„Vinski putevi Otvorenog Balkana“ predstavljeni na panelu „Budućnost vinskog turizma“ u Italiji

23. September 2022
Image by Stefan Schweihofer from Pixabay
Image by Stefan Schweihofer from Pixabay

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Tatjana Matić, učestvovala je na 6. Globalnoj konferenciji Svetske turističke organizacije (UNWTO) o vinskom turizmu na panelu „Budućnost vinskog turizma“, u gradu Alba, u Republici Italiji.

U okviru panela „Budućnost vinskog turizma“, ministarka Matić predstavila je projekat „Vinski putevi Otvorenog Balkana“, kao i rezultate koje su Republika Srbija, Republika Albanija i Republika Severna Makedonija ostvarile na sajmu „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu.

- Razmena znanja i iskustava sa ostalim državama Evrope i sveta na 6. Globalnoj konferenciji o vinskom turizmu u Albi značajno će pomoći našoj zemlji u nastojanjima da vinski turizam učinimo jednim od vodećih pokretača turizma i ekonomije u Srbiji. Ovom prilikom, i u okviru panela „Budućnost vinskog turizma“, prikazali smo sve što smo do sada uradili u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“. Predstavili smo našu ideju, misiju i viziju budućnosti vinskog turizma u Srbiji i regionu celom svetu. Daljim ulaganjem u razvoj vinarstva, sigurno je da će vinski turizam kod nas procvetati, a rute vina naći svoje mesto na evropskoj i svetskoj turističkoj mapi uz tvrđave, carske gradove, ali i destinacije poput planina i banja - istakla je ministarka Matić.

 

 

Ona je takođe naglasila da se u Srbiji poslednjih godina intenzivno investira u vinarski sektor putem subvencija za podizanje novih zasada, kupovinu vinarske opreme, kao i za promociju na međunarodnim tržištima, te da su vinogradarima i vinarima i u 2022. godini omogućeni povoljni krediti kroz novi projekat Svetske banke, a da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija kroz projekte promocije, edukacije i treninga, od 2015. opredelilo preko 170 hiljada evra (blizu 20 miliona dinara) za promociju vinskog turizma.

Na panelu o budućnosti vinskog turizma, pored ministarke Matić učestvovali su i ministar ekonomije i održivog razvoja Gruzije, Levan Davitašvili, zamenica ministra turizma Grčke, Sofia Zaharaki, ministar turizma Italije, Masimo Garavalja, ministar kulture Moldavije, Sergiu Prodan, državna sekretarka za turizam, trgovinu i usluge Portugala, Rita Markues, i ministar turizma, pošte, saradnje i Ekspoa San Marina, Federiko Pedini Amati.

Izvor: mtt.gov.rs

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...