Virgin Atlantic proglasio bankrot

05. August 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Britanska avio-kompanija Virgin Atlantic je proglasila bankrot i zatražila zaštitu od poverilaca pred američkiim sudom u Njujorku.

Kompanija čiji je osnivač i suvlasnik Ričard Brenson (Virgin Group sa 51% vlasništva), a drugi suvlasnik je američka Delta Air Lines sa 49 posto, prinuđena je na restruktuiranje zbog posledica koronavirusa.

Pre mesec dana postignut je dogovor kojim će u ovu kompaniju biti uloženo 1,2 milijardi funti. Prema njemu Ričard Brenson je obezbeedio 200 miliona funti dok će ostatak obezbediti razni investitori i kreditori.

Problem nesolventnosti kompanije je postao nerešiv kada je na naplatu dospelo preko 400 miliona funti. Kako bi se sprečilo gašenje kompanije, vlasnici su se obratili američkom sudu sa zahtevom da ih zaštiti od poverilaca i omogući oporavak.

U planu su i pregovori o reprogramu duga sa kompanijama od kojih se iznajmljuju avioni i ciljem da se postignu novi jeftiniji aranžmani za najam aviona. U maju, u jeku pandemije koronavirusa, Virgin Atlantic je saopštio da će ugasiti svoju glavnu bazu na londonskom aerodromu Gatwick (LGW) i da će otpustiti oko 3.500 radnika.

Planom je predviđen period oporavka od pet godina, s tim da je povratak profitabilnosti predviđen do kraja 2022. Ukoliko im sud odobri zaštitu od poverilaca, kompanija će moći da nastavi sa poslovanjem, mada će neizvesnost potrajati sve dok se nepredvidiva situacija sa koronavirusom ne smiri.

Ranije ove godine i druga Brensonova avio-kompanija, Virgin Australia je proglasila nelikvidnost. U aprilu je zatražena sudska zaštita, a potom je u kompaniju ušao američki investicioni fond Bain Capital, koji je obećao restruktuiranje i spas kompanije.

Izvor: Aviatica

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...