UNWTO: Broj inostranih turista u 2020. manji 65% !

16. September 2020
Ilustracija, foto: Unsplash
Ilustracija, foto: Unsplash

Najnoviji podaci Svetske turističke organizacije govore o ozbiljnom uticaju COVID-19 na sektor turizma u svetu. Prema Svetskom turističkom barometru , čiji je izdavač specijalizovana agencija UN, broj turista iz inostranstva opao je 65% tokom prve polovine godine. To predstavlja smanjenje bez presedana, jer su zemlje širom sveta zatvorile svoje granice i uvele ograničenja putovanja kao odgovor na pandemiju.
Poslednjih nedelja sve veći broj odredišta počeo je s ponovnim otvaranjem prema turistima iz inostranstva. UNWTO izveštava da je početkom septembra 53% odredišta ublažilo ograničenja putovanja. Uprkos tome, mnoge su vlade i dalje oprezne, a ovaj poslednji izveštaj pokazuje da su blokade uvedene tokom prve polovine godine imale snažan uticaj na međunarodni turizam. Oštar i iznenadni pad dolazaka doveo je milione radnih mesta i biznisa u rizik.

Gubitak u brojkama


Prema podacima UNWTOu, ogromno smanjenje broja turističkih putovanja u periodu januar-jun 2020. Umanjilo je broj inostranih turista za 440 miliona i dovelo do smanjenja prihoda od internacionalnog turizma u vrednosti od oko 460 milijardi američkih dolara. Radi se o pet puta većem finansijskom gubitku u turizmu od onog koji je zabeležen 2009. godine tokom svetske ekonomsko-finansijske krize.

Čitav svet ozbiljno pogođen

Uprkos postepenom ponovnom otvaranju mnogih destinacija od druge polovine maja, očekivano povećanje broja međunarodnih turističkih putovanja u špicu letnje sezone na severnoj hemisferi nije se ostvarilo. Evropa je bila druga najteža pogođena od svih globalnih regija, s padom dolazaka inostranih turista od 66% u prvoj polovini 2020. Trpele su i obe Amerike (-55%), Afrika i Bliski Istok (po -57%). Ipak, Azija i Tihi okean, prva regija koja je osetila uticaj COVID-19 na turizam, bile su najteže pogođene, s padom broja turista od 72% za šest meseci.
Na subregionalnom nivou, najveći pad su pretrpeli severoistočna Azija (-83%) i južni Mediteran (-72%). Sve svetske regije i podregije zabeležile su pad broja turista od više od 50% u periodu januar-jun 2020. Smanjenje broja inostranih turista odražava se i dvocifrenim padom potrošnje turista  kada su u pitanju velika tržišta. Glavna outgoing tržišta poput Sjedinjenih Američkih Država i Kine i dalje su u zastoju, iako su neka tržišta poput Francuske i Nemačke u junu pokazivala određeno poboljšanje.

Čini se da će smanjena potražnja za putovanjima i poverenje potrošača verovatno uticati i na rezultate do kraja godine. U maju je UNWTO izneo tri moguća scenarija, ukazujući na pad međunarodnih putovanja turista od 58% do 78% u 2020. Trenutni trendovi do avgusta ukazuju na pad potražnje od gotovo 70% (Scenario 2), posebno sada kada neke destinacije ponovno uvode ograničenja za putovanja.

Proširenje scenarija na 2021. godinu ukazuje na promenu trenda sledeće godine, na osnovu pretpostavki o postepenom i linearnom ukidanju ograničenja putovanja, dostupnosti vakcine ili lečenja i povratka poverenja putnika. Uprkos tome, povratak na nivo 2019. kada su u pitanju međunarodna turistička putovanja trajao bi između 2 i 4 godine.
 

Izvor: eTurboNews

Comments (0)

Connected news

Tourism
U susret Svetskom danu turizma
25. September 2020
Svetski dan turizma 2020. koji se ove godine obeležava temom “Turizam i ruralni...
Tourism
Akva park na Paliću gotov do marta sledeće godine
25. September 2020
Izgradnja spa centra sa akva parkom na Paliću, koja je produžena zbog pandemije koronavirusa,...
Tourism
Jošanička Banja: Otvara se spomen soba Milunke Savić
25. September 2020
Memorijalna soba Milunke Savić biće svečano otvorena 9. oktobra u Jošaničkoj Banji....
Tourism
Bali angažuje 4.400 influensera za promociju turizma
24. September 2020
Indonežansko ostrvo Bali angažovaće 4.400 influensera kako bi oživeo turizam pogođen...