UNWTO: Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela Srbije u 2023.

26. April 2023
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

Inicijativa „Najbolja turistička sela“ je jedan od stubova programa UNWTO – „Turizam za ruralni razvoj“. Svake godine, UNWTO-a prepoznaje najbolja turistička sela kao destinacije u kojima turizam čuva kulturu i tradiciju, podržava raznolikost i pruža mogućnosti za očuvanje biodiverziteta, odnosno ona sela koja se ističu po svojoj posvećenosti održivosti u svim svojim aspektima (ekonomskom, socijalnom i ekološkom).

Na konkursu učestvuju države članice UNWTO-a sa najviše 8 prijava (sela) po državi članici.

Rok za dostavljanje prijava UNWTO-u je 23. juni 2023. godine, a pobednici će biti proglašeni krajem godine.

Inicijativa ima 3 komponente:

1. „Najbolja turistička sela od strane UNWTO-a“ prepoznaje izuzetne seoske turističke destinacije sa priznatim kulturnim i prirodnim dobrima, koje čuvaju i promovišu vrednosti, proizvode i način života na selu i zajednici i imaju jasnu posvećenost inovacijama i održivosti u svim svojim aspektima - ekonomskim, socijalnim i ekološkim, a sa osnovnim ciljem da turizam postane jedan od pokretača pozitivne transformacije, ruralnog razvoja i dobrobiti zajednice. Izbor se zasniva na evaluaciji (proceni) njihovih resursa i inicijativa u devet oblasti koje pokrivaju tri stuba održivog razvoja, ekonomski, socijalni i ekološki.

2. Program nadogradnje „Najbolja turistička sela od strane UNWTO-a“ koristi odabranim selima, koja ne ispunjavaju u potpunosti kriterijume za dobijanje priznanja, dobiju podršku od strane UNWTO-a i partnera u prevazilaženju nedostataka identifikovanih u procesu evaluacije. Pored individualnog mentorstva, sela u Programu nadogradnje će se pridružiti i Mreži najboljih turističkih sela koja danas broji preko 100 članova u pet svetskih regiona.

3. Mreža „Najbolja turistička sela prema UNWTO-u“ (Best Tourism Villages - BTV) je platforma za razmenu znanja, iskustava i dobrih praksi i mogućnosti među članicama mreže u koju su uključena sela koja su proglašena za „Najbolje turističko selo od strane UNWTO“, kao i sela koja učestvuju u Programu nadogradnje. Doprinos ovoj mreži daju stručnjaci i partneri iz javnog i privatnog sektora koji se bave promocijom turizma kao pokretačem ruralnog razvoja.

Ocenjivanje će vršiti nezavisni Međunarodni multidisciplinarni savetodavni odbor UNWTO-a, koji se sastoji od stručnjaka iz različitih oblasti (očuvanje kulturnih i prirodnih resursa, održivost, razvoj turističkih proizvoda, marketing, lanac vrednosti, itd.) na osnovu devet oblasti (koje podležu evaluaciji):

 1. Kulturni i prirodni resursi - Selo ima prirodne i kulturne (materijalne i nematerijalne) resurse prepoznate na nacionalnom, regionalnom ili međunarodnom nivou.
 2. Promocija i očuvanje kulturnih resursa - Selo je posvećeno promociji i očuvanju svojih kulturnih resursa koji ga čine jedinstvenim i autentičnim.
 3. Ekonomska održivost - Selo je posvećeno promovisanju ekonomske održivosti podržavajući razvoj poslovanja, preduzetništva i investicija.
 4. Socijalna održivost - Selo je posvećeno promovisanju socijalne uključenosti (inkluziji) i jednakosti
 5. Održivost životne sredine - Selo je posvećeno održivosti životne sredine kroz promociju i/ili širenje politika, mera i inicijativa koje unapređuju očuvanje i konzervaciju njegovih prirodnih resursa i minimiziraju uticaj turizma na životnu sredinu.
 6. Razvoj turizma i integracija lanca vrednosti - Turizam u selu je značajno marketinški pozicioniran i razvijen. Selo dalje promoviše unapređenje turističkog lanca vrednosti i konkurentnosti destinacije u oblastima koje se odnose na pristup tržištu, marketing i promociju, inovacije, razvoj proizvoda i kvalitet.
 7. Upravljanje i određivanje prioriteta turizma - Selo se zalaže da turizam postane strateški stub ruralnog razvoja. Promoviše model upravljanja koji se zasniva na javno-privatnom partnerstvu, saradnji sa drugim nivoima vlasti i angažovanju zajednice
 8. Infrastruktura i povezanost - Selo ima infrastrukturu koja olakšava pristup i komunikacije koje poboljšavaju dobrobit ruralnih zajednica, razvoj poslovanja kao i iskustvo posetilaca.
 9. Zdravlje, bezbednost i sigurnost - Selo ima/je u blizini zdravstvenih, bezbednosnih i sigurnosnih sistema za zaštitu stanovnika i turista.

Vizija programa/inicijative je učiniti turizam pokretačem ruralnog razvoja i blagostanja.

Misija programa/inicijative je:

· unaprediti ulogu turizma u vrednovanju i očuvanju ruralnih destinacija i promovisati inovativne i transformativne pristupe razvoju turizma u ruralnim destinacijama koji doprinose održivosti.

Ciljevi programa/inicijative su smanjenje regionalne nejednakosti u prihodima i razvoju, smanjenje depopulacije sela, unapređenje rodne ravnopravnost kroz podršku ženama i mladima, promovisanje ruralne transformacije, ojačavanje upravljanja na više nivoa partnerstva i aktivnog učešća zajednica (javno-privatno partnerstvo), poboljšanje povezanosti, infrastrukture, pristupa finansijama i ulaganja, unapređenje inovacija i digitalizacije, inoviriranje razvoja proizvoda i integracija lanca vrednosti, promovisanje odnosa između gastronomije i turizma, unapređenje očuvanja prirodnih i kulturnih resursa, promovisanje održive prakse za efikasnije korišćenje resursa i smanjenje emisija i otpada, te poboljšanje obrazovanja i razvoj veština.

USLOVI ZA PRIJAVU

U skladu sa UNWTO definicijom ruralnog turizma, selo mora da ima sledeće karakteristike da bi bilo kvalifikovano za prijavu:

 • Ima malu gustinu naseljenosti i maksimalno 15.000 stanovnika.
 • Nalazi se u predelu sa značajnim učešćem tradicionalnih aktivnosti kao što su poljoprivreda, šumarstvo, stočarstvo ili ribarstvo.
 • Neguje zajedničke društvene vrednosti zajednice i način / stil života.

Osim toga, najbolje turističko selo po UNWTO treba da:

 • bude posvećeno viziji turizma kao alata za pozitivnu transformaciju, inkluzivni i održivi razvoj
 • promoviše i štiti svoju prirodu i svoju kulturu
 • ceni svoju gastronomiju, svoje zanate i svoje ljude.
 • podstiče inovacije i preduzetništvo
 • osnažuje svoju zajednicu
 • radi za dobrobit stanovnika i posetilaca

Države članice UNWTO su pozvane da podnesu najviše osam prijava (sela).

Krajnji rok za dostavljanje prijava Ministarstvu turizma i omladine je 26. maj 2023. godine sa potrebnim Obrascem za prijavu na Konkurs UNWTO i Dokumentom o kandidaturi (popunjavaju se u zadatoj formi), koji su objavljeni na sajtu Ministarstva (www.mto.gov.rs). Prijave se dostavljaju elektronskim putem na e-mail adresu: milica.jovicic@mto.gov.rs i u štampanoj formi sa naznakom „NAJBOLjE TURISTIČKO SELO“ – NE OTVARATI , na adresu: Ministarstvo turizma i omladine, Sektor za turizam, Omladinskih brigada br. 1, 11070 Novi Beograd.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Gradsko kupalište u Kovinu dobija novi izgled
02. June 2023
Omiljeno kupalište Kovinaca trebalo bi da se razvije u moderan turistički i sportski...
Tourism
TOS organizovao dolazak predstavnika medija iz Nemačke i Austrije
02. June 2023
U organizaciji Turističke organizacije Srbije, u periodu od 31. maja do 04. juna, u okviru...
Tourism
Air Serbia uspostavila sezonsku liniju do Krita
01. June 2023
Air Serbia je 31. maja 2023. godine, letom JU750 u 11:55 časova, uspostavila sezonsku liniju...
Tourism
Domaći turisti najčešće birali Zlatibor, a strani Beograd
01. June 2023
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar-april 2023. godine u...