Uredba o zamenskim putovanjima štiti prava putnika

10. July 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Putnicima koji su imali uplaćene aranžmane za letovanje u Grčkoj od 6. do 15. jula, odnosno u periodu u kojem se u ovu zemlju ne može putovati zbog zatvaranja granice i zabrane grčkih vlasti, biće ponuđena zamenska putovanja.

Uglavnom je reč o aranžmanima koji su uplaćeni pre maja, od kada se primenjuje uredba Vlade Srbije o zamenskim putovanjima, saopštili su u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (Yuta).

Oni koji su letovanje uplatili kasnije, prema njihovim podacima, mogu da očekuju povraćaj novca i trebalo bi da kontaktiraju s agencijom preko koje su uplaćivali odmor kako bi se dogovorili o svim detaljima, piše Politika.

– Moraju da imaju i malo strpljenja, jer su agencije taj novac sigurno već prebacile grčkim partnerima i u zavisnosti od momenta kada grčki partneri to vrate i kako se oni budu ponašali, mi ćemo u skladu sa tim putnicima rešiti problem – rekao je Aleksandar Seničić, direktor ovog udruženja.

Ovih dana oglasilo se udruženje Efektiva, koje je preporučilo da putnici ne otkazuju sami putovanja, jer se njihova prava razlikuju u zavisnosti od toga da li su to učinili oni ili agencija. Oni su naveli da i Uredba o zamenskim putovanjima predviđa mogućnost vraćanja novca i to od 2022. godine, ali i da ovaj dokument "nema snagu zakona", a Zakon o zaštiti potrošača navodi da novac putnicima mora da bude vraćen u kratkom roku posle otkazivanja putovanja.

Inače, Efektiva je u svom saopštenju savetovala putnicima da tokom komunikacije sa agencijama zahtevaju i dokaz o uplati sredstava hotelu i avio-kompaniji koji bi potvrdio izjave agencija da su novac već uplatili stranim partnerima.

U Yuti kažu da se u savetima koje je Efektiva dala putnicima tek "stidljivo" pojavljuje nešto što je jasno precizirano u čak tri zakona, a to je da u slučaju otkazivanja aranžmana zbog više sile (pandemije, epidemije, vanrednog stanja) putnik ima obavezu da agencijama nadoknadi stvarne dokazive troškove.

– U velikoj većini slučajeva agencija su prebacile ili uplatile stranim partnerima veći iznos novca od uplata koje su primili i vrlo je verovatno da bi putnici koji bi ušli u spor sa agencijama i insistirali na primeni zakona došli u situaciju da bi čak morali da doplate razliku stvarnih i dokazivih troškova. Samim tim bi platili i troškove sudskog spora, zbog čega bi ostali i bez novca i bez putovanja – kaže Aleksandar Seničić za Politiku.

On ističe da je navođenje putnika da zahtevaju od agencija da im dostave dokaze o uplatama stranim partnerima apsolutno neprihvatljivo, jer agencija nemaju obavezu da putniku pokazuju svoju poslovnu i finansijsku dokumentaciju već isključivo nadležnim i ovlašćenim službama.

Seničić tvrdi da bi dokazi koje bi putnici pribavili od hotela ili avio-kompanija bili odbačeni u bilo kom sudskom postupku, s obzirom na to da davaoci usluga ne smeju da daju te podatke osobama koje nisu ovlašćene.

– U slučaju kada avio-kompanije prihvate da vrate novac, one ne vraćaju gotovinu, nego daju dokument na osnovu koga se umanjuju budući troškovi pri kupovini karata. Veoma je upečatljivo da ovo udruženje u svom saopštenju nipodaštava Uredbu o zamenskim putovanjima iako je reč o zvaničnom dokumentu Vlade Srbije. Svi aranžmani su otkazani zbog okolnosti koje su prouzrokovane virusom korona (promenjeni program putovanja, zatvorene granice, protokoli koji regulišu izlazak ili ulazak u određene države), što očigledno iz udruženja Efektiva osporavaju – ističe Seničić.

On savetuje putnike da se dogovore sa agencijama o svim detaljima jer je, kako kaže, država i usvojila uredbu da bi putnici bili zaštićeni i da ih niko ne bi oštetio.

– Bez uredbe bi putnici ostali bez novca, a ni mnoge agencija više ne bi postojale na turističkom tržištu. Pokretanje sudskih postupaka će samo dodatno uvećati troškove putnika – smatra on.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Tourism
20. February 2024
Osmišljen kao digitalni ekosistem, “Sombor City Card” predstavlja integralni...
Tourism
Posetite četiri muzeja uz jedinstvenu online ulaznicu MUSEUMS 4 YOU
20. February 2024
Bez obzira da li ste zaljubljenik u istoriju, arhitekturu, ili jednostavno želite da osetite...
Tourism
Usvojena uredba o dodeli bespovratnih sredstva za ruralni turizam
13. February 2024
Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o uslovima, načinu dodele i korišćenja...
Tourism
Beograd: Tri i po miliona noćenja u 2023.
12. February 2024
Beograd je u prošloj godini posetilo ukupno 1.384.616 turista koji su na nivou cele...