Uskoro- uslovi za putovanja ovog leta

22. February 2021
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

  Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić kaže da ćemo ovog leta sigurno više putovati nego prošlog, ali kako i pod kojim uslovima znaće se za oko mesec dana.

 
On je rekao da o uvođenju kovid pasoša nema saglasnosti na svetskom nivou - Svetske zdravstvene organizacije, ni Svetske turističke organizacije, kao i da će zemlje same odlučivati da li će uvesti aplikaciju koja treba da omogući brže putovanje.
 
- U ovom trenutku je realnije uvođenje sertifikata o vakcinaciji. Naši građani koji su se vakcinisali dobili su potvrde o vakcinaciji koje su dvojezične na engleskom i srpskom. Sertifikat o vakcinaciji će biti prednost prilikom putovanja - rekao je Seničić.
 
Navodi da ima mnogo spekulacija oko toga da li će sve vakcine biti priznate i dodaje da zbog nestašice vakcina na tržištu veruje da to neće biti problem.
 
- Bitno je da ste vakcinisani, bez obzira kojom vakcinom, bar u ovom trenutku tako izgleda - rekao je on.
 
Napominje da je Grčka za građane Srbije bila otvorena u prošloj sezoni samo desetak dana, a da će ove godine već u aprilu biti poznati uslovi kako će u tu zemlju ulaziti građani EU, a kako zemalja trećeg sveta, gde spadaju i balkanske zemlje.
 
- Preko našeg Ministarstva turizma razgovaramo o tim protokolima, pokušavamo da utvrdimo jedinstveni sertifikat o vakcinaciji koji će biti prihvaćen kako u Srbiji, tako u Grčkoj. Pokušavamo za ljude koji nisu vakcinisani, da pronađemo alternativu. Za sada je alternativa PCR test, a mi pokušavamo da dogovorimo da to budu brzi antigenski testovi - rekao je on za TV K1.
 
Navodi da očekuje da se i druge zemlje izjasne po pitanju sertifikata o vakcinaciji, kako će se on odnositi na ljude koji ulaze u Tursku ili Egipat, gde je sada potreban PCR test.
 
- Naš Krizni štab nam duguje podatak da li je građanima koji se vraćaju iz tih zemalja dovoljna potvrda o vakcinaciji, jer je sada potreban PCR test za povratak u Srbiju - rekao je Seničić.
 
U zemlje u okruženju sada možemo da putujemo bez PCR testa - Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, podseća on i dodaje da će tako ostati i tokom leta.
 
- Očekujemo i da Bugarska ukine PCR test, kao i Turska. Kada je reč o Egiptu nemamo najave da će ukidati PCR test, čekamo izjašnjavanje po pitanju vakcinacije - rekao je on
 
 
Izvor: Tanjug / eKapija
Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...