U Sokobanji obeleženo184 godina organizovanog bavljenja turizmom

23. June 2021
Sokograd, autor: Dragiša Petrović
Sokograd, autor: Dragiša Petrović
Na Dan opštine Sokobanja  – 21. juna,  ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je da Sokobanja ima zvanično najdužu turističku tradiciju u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije, kao i da je jedna od glavnih uzdanica razvoja i oporavka srpskog turizma od kovid krize.
 
Matić je čestitala svim stanovnicima Sokobanje Dan opštine i 184 godine od organizovanog turizma u Sokobanji i Srbiji, i zahvalila se na plaketi za doprinos razvoju turizma u Sokobanji, koja joj je uručena na svečanosti na Letnjoj pozornici „Vrelo“, koja je ovom prilikom svečano otvorena nakon završene rekonstrukcije. 
 
- U prethodnom periodu za projekte razvoja turizma u Sokobanji opredelili smo ukupno 95 miliona dinara, od toga 87,5 miliona za infrastrukturne projekte, kao što su opremanje Centralnog gradskog parka sa dečijim igralištem, rekonstrukciju pozornice „Vrelo“ i dogradnja saobraćajne i komunalne infrastrukture. A nastojaćemo da podržimo i projekat izgradnje Sokograda - navela je ministarka, podsetivši da otežano vodosnabdevanje koje traje već 30 godina predstavlja ogromnu prepreku za iskorišćavanje ove destinacije u srpskom turizmu.
 
- U postkovid periodu će upravo zdravstveni turizam biti jedan od prioriteta i zato je neophodno da razvijamo banjski turizam, posebno u svetlu činjenice da su i u prethodnom kriznom periodu upravo banje zadržale ili čak imale rast turističkog prometa, čemu je doprineo i program turističkih vaučera - istakla je Matić i dodala da je u prva četiri meseca u Sokobanji povećan broj turističkih dolazaka za čak 132,8% u odnosu na isti period prošle godine, dok je u pandemijskoj 2020. godini, prema broju realizovanih noćenja Sokobanja bila među pet najposećenijih destinacija u Srbiji.
 

Izvor: mtt.gov.rs/sektori/sektor-za-turizam  

Comments (0)

Connected news

Tourism
40 godina modernog turizma na Kopaoniku
30. July 2021
Ove godine, neodvojivi jedan od drugog, hotel Grand i Nacionalni park Kopaonik, slave 40 godina...
Tourism
Spoj muzike i luksuza u hotelu Viceroy Kopaonik Srbija
26. July 2021
V - Fest By Viceroy debituje ovog leta sa poznatim muzičkim zvezdama i najboljim provodom na...
Tourism
Rezervat prirode JANKOVE BARE na Kopaoniku uređen za posetioce
22. July 2021
JP Nacionalni Park Kopaonik i MK Resort uredili za posetioce prirodnu atrakciju Jankove bare...
Tourism
Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore: U odnosu na 2019. broj turista porastao 9 puta
20. July 2021
Prema najnovijim podacima Nacionalne turističke organizacije, na dan 16. jul 2021. u Crnoj...