UNWTO: Broj inostranih turista u 2020. manji 65% !

16. September 2020
Ilustracija, foto: Unsplash
Ilustracija, foto: Unsplash

Najnoviji podaci Svetske turističke organizacije govore o ozbiljnom uticaju COVID-19 na sektor turizma u svetu. Prema Svetskom turističkom barometru , čiji je izdavač specijalizovana agencija UN, broj turista iz inostranstva opao je 65% tokom prve polovine godine. To predstavlja smanjenje bez presedana, jer su zemlje širom sveta zatvorile svoje granice i uvele ograničenja putovanja kao odgovor na pandemiju.
Poslednjih nedelja sve veći broj odredišta počeo je s ponovnim otvaranjem prema turistima iz inostranstva. UNWTO izveštava da je početkom septembra 53% odredišta ublažilo ograničenja putovanja. Uprkos tome, mnoge su vlade i dalje oprezne, a ovaj poslednji izveštaj pokazuje da su blokade uvedene tokom prve polovine godine imale snažan uticaj na međunarodni turizam. Oštar i iznenadni pad dolazaka doveo je milione radnih mesta i biznisa u rizik.

Gubitak u brojkama


Prema podacima UNWTOu, ogromno smanjenje broja turističkih putovanja u periodu januar-jun 2020. Umanjilo je broj inostranih turista za 440 miliona i dovelo do smanjenja prihoda od internacionalnog turizma u vrednosti od oko 460 milijardi američkih dolara. Radi se o pet puta većem finansijskom gubitku u turizmu od onog koji je zabeležen 2009. godine tokom svetske ekonomsko-finansijske krize.

Čitav svet ozbiljno pogođen

Uprkos postepenom ponovnom otvaranju mnogih destinacija od druge polovine maja, očekivano povećanje broja međunarodnih turističkih putovanja u špicu letnje sezone na severnoj hemisferi nije se ostvarilo. Evropa je bila druga najteža pogođena od svih globalnih regija, s padom dolazaka inostranih turista od 66% u prvoj polovini 2020. Trpele su i obe Amerike (-55%), Afrika i Bliski Istok (po -57%). Ipak, Azija i Tihi okean, prva regija koja je osetila uticaj COVID-19 na turizam, bile su najteže pogođene, s padom broja turista od 72% za šest meseci.
Na subregionalnom nivou, najveći pad su pretrpeli severoistočna Azija (-83%) i južni Mediteran (-72%). Sve svetske regije i podregije zabeležile su pad broja turista od više od 50% u periodu januar-jun 2020. Smanjenje broja inostranih turista odražava se i dvocifrenim padom potrošnje turista  kada su u pitanju velika tržišta. Glavna outgoing tržišta poput Sjedinjenih Američkih Država i Kine i dalje su u zastoju, iako su neka tržišta poput Francuske i Nemačke u junu pokazivala određeno poboljšanje.

Čini se da će smanjena potražnja za putovanjima i poverenje potrošača verovatno uticati i na rezultate do kraja godine. U maju je UNWTO izneo tri moguća scenarija, ukazujući na pad međunarodnih putovanja turista od 58% do 78% u 2020. Trenutni trendovi do avgusta ukazuju na pad potražnje od gotovo 70% (Scenario 2), posebno sada kada neke destinacije ponovno uvode ograničenja za putovanja.

Proširenje scenarija na 2021. godinu ukazuje na promenu trenda sledeće godine, na osnovu pretpostavki o postepenom i linearnom ukidanju ograničenja putovanja, dostupnosti vakcine ili lečenja i povratka poverenja putnika. Uprkos tome, povratak na nivo 2019. kada su u pitanju međunarodna turistička putovanja trajao bi između 2 i 4 godine.
 

Izvor: eTurboNews

Comments (0)

Connected news

Tourism
Turistička organizacija Srbije imala uspešan nastup u Kini
31. May 2024
Turistička organizacija Srbije (TOS) je učestvovala na međunarodnom sajmu turizma ITB China,...
Tourism
Do kraja godine novi Air Serbia Premijum salon na beogradskom aerodromu
29. May 2024
Air Serbia planira da krajem 2024. godine otvori novi Premijum salon na terminalu C10...
Tourism
Leteti na francuski način: konsijerž, osam miliona boca vina godišnje i kuvari sa Mišelinovim zvezdicama
28. May 2024
Nacionalne avio-kompanije pored svojih osnovnih delatnosti prevoza ljudi i robe, često uzimaju...
Tourism
Mesopotamija Ekspres: Najnovija turistička železnička ruta u Turskoj
28. May 2024
Da li biste želeli da istražite očaravajuću lepotu Turske vozom? Prolećni i letnji...