Usvojen novi Program razvoja turizma Vojvodine

19. November 2018
Usvojen novi Program razvoja turizma Vojvodine

Skupština AP Vojvodine usvojila je Program razvoja turizma, strateški dokument od velikog značaja za unapređenje i razvoj turizma u Vojvodini.

Program obuhvata sprovođenje jasno definisanih aktivnosti u sferi turizma za period od četiri godine i pripremljen je u skladu sa Zakonom o turizmu i Strategijom razvoja turizma Republike Srbije za period od 2016 do 2025. godine, saopštila je Pokrajinska vlada.

Dokument je izradio Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u saradnji sa svetski priznatim stručnjacima za datu oblast.

Tom strategijom definisane su četiri turističke destinacije - Novi Sad, Fruška Gora i Sremski Karlovci, Subotica, Palić i Potisje, Podunavlje - Gornje Podunavlje i Novi Sad i Donje Podunavlje, kao i Banat sa Vršcem.

Program, koji se oslanja na Strategiju, sadrži, pored opisa položaja i osnovnih karakteristika planskog područja, i analizu stanja, resurse planskog područja, svot analizu, strateške pravce i faze razvoja turizma u Vojvodini, probleme održivog razvoja planskog područja, predloge i mere za njihovo rešavanje, kao i način praćenja realizacije programskih aktivnosti.

Ovaj strateški dokument prevashodno definiše ključne investicione projekte poput spa rizorta na Paliću, zdravstvenih velnes i vinskih rizortova, tematskog zabavnog parka, te izgradnju raznovrsnih rekreativnih terena i objekata.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, ističe da se Program naslanja na ciljeve i preporuke republičke Strategije, te da je njegov cilj namenski i sistematski pristup turizmu, ne samo kroz ekonomske indikatore, već i kroz multiplikativne efekte koje turizam ima na sveobuhvatni društveno-ekonomski, lokalni i regionalni razvoj, na razvoj kulture i obrazovanja, životnu sredinu i razvoj komplementarnih delatnosti, poput trgovine, poljoprivrede, energetike, građevinarstva i slično.

U pogledu projekata namenjenih javnom sektoru, Program definiše ključnu ulogu privatizacije, odnosno osavremenjavanja postojećih banja, potom urbanizovanja gradskih središta Vojvodine, turističkog razvoja arheološkog nasleđa, revitalizacije Petrovaradinske tvrđave i Podgrađa, ali i pružanje podrške Novom Sadu, kao nosiocu dve laskave titule - Evropske prestonice mladih 2019. i Evropske prestonice kulture u 2021. godini.

Đoković naglašava da je Vojvodina rastuća turistička regija, koja svoj održivi turistički razvoj zasniva na bogatom prirodnom i kulturnom nasleđu i resursima, pritom uspešno spajajući poljoprivrednu proizvodnju sa inovativnom turističkom ponudom.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je nastojao da ide u korak sa republičkim strateškim dokumentima, te je svoje podsticajne mere i programe, implementirane u javnim pozivima, kao i sam rad Saveta za turizam, osnovanog pri Sekretarijatu, realizovao vodeći računa o zastupljenosti svih relevantnih aspekata definisanih kako u Strategiji, tako i u novousvojenom Programu, navodi se u saopštenju.

Kako se precizira, ovim je postignut pravni okvir na pokrajinskom nivou za dalje institucionalno namensko ulaganje u turističku infrastrukturu.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...