U Srbiji ugašeno oko 200 turističkih agencija

01. February 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) upozorilo je da je prestalo da radi oko 200 turističkih agencija zbog krize koju je izazvala pandemija i da će se taj broj povećavati, jer Ministarstvo finansija i dalje izbegava da im pomogne iako su među delatnostima koje beleže najveće gubitke.

To udruženje je podsetilo da zamenska putovanja i povraćaj novca putnicima zavise od opstanka agencija i da je zato još važnije da turističke agencije dobiju bespovratna sredstva kako bi očuvale poslovanje.

- Ne razumemo zašto država izbegava da pomogne onima koji beleže gubitke veće od 90%, a od kojih zavisi i povraćaj novca građanima Srbije koji su uplatili putovanja pre početka krize - navodi se u saopštenju UTAS-a.

Prema podacima Agencije za privredne registre, od 15. marta 2020. godine su izbrisane 94 agencije, od čega 20 organizatora putovanja, dok je rad prekinulo 105 privrednih subjekata, među kojima je 10 organizatora putovanja.

- Očekujemo da se problemi povećaju u februaru kada stiže plaćanje odloženih poreza i doprinosa koje agencije ne mogu da plate, jer ne rade već skoro godinu dana. Ponovo apelujemo da se ovaj dug otpiše, da se dodeli jednokratna pomoć kao i drugim ugroženim kategorijama, te da se ubrza odobravanje kredita iz Fonda za razvoj čije sednice ponovo stagniraju - istakao je UTAS.

Udruženje je pohvalilo mere kojima je država pomogla gradskim hotelima i najavljene subvencije za prevoznike, jer je njihovo poslovanje takođe ugroženo, ali očekuje da se uvaže i njihovi argumenti koji su, kako je navedeno, bazirani na bilansima i činjenicama o gubicima.

Izvor: beta/eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...