UNWTO: Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela Srbije u 2023.

26. April 2023
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

Inicijativa „Najbolja turistička sela“ je jedan od stubova programa UNWTO – „Turizam za ruralni razvoj“. Svake godine, UNWTO-a prepoznaje najbolja turistička sela kao destinacije u kojima turizam čuva kulturu i tradiciju, podržava raznolikost i pruža mogućnosti za očuvanje biodiverziteta, odnosno ona sela koja se ističu po svojoj posvećenosti održivosti u svim svojim aspektima (ekonomskom, socijalnom i ekološkom).

Na konkursu učestvuju države članice UNWTO-a sa najviše 8 prijava (sela) po državi članici.

Rok za dostavljanje prijava UNWTO-u je 23. juni 2023. godine, a pobednici će biti proglašeni krajem godine.

Inicijativa ima 3 komponente:

1. „Najbolja turistička sela od strane UNWTO-a“ prepoznaje izuzetne seoske turističke destinacije sa priznatim kulturnim i prirodnim dobrima, koje čuvaju i promovišu vrednosti, proizvode i način života na selu i zajednici i imaju jasnu posvećenost inovacijama i održivosti u svim svojim aspektima - ekonomskim, socijalnim i ekološkim, a sa osnovnim ciljem da turizam postane jedan od pokretača pozitivne transformacije, ruralnog razvoja i dobrobiti zajednice. Izbor se zasniva na evaluaciji (proceni) njihovih resursa i inicijativa u devet oblasti koje pokrivaju tri stuba održivog razvoja, ekonomski, socijalni i ekološki.

2. Program nadogradnje „Najbolja turistička sela od strane UNWTO-a“ koristi odabranim selima, koja ne ispunjavaju u potpunosti kriterijume za dobijanje priznanja, dobiju podršku od strane UNWTO-a i partnera u prevazilaženju nedostataka identifikovanih u procesu evaluacije. Pored individualnog mentorstva, sela u Programu nadogradnje će se pridružiti i Mreži najboljih turističkih sela koja danas broji preko 100 članova u pet svetskih regiona.

3. Mreža „Najbolja turistička sela prema UNWTO-u“ (Best Tourism Villages - BTV) je platforma za razmenu znanja, iskustava i dobrih praksi i mogućnosti među članicama mreže u koju su uključena sela koja su proglašena za „Najbolje turističko selo od strane UNWTO“, kao i sela koja učestvuju u Programu nadogradnje. Doprinos ovoj mreži daju stručnjaci i partneri iz javnog i privatnog sektora koji se bave promocijom turizma kao pokretačem ruralnog razvoja.

Ocenjivanje će vršiti nezavisni Međunarodni multidisciplinarni savetodavni odbor UNWTO-a, koji se sastoji od stručnjaka iz različitih oblasti (očuvanje kulturnih i prirodnih resursa, održivost, razvoj turističkih proizvoda, marketing, lanac vrednosti, itd.) na osnovu devet oblasti (koje podležu evaluaciji):

