Vikend bundeve u Segedinu 29. i 30. oktobra

20. October 2022
Image by Mayur Gadge from Pixabay
Image by Mayur Gadge from Pixabay

Šesti po redu Vikend bundeve u Segedinu biće organizovan od 29. do 30. oktobra na Trgu Svetog Ištvana.

Manifestacija je prvenstveno namenjena porodicama, a glavna atrakcija će biti rezbarenje bundeva, jedan od najpopularnijih običaja za Noć veštica, zakazana za subotu 29. oktobar. Vikend će upotpuniti sajam zanata, a biće tu i jahanje ponija, minijaturna železnica, gumeni zamak, vrteška, ali i igra pravljenja džinovskih konstrukcija.

Predstave i koncerti će upotpuniti program, a za posetioce će se otvoriti i vodotoranj, popularno zvan “stara dama Segedina”. U pitanju je prvi vodotoranj sagrađen od armiranog betona u Mađarskoj, a izgrađen prema planovima Zielinszki Szilárda, prvog mađarskog doktora tehničkih nauka. U vreme kada je podignut 1905. godine, bio je to najviši vodotoranj na svetu, dok danas služi i kao vidikovac odakle se pruža prelep pogled na grad i reku Tisu.

Kad ste već u Segedinu, nemojte propustiti da posetite Srpsku crkvu Svetog Nikole, Zavetnu crkvu, Sinagogu, palatu Reok, a možete se i okupati u Banji Ana ili Akvapolisu. U obližnjim čardama možete probati riblji paprikaš ili pikantnu riblju čorbu i zasladiti se u popularnim poslastičarnicama.

O Noći veštica

Širom sveta se 31. oktobra slavi Halloween ili Noć veštica. Naziv Halloween je nastao od All Hollow’s Eve što znači Veče svih svetih, a u pitanju je staro keltsko verovanje da se poslednjeg dana oktobra zemlja i nebo sjedinjuju, pa se duše mrtvih spuštaju na zemlju da posete svoje domove. Na Noć veštica, deca vole da prerušena u mumije, duhove, veštice i druge avete idu od kuće do kuće i skupljaju slatkiše uzvikujući: “smicalica ili poslastica.” Običaj kostimiranja potiče još od Kelta koji su smatrali da će se na taj način sakriti od duhova i veštica.

Bundeva je zaštitni znak Noći veštica. Mnogi ljudi ukrašavaju svoje domove za ovaj praznik, a jedna od najčešćih dekoracija je bundeva u koju se stavi sveća, takozvani Džek O’Lantern. Irska legenda koja se za njega vezuje govori o lukavom čoveku koji je uspeo da prevari đavola, ali zbog svoje škrtosti nije uspeo da uđe u raj, već je bio osuđen da luta po mraku između svetova. Izdubljena bundeva sa svećom bi trebalo da mu pomogne da nađe izlaz.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. September 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...
Tourism
ТОNS organizovao poslovni skup u Ljubljani
21. September 2023
U ljubljanskom „Radisson Blu Plaza Hotel“-u Turistička organizacija Grada Novog...
Tourism
20. September 2023
Turistička organizacija Srbije sa ponosom objavljuje da je otvoren konkurs za nagradu...
Tourism
Investitori iz Švajcarske grade akva park na Zlatiboru?
18. September 2023
Na sednici Skupštine opštine Čajetina odbornici su usvojili izmene i dopune Plana...