U toku završni radovi na Gardošu u Zemunu

27. November 2019
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na zemunskom brdu Gardošu obnovljene su stare stepenice koje vode od Lagumske ulice do Milenijumske kule, a završava se i rekonstrukcija stepenica koje povezuju auto-park sa gardoškom terasom, kao i prilazne platforme na istočnoj strani sa platoom gde se nalazi kula.

– Stepenište koje se prostire od Lagumske ulice do gardoške terase, koje je deo istorijske celine Staro jezgro Zemuna, spremno je da dočeka nove turiste. Jedan krak stepeništa pruža se od Milenijumske kule do Ulice visoke, drugi od Ulice visoke do Ulice stare, a treći od Ulice stare do Gardoške ulice. Rekonstrukciju stepeništa koje vodi ka Gardošu finansirala je Gradska opština Zemun u približnom iznosu od 15 miliona dinara, a na osnovu inicijative građana putem projekta "Da se radi i gradi po tvom" – rekao je predsednik beogradske opštine Zemun Dejan Matić, koji je u ponedeljak obišao Gardoš, uz napomenu da je Gradska opština Zemun našla pravni osnov da preko Ministarstva kulture dobije rešenje za sprovođenje mera tehničke zaštite po modelu uređenja fasada na zaštićenim spomenicima kulture.

Tokom 2020. godine radiće se restauracija i rekonstrukcija drugih devastiranih stepeništa na prostoru Gardoša. Na prostoru od 104 m2 u planu je rekonstrukcija i restauracija stepeništa Njegoševa ulica – Gardoška ulica i Gardoška ulica – Stara ulica, sa eventualnom sanacijom terena zbog procene da je stepenište nebezbedno za prolaz pešaka. Takođe, radiće se i restauracija stepeništa od Trga Branka Radičevića ka Grobljanskoj ulici, navodi se na sajtu Beoinfa.

Imajući u vidu status kulturnog dobra, izrada tehničke dokumentacije će se obaviti u saradnji sa nadležnim Zavodom za zaštitom spomenika kulture. Ovim radovima biće pokriveni svi prilazi Gardošu.

Stepeništa su deo turističke infrastrukture, jer povezuju tačke na kojima se nalaze spomenici kulture, a njihova restauracija će doprineti da mnogobrojni turisti dožive Zemun na najlepši mogući način.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...