„Vinski putevi Otvorenog Balkana“ predstavljeni na panelu „Budućnost vinskog turizma“ u Italiji

23. September 2022
Image by Stefan Schweihofer from Pixabay
Image by Stefan Schweihofer from Pixabay

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Tatjana Matić, učestvovala je na 6. Globalnoj konferenciji Svetske turističke organizacije (UNWTO) o vinskom turizmu na panelu „Budućnost vinskog turizma“, u gradu Alba, u Republici Italiji.

U okviru panela „Budućnost vinskog turizma“, ministarka Matić predstavila je projekat „Vinski putevi Otvorenog Balkana“, kao i rezultate koje su Republika Srbija, Republika Albanija i Republika Severna Makedonija ostvarile na sajmu „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu.

- Razmena znanja i iskustava sa ostalim državama Evrope i sveta na 6. Globalnoj konferenciji o vinskom turizmu u Albi značajno će pomoći našoj zemlji u nastojanjima da vinski turizam učinimo jednim od vodećih pokretača turizma i ekonomije u Srbiji. Ovom prilikom, i u okviru panela „Budućnost vinskog turizma“, prikazali smo sve što smo do sada uradili u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“. Predstavili smo našu ideju, misiju i viziju budućnosti vinskog turizma u Srbiji i regionu celom svetu. Daljim ulaganjem u razvoj vinarstva, sigurno je da će vinski turizam kod nas procvetati, a rute vina naći svoje mesto na evropskoj i svetskoj turističkoj mapi uz tvrđave, carske gradove, ali i destinacije poput planina i banja - istakla je ministarka Matić.

 

 

Ona je takođe naglasila da se u Srbiji poslednjih godina intenzivno investira u vinarski sektor putem subvencija za podizanje novih zasada, kupovinu vinarske opreme, kao i za promociju na međunarodnim tržištima, te da su vinogradarima i vinarima i u 2022. godini omogućeni povoljni krediti kroz novi projekat Svetske banke, a da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija kroz projekte promocije, edukacije i treninga, od 2015. opredelilo preko 170 hiljada evra (blizu 20 miliona dinara) za promociju vinskog turizma.

Na panelu o budućnosti vinskog turizma, pored ministarke Matić učestvovali su i ministar ekonomije i održivog razvoja Gruzije, Levan Davitašvili, zamenica ministra turizma Grčke, Sofia Zaharaki, ministar turizma Italije, Masimo Garavalja, ministar kulture Moldavije, Sergiu Prodan, državna sekretarka za turizam, trgovinu i usluge Portugala, Rita Markues, i ministar turizma, pošte, saradnje i Ekspoa San Marina, Federiko Pedini Amati.

Izvor: mtt.gov.rs

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...