U Sokobanji obeležen Dan zaštite prirode

12. April 2019

Čišćenjem korita reke Gradašnice i izletišta pored vodopada Ripaljka, stanovnici Sokobanje obeležili su juče Dan zaštite prirode i 70 godina od kada je taj vodopad stavljen pod zaštitu države kao spomenik prirode.

Zamenik predsednika opštine Sokobanja Vladimir Milovanović rekao je agenciji Beta da sokobanjski osnovci i srednjoškolci, zaposleni u Javnom preduzeću "Zelenilo" i Turističke organizacije Sokobanje, tradicionalno svakog 11. aprila uređuju područje oko Ripaljke.

- To područje je za nas izuzetno značajno kako zbog svojih prirodnih lepota i velike turističke posećenosti tako i zbog toga što je to prvi spomenik prirode na prostoru nekadašnje Jugoslavije - rekao je Milovanović.

On je istakao da opština nastoji da što veći broj predela u blizni Sokobanje stavi pod zaštitu države.

- Nedavno je pod zaštitu prirode stavljen specijalni rezervat prirode Rtanja, a pokrenuli smo inicijativu da pod zaštitom države budu i Sesalačka pećina, Vrmdžansko jezero i deo Ozrenskih livada - rekao je Milovanović.

Direktor Turističke organizacije Sokobanje Ljubinko Milenković podsetio je da se u Srbiji od 2009. godine Dan zaštite prirode obeležava 11. aprila zbog toga što je tog dana 1949. godine ondašnja FNRJ proglašeno prvo zaštićeno prirodno dobro, a to je bio upravo vodopad Ripaljka.

Ripaljku godišnje poseti 60.000 ljudi, a oko 100.000 ljudi poseti taj spomenik prirode, Ozrenske livade i Lepteriju i Sokograd, naveo je Milenković.

On je kazao da je turistička sezona u Sokobanji već počela, a za uskršnje i prvomajske praznike Sokobanjci očekuju više od 30.000 gostiju.

Milenković je rekao da će po tradiciji, opština Sokobanja organizovati 1. maja uveče koncert na trgu ispred Miloševog konaka.

Prema njegovim rečima koncert 21. juna, kada Sokobanja obeležava 182 godine organizovanog turizma u tom mestu, biće održan na novoj letnjoj pozornici "Vrelo".

Izvor: Beta

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...