U Srbiju rekama doplovilo 70.000 turista od početka 2018

30. July 2018
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Srbiju je u prvih šest meseci ove godine sa reka posetilo oko 70 hiljada turista, što je za 38 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, saopštila je Agencija za upravljanje lukama.

Na šest međunarodnih putničkih pristaništa do 1. jula evidentirano je 518 pristajanja kruzera, odnosno 31 odsto više u poređenju sa početkom prošlogodišnje nautičke sezone.

Najviše pristajanja kruzera od početka sezone do 1. jula zabeleženo je u Beogradu (272), zatim u Novom Sadu (154) i u Donjem Milanovcu (58), dok je na međunarodno putničko pristanište u Golupcu, koje je sa radom počelo u aprilu 2018, do danas pristao 21 kruzer.

Na osnovu stalnog trenda rasta teretnog i putničkog saobraćajam Agencija predviđa da se u ovogodišnjoj nautičkoj sezoni očekuje više od 1100 pristajanja kruzera.

Rad Agencije će, uz podršku resornog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u narednom periodu biti usmeren ka investicijama u lučku infarstrukturu, kao i otvaranju novih međunarodnih pristaništa na Dunavu sa akcentom na razvoju domaćeg linijskog saobraćaja.

Očekuje se da će sledeće godine biti otvorena dva nova međunarodna putnička pristaništa za kruzere na Dunavu, i to u Sremskim Karlovcima i Zemunu.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...