Veselinov Tourism Consulting poručuje: Bitka za turiste je počela – budite dobri gosti i mudri domaćini

13. April 2021
Golubački grad / Izvor: Turistički Svet /fototeka/
Golubački grad / Izvor: Turistički Svet /fototeka/

 Poslednjih godinu dana i par meseci svet posrće pod jednom od najvećih posleratnih kriza koja je od decembra 2019. do danas odnela više od 2,8 miliona ljudskih života, promenila životne navike i poglede na svet, prislilno prekomponovala ekonomiju i privredu, dovodeći pojedine grane industrije skoro na ivicu opstanka. Na lestvici najugroženijih su avio-saobraćaj i turizam koji je – kao jedan od najperspektivnijih i najbrže rastućih segmenata svetske privrede – dospeo u situaciju da se, doslovce, bori za svakog pojedinačnog gosta i putnika.

I - The lake Vracevgaj, Bela crkva, Serbia.jpg

 Vračevgajsko jezero/Bela Crkva - Turistički Svet/Arhiva

 Procena: Letovanje u krugu od 1.000 kilometara
Drastičan udar je, između ostalog, podstakao prognoze, procene i predviđanja da bi turisti mogli prihvatati opcije i ponude u radijusu od 1.000 kilometara, oslanjujći se uglavnom na sopstveni prevoz i tražeći ili birajući što više sadržaja na otvorenom.
 
Gledano kroz prizmu turističkih agencija i turoperatera u Srbiji, tih zamišljenih 1.000 kilometara u krug i ne mora da bude tako loša prognoza za nastupajuću letnju sezonu, pogotovo ako se ima u vidu prošlogodišnji (ne)očekivani fijasko. Ta „hiljadarka“ u slučaju domaćih turističkih poslenika otvara brojne mogućnosti – od Hrvatske i Slovenije na zapadu, Crne Gore, Albanije i Grčke na jugu, do Turske i Bugarske na istoku. Što se severa tiče, moglo bi se računati na banje u Mađarskoj, ali banjski turizam je već dovoljno razvijen i u Srbiji, a prilagodljiv domaćem džepu.
Svesni da se, u grčevitom ratu protiv korone, paralelno moraju boriti za tradicionalno dobre i poželjne goste, Grci su odlučili da ove sezone građanima Srbije otvore granice ako uz pasoš donesu potvrdu o vakcinaciji bilo kojom od četiri vakcine koje koriste ovdašnje zdravstvene vlasti. Onima koji nemaju potvrdu o vakcinaciji, biće potreban negativan PCR test ili antigenski test, što je neuporedivo bolja situacija nego prošle godine kad je korona stavila rampu na putovanja, tek na kratko otvarajući granice, ali uz brojna traumatična iskustva na letovanju. Grčka, kao najpopularnija destinacije domaćih turista, tokom devet meseci 2019. godine je, prema podacima Narodne banke Srbije, zaradila od srpskih turista 344 miliona evra, a ovog leta ponovo očekuje goste, dovoljno raširenih ruku da svi budu zadovoljni.
 
Administracija u Atini je odlukom o olakšicama za srpske turiste nenadano „prodrmala“ i Zagreb, pa je i Hrvatska, čitajući logičan jezik brojki, stavila na papir mogućnost da gostima iz Srbije omogući ulazak uz negativan PCR testa i potvrdu o vakcinaciji. Tako će, pre svih Istra, a potom i Kvarner, Dalmacija i ostrva, moći da računaju na tradicionalno rado viđene goste iz Srbije.
 
Crna Gora, koja se prošle godina na početku pandemije dobro držala i imala relativno malo zaraženih, zbog nepovoljne situacije sa kovidom 19 je nešto kasnije otvorila granice tek u avgustu 2019. ali ove godine očekuje povoljniju situaciju jer za ulazak, kako je najavljeno, neće bit potreban negativan PCR test ni potvrda o vakcinaciji. U takvim okolnostima i domaćini i gosti moraju biti svesni i spremni da se dosledno pridržavaju epidemioloških mera.
 
