U prva tri meseca 2018. suficit od 32 miliona evra u turizmu Srbije

04. June 2018

U prva tri meseca 2018. godine Srbija je ostvarila suficit od 32 miliona evra u oblasti turizma, kaže direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović i dodaje da najviše turista dolazi iz regiona, iz Crne Gore i BiH, dok su na trećem mestu gosti iz Rumunije čiji je dolazak povećan za 60 odsto.

Labović za Tanjug navodi da su pozitivni rezultati u turizmu ohrabrujući, te da je turizam zajedničkim naporima stavljen na značajno mesto u ekonomiji.

- Vlada, ministarstvo trgovine, ali i opšta javnost prihvatili su turizam i postavili ga na značajno mesto u našoj ekonomiji. U tom smislu se u turizam jako mnogo ulaže, ali ima i mesta za napredak, u smislu dodatnih sadržaja, saobraćaja, turističke infrastrukture i naravno promocije - objašnjava ona.

Dodaje da je zabeležen veliki porast dolaska turista iz Makedonije, kao i iz Kine, čiji se broj u prva četiri meseca ove godine povećao za 138 odsto.

Kako kaže, gosti iz inostranstva uglavnom posećuju Beograd i okolinu, Novi Sad, Frušku Goru, Sremske Karlovce i ostaju 2,5 do tri dana, dok domaći turisti na prvom mestu posećuju planine i banje, a zatim i gradove, pa je i njihov boravak duži, pet do sedam dana.

- Tome dosta doprinose i vaučeri, subvencionisana mera Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija zahvaljujući kojima se produžava njihov boravak - kaže Labović i dodaje da je u toku kampanja "Vidi Srbiju, koje momente ćeš ti pamtiti ovog leta?".

Kampanja je usmerena na stimulisanje turista da podele momente koje dožive kroz posetu Srbiji.

- Sada nam je fokus aktivan odmor, jer je to trend u svetu, ali naravno pored toga tu su i neverovatna priroda, kulturno-istorijsko nasleđe, etno sela, reke, jezera. Dunav je izuzetan potencijal, a ponuda je zaista šarolika - navodi ona.

U cilju promocije Srbije sprovode se regionalne, domaće kampanje, kao i globalne, a poruke koje se komuniciraju zavise od tržišta kome su upućene, kaže Labović i dodaje da svaka poseta ne uključuje samo jednu vrstu odmora, već i druge usputne sadržaje.

Ističe i značaj gastronomske ponude, koja je, kako kaže, postala prepoznatljiv simbol Srbije, kao i već poznato gostoprimstvo domaćina.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbiju je u periodu januar-april ove godine posetilo ukupno 867.453 turista, što je za 10 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Od tog broja, domaćih turista je bilo 475.464, za devet odsto više, a inostranih 391.989, za 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ostvareno je ukupno 2,441.486 noćenja, za 11 procenata više, od čega su domaći turisti ostvarili 1,541.518 noćenja, a inostrani 