih srednjevekovnih blaga su nastala u periodu od XV do XVIII veka, dok su u skorije vreme nastala dva manastira. Fruška gora kao takva je atraktivna turistička ponuda u svim godišnjim dobima.

Kulturni objekti su važna obeležja Vojvodine. Dvorci, kašteli i letnjikovci su brojni, ima ih čak 43, verno oslikavaju srednjevekovni nasleđeni period i većina njih otvoreni su za posetioce. Reprezentativno i poznato zdanje i odlična prilika da se obiđe je kompleks imanje porodice Dunđerski u Kulpinu. U okviru ovog poseda nalaze se dva dvorca, upravna zgrada, kovačnica, konjušnica i žitni magacin. Realizuju se za posetioce tematske i povremene izložbe.

Izuzev dvoraca, Vojvodina ima 8 tvrđava i kula. Svaki grad Vojvodine pruža zanimljivosti i specifičnosti mesta kroz gradske muzeje, etno sadržaj, autentičnu arhitekturu iz različitih perioda. Posetiocima su dostupni i muzeji starih zanata, pčelarstva, pivarstva.

Osim svih ovih bogatih turističkih ponuda, Vojvodina pruža i specifična mesta za prenoćište, te su salaši, etno kuće i turistička naselja verni prikazi i načini života ove ravnice. Kako bi bili zadovoljeni i urbani načini života tu su i brojni wellness i spa centri.

Da bi turistima bilo lakše da odaberu pravo mesto za uživanje u odmoru i otkriju šta može da im ponudi Novi Sad, Sombor, Subotica, Kikinda, Kovačica i drugi gradovi Vojvodine, otvoren je Turistički info-centar Turističke organizacije Vojvodine, 21. januara u Bulevaru Mihajla Pupina 18. u Novom Sadu. Sada će na jednom mestu turisti moći da saznaju sve pojedinosti, odaberu mesto za odmor i upoznaju se sa lepotama vojvođanskog turizma. U info-centru ponuda je predstavljena na različite tradicionalne načine, kroz brošure i flajere, ali i kroz mnogo savremenih načina, digitalni vodič, mobilnu aplikaciju. Uz to, tu se prodaju i unikatni i različiti suveniri i autohtone vrste vina.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...