Uskoro ukidanje viza za građane Azerbejdžana

22. May 2018
Uskoro ukidanje viza za građane Azerbejdžana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Bakuu sa predsednikom azerbejdžanskog parlamenta Oktajem Asadovim i najavio veoma brzo ukidanje viza za državljane Azerbejdžana kao deo stvaranja uslova za podizanje ukupne saradnje dve zemlje.

Vučić je rekao da će biti mogućnosti da se saradnja podigne na viši nivo i zahvalio se za podršku teritorijalnoj celovitosti i integritetu Srbije.

- Imamo veliko poverenje u vaše rukovodstvo i predsednika i uveren sam da će Azerbejdžan kao prijateljska zemlja podržavati Srbiju. Mi ćemo učiniti sve i podržavati celovitost Azerbejdžana. Verujem u značajan progres u odnosima dve zemlje - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naglasio da se poverenje gradi godinama i da je srećan što ima takvo poverenje sa predsednikom Ilhamom Alijevim.

- Uveren sam da će trgovinska razmena biti na znatno višem nivou u narednim godinama. Azerbejdžanski privrednici dosta su novca ulagali u region iz kog je Srbija i verujemo da će ulagati i u njima najprijateljskijusku zemlju na Balkanu - poručio je Vučić.

Najavio je da će u roku od sedam dana biti ukinure vize za Azerbejdžance i izrazio nadu da ce to biti dodatan podsticaj da dođu u Srbiju.

- Sa Alijevim se odlično razumemo po mnogim regionalnim i globalnim pitanjima i u uslovima ovako složenim u svetu dve slobodne zemlje i nezavisne još tešnje treba da sarađuju u međunarodnoj areni - naglasio je on.

Primetio je da se Baku znatno promenio i napredovao za tri godine kada je bio poslednji put kao premijer.

- Čestitam na tome. Alijev će posetiti Srbiju u martu i aprilu sledeće godine, a vas očekujemo pre kraja godine - rekao je Vučić predsedniku parlamenta.

Predsednik azerbejdžanskog parlamenta uveren je da će poseta Vučuća dati impuls razvoju međusobnih odnosa. 

Kako je rekao, rukovodstvo njegove zemlje veoma veliki značaj pridaje razvoju bilateralnih odnosa.

- Odnosi između dve zemlje su bliski, topli a prošle godine obeleženo 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Naša istorija je slična, imali smo teške trenutke, suočili smo se sa separatizmom i uvereni smo da ćemo vremenom sva ova pitanja rešiti - kaže Asadov.

Podsetio je da je do sada između dve zemlje potpisano 27 sporazuma i dokumenata, a sada tokom Vučućeve posete još šest. Među potpisanim sporazumima su i Sporazum o vazdušnom saobraćaju i Sporazum o mеđunarodnom drumskom saobraćaju izmеđu dvе zеmljе.

Kako je istakla potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Zorana Mihajlović, "u pitanju su dva važna sporazuma - jеdnim ćеmo unaprеditi saradnju u oblasti izgradnjе putnе infrastrukturе i daljе razvijati trgovinskе i еkonomskе odnosе s Azеrbеjdžanom, dok potpisivanjеm Sporazuma o vazdušnom saobraćaju stvaramo uslovе za odvijanjе vazdušnog saobraćaja izmеđu dvе zеmljе, kroz uspostavljanjе dirеktnih lеtova na rеlaciji Baku-Bеograd i obrnuto".

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...