Domaće agencije, svakako, računaju i na verne klijente naviknute na gostoprimstvo i turističke blagodeti Turske, koja već nekoliko meseci ubedljivom promotivnom kampanjom poziva srpske turiste u Istanbul i morske destinacije. Turska za ulazak propisuje negativan PCR test, a na listi omiljenih destinacija bila je 2019. godine, posle Grčke, na drugom mestu gde su turisti iz Srbije ostavili oko 135 miliona evra.
Očekuje se da će biti nastavljen i trend od septembra prošle godine kada su čarteri za Egipat, kao u foto-startu, spasili agencije, dajući im finansijsku injekciju na kraju sezone. Po dosadašnjim informacijama, aranžmani za Egipat se već dobro prodaju u domaćim agencijama, a od turista se – za sada – očekuje da u novčaniku imaju i negativan PCR test.
 
Jedna od zvezda u usponu je i Albanija koja je prošle godine ugostila veliki broj turista Draču, Sarandi, Valoni i pokazala da postaje sve ozbiljniji igrač na turističkom tržištu. Gosti iz Srbije su u prednosti zbog multilateralnog regionalnog dogovora koji ne podrazumeva dodatne uslove za dolazak turista iz Srbije.
Vlasti Severne Makedonije najavile su da će, u znak zahvalnosti za donirane vakcine, najverovatnije, tokom sezone ukinuti putarine za građane Srbije. Ta povlastica, verovatno, neće važiti samo za tranzitne goste na putu ka Grčkoj. Već i za turiste koji se umesto morskih destinacija opredele, recimo, za letovanje na Ohridskom jezeru.
 
I - eTNO SELO sTOLOVO KOD pARAĆINA.jpg
 
 
Etno selo Stolovo - Turistički Svet/Arhiva
 
Srbija – glavni konkurent svim destinacijama u okruženju
Prošle godine, u pandemijskoj konfuziji zabrana i ograničenja, mnogima je „kec iz rukava“ bio Neum i njemu pripadajuće parčence obale Jadrana u hercegovačkom delu Bosne, oaza u koju se moglo bez PCR testa u situaciji kad su Hrvatska i Crna Gora zatvorile granice. Poučene dobrim iskustvima gostiju, pojedine agencije su Neum već stavile u ovogodišnju ponudu.
 
Na kraju – a moglo je i na početku – glavni konkurent svim destinacijama u širem regionu je – Srbija. Domaći turizam je prošle godine – malo silom nametnutih korona pravila i ograničenja, ali i nesumnjivo sve kvalitetnijom i raznovrsnijom ponudom – dostigao zlatne trenutke da se traži krevet više, što do sada nije bio slučaj.
Iako će prethodna godina ostati upamćena kao jedna od najtežih za turizam u novijoj istoriji, u periodu od jula do oktobra 2020. godine ostvareno je ukupno 720.369 dolazaka domaćih turista, što je 27.921 više nego u odnosu na period jul-oktobar 2019. godine. Među destinacijama u Srbiji koje beleže veći ukupan broj turista tokom 2020. godine u odnosu na prethodnu godinu su Sokobanja, Banja Vrdnik, Ribarska Banja, Divčibare, Stara planina.
Ko će se izboriti se više gostiju – videćemo kad na kraju sezone domaćini saberu i oduzmu šta su ponudili, a šta su dobili.
 
Do tada, proverite da li ste spremni za goste, da li su vam ažurirani sajtovi, doterane fotografije i tekstovi za Instagram i Fejsbuk, preispitajte protokole o čistoći i higijeni, epidemiološkoj bezbednosti.
E, da – i razmislite, pre nego što pozovete goste, da li ste u ponudi osmislili neke detalje i sitnice koji vas izdvajaju od konkurencije.
Ako vam je potreban neki savet, verujemo da znate prave adrese. A VTC je, svakako, jedna od njih.
Srećno u novoj turističkoj sezoni! Budite dobri gosti i mudri domaćini!
 
P.S. I još nešto: pažljivo osmislite i dobro planirajte putovanje. U okolnostima pandemije, situacija sa prelaskom granica bi mogla da se menja iz dana u dan, pa je, pre nego što spakujete kofere i zaključate vrata, preporučljivo da proverite zvanične sajtove država u koje želite da putujete.
 
 
 

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....