  1. Kulturni i prirodni resursi - Selo ima prirodne i kulturne (materijalne i nematerijalne) resurse prepoznate na nacionalnom, regionalnom ili međunarodnom nivou.
  2. Promocija i očuvanje kulturnih resursa - Selo je posvećeno promociji i očuvanju svojih kulturnih resursa koji ga čine jedinstvenim i autentičnim.
  3. Ekonomska održivost - Selo je posvećeno promovisanju ekonomske održivosti podržavajući razvoj poslovanja, preduzetništva i investicija.
  4. Socijalna održivost - Selo je posvećeno promovisanju socijalne uključenosti (inkluziji) i jednakosti
  5. Održivost životne sredine - Selo je posvećeno održivosti životne sredine kroz promociju i/ili širenje politika, mera i inicijativa koje unapređuju očuvanje i konzervaciju njegovih prirodnih resursa i minimiziraju uticaj turizma na životnu sredinu.
  6. Razvoj turizma i integracija lanca vrednosti - Turizam u selu je značajno marketinški pozicioniran i razvijen. Selo dalje promoviše unapređenje turističkog lanca vrednosti i konkurentnosti destinacije u oblastima koje se odnose na pristup tržištu, marketing i promociju, inovacije, razvoj proizvoda i kvalitet.
  7. Upravljanje i određivanje prioriteta turizma - Selo se zalaže da turizam postane strateški stub ruralnog razvoja. Promoviše model upravljanja koji se zasniva na javno-privatnom partnerstvu, saradnji sa drugim nivoima vlasti i angažovanju zajednice
  8. Infrastruktura i povezanost - Selo ima infrastrukturu koja olakšava pristup i komunikacije koje poboljšavaju dobrobit ruralnih zajednica, razvoj poslovanja kao i iskustvo posetilaca.
  9. Zdravlje, bezbednost i sigurnost - Selo ima/je u blizini zdravstvenih, bezbednosnih i sigurnosnih sistema za zaštitu stanovnika i turista.

Vizija programa/inicijative je učiniti turizam pokretačem ruralnog razvoja i blagostanja.

Misija programa/inicijative je:

· unaprediti ulogu turizma u vrednovanju i očuvanju ruralnih destinacija i promovisati inovativne i transformativne pristupe razvoju turizma u ruralnim destinacijama koji doprinose održivosti.

Ciljevi programa/inicijative su smanjenje regionalne nejednakosti u prihodima i razvoju, smanjenje depopulacije sela, unapređenje rodne ravnopravnost kroz podršku ženama i mladima, promovisanje ruralne transformacije, ojačavanje upravljanja na više nivoa partnerstva i aktivnog učešća zajednica (javno-privatno partnerstvo), poboljšanje povezanosti, infrastrukture, pristupa finansijama i ulaganja, unapređenje inovacija i digitalizacije, inoviriranje razvoja proizvoda i integracija lanca vrednosti, promovisanje odnosa između gastronomije i turizma, unapređenje očuvanja prirodnih i kulturnih resursa, promovisanje održive prakse za efikasnije korišćenje resursa i smanjenje emisija i otpada, te poboljšanje obrazovanja i razvoj veština.

USLOVI ZA PRIJAVU

U skladu sa UNWTO definicijom ruralnog turizma, selo mora da ima sledeće karakteristike da bi bilo kvalifikovano za prijavu:

  • Ima malu gustinu naseljenosti i maksimalno 15.000 stanovnika.
  • Nalazi se u predelu sa značajnim učešćem tradicionalnih aktivnosti kao što su poljoprivreda, šumarstvo, stočarstvo ili ribarstvo.
  • Neguje zajedničke društvene vrednosti zajednice i način / stil života.

Osim toga, najbolje turističko selo po UNWTO treba da:

  • bude posvećeno viziji turizma kao alata za pozitivnu transformaciju, inkluzivni i održivi razvoj
  • promoviše i štiti svoju prirodu i svoju kulturu
  • ceni svoju gastronomiju, svoje zanate i svoje ljude.
  • podstiče inovacije i preduzetništvo
  • osnažuje svoju zajednicu
  • radi za dobrobit stanovnika i posetilaca

Države članice UNWTO su pozvane da podnesu najviše osam prijava (sela).

Krajnji rok za dostavljanje prijava Ministarstvu turizma i omladine je 26. maj 2023. godine sa potrebnim Obrascem za prijavu na Konkurs UNWTO i Dokumentom o kandidaturi (popunjavaju se u zadatoj formi), koji su objavljeni na sajtu Ministarstva (www.mto.gov.rs). Prijave se dostavljaju elektronskim putem na e-mail adresu: milica.jovicic@mto.gov.rs i u štampanoj formi sa naznakom „NAJBOLjE TURISTIČKO SELO“ – NE OTVARATI , na adresu: Ministarstvo turizma i omladine, Sektor za turizam, Omladinskih brigada br. 1, 11070 Novi Beograd.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...