Urbanisti Novog Sada u akciji: U planu mnoštvo sadžaja od Kameničke ade do Štranda...

18. November 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Uređenje priobalja Dunava biće jedno od strateških urbanističkih rešenja u predlogu novog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine, koji bi trebalo značajno da promeni izgled bačke strane grada od Kameničke ade do Štranda.

Tim rešenjima Novi Sad i Novosađani dobiće zaista kvalitetan izlazak na vodu s raznovrsnim turističkim, ugostiteljskim, sportskim, kulturnim i ekološkim sadržajima, ali će i Gradu doneti ekonomsku korist i otvoriti nova radna mesta, izjavio je za Dnevnik direktor Javnog preduzeća „Urbanizam” Dušan Miladinović.

Urbanisti planiraju gradnju nove linije odbrane od poplava, odnosno da se od plavnog zemljišta dobije neplavno, da bi se mogli realizovati planirani sadržaji na Kameničkoj adi, kao što su hotelsko-turistički kompleks uz više zelenila, nova plaža, šetalište, biciklističke staze, objekti kulture, ali i veslačka staza po svetskim standardima, te dva nova stambeno-poslovna bloka na prostoru starog brodogradilišta i sadašnje kasarne Rečne flotile.

Prostor na koji se odnosi plan uređenja prostire se od granice Kamenička ada – Kamenjar do „Danubijusa” i obuhvata obalu koja se naslanja postojećim nasipom na južni Telep, pa ide do Ulice 1.300 kaplara i Bulevarom despota Stefana do okretnice kod Štranda. Radi se o površini od 414 hektara, odnosno 178 hektara vodene površine i oko 236 hektara kopna.

On je podsetio na to da je stupanjem na snagu novog Zakona o vodama 2010. onemogućeno da se planiraju sadržaji po važećem Generalnom urbanističkom planu do 2021. godine na predviđenim lokacijama i da predlog GUP-a do 2030. previđa moderan koncept uređenja priobalja koji bi trebalo da privuče, kako Novosađane, tako i goste sa strane, a istovremeno grad zaštiti od visokog vodostaja Dunava. Posebno važna u tom planu je, kaže sagovornik Dnevnika, Kamenička ada.

Park-šuma u okviru važećeg plana Kameničke ade je na oko 23,65 hektara. Novim planom je povećavamo na 38,62 hektara, odnosno 63 odsto. Ostalo zelenilo na tom području po važećem planu je 40 hektara, a novim to podižemo na nešto manje od 60 hektara, što je povećanje za 48 odsto. Takođe, planira se jedan hotelski kompleks, ističe Miladinović.

On podvlači da se novim planom predviđa gradnja veslačke staze dužine 2.150 metara, širine 120 metara, koja će zadovoljavati FISA standarde, odnosno zahteve Svetske veslačke federacije. Imaće osam staza, od kojih šest za takmičenje i dve za zagrevanje. Pošto će biti iza zone odbrane od poplava, to omogućava i da veslači kluba „Danubijus 1885” bezbedno vežbaju, ali i da se održavaju međunarodna takmičenja.

Na prostoru današnjeg brodogradilišta se planira izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na površini od 5,9 hektara. On navodi da će, za razliku od brodogradilišta u koje niko ne može da uđe, taj kompleks biti otvoren, prenosi Dnevnik.

Izvor: Dnevnik/ Novi Sad info

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...