U trendu: Krstarenja za “nigde”

26. October 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kruzeri koji nikuda ne plove od skoro će biti nova normalnost zbog pandemije virusa korona. Ova “krstarenja za nigde” zapravo plove, ali nigde ne pristaju.

Dok neke kruzing kompanije rasprodaju svoje brodove, kompanija Genting Cruise Lines saopštila je da će njihov kruzer Dream Cruises isploviti i to 23 puta. Do sada su imali preko 6.000 rezervacija i to za samo pet dana kako su počeli sa nedestinacionim krstarenjem. Krstarenja su planirana za novembar i decembar.

Kakvo je onda ovo krstarenje?

Radi se o krstarenju kao i svakom drugom, ali sa posebnim merama zbog pandemije Covid-19. To znači da će kruzeri biti manje popunjeni, odnosno da će od mogućih 9.000 putnika na brodu biti samo 1.500 koji će morati da drže i poštuju međusobnu fizičku distancu.

Pre ukrcavanja putnici će morati pokazati test da su negativni na virus korone, a brod će često biti dezinfikovan. Svi putnici će morati nositi zaštitne maske i na otvorenom prostoru, a svež vazduh će cirkulisati brodom.

Sve navedeno nije suština, već kako se “nigde” ne bi plovilo, to znači da će kruzeri isplovljavati iz luke i u istu se vraćati, bez usputnih stajanja i zadržavanja, odnosno pristajanja. Samo plovidba i to je to. Otud je i verovatno ovakav model putovanja isplativ.


Ljudi vole krstarenja


“Ovaj pilot projekat je velika prilika za kruzere da osmisle novi ugođaj krstarenja i da zadrže poverenje putnika”, izjavili su iz turističke organizacije Singapura koja je odobrila ovakva krstarenja samo dvema kompanijama Dream Cruise i Royal Caribbean.

Endži Stefan iz kompanije Royal Caribbean navodi da je prvo “krstarenje za nigde” zakazano za 1. decembar i dodaje da to pokazuje da postoji “uskraćena želja za putovanjima”, pogotovo jer su mesta za prvu plovidbu skoro rasprodata.

Kada smo već kod prodaje i cene, onaj ko želi da krstari nigde moraće da izdvoji između 359 i 599 američkih dolara, a to je samo početna cena.


Korona i krstarenja


Razarajuće dejstvo pandemije Covid-19 odrazilo se i na industriju krstarenja. Na početku pandemije mnogi su ispratili vest o zaraženim osobama na kruzerima, tako da sada nekako čudno zvuče predviđanja s početka ove godine koja su predviđala da će 32 miliona putnika krstariti 2020. godine.

Iako su neke članove posada kruzera koji su prinudno ukotvljeni već počeli da zovu da se vrate na posao sa planiranim krstarenjima od nove godine, za sada nema izgleda da će se industrija krstarenja vratiti na nivo kao pre pandemije, kao uostalom i globalni turizam koji skoro pa i da ne postoji.


Izvor: Daljine

Comments (0)

Connected news

Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Tourism
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. March 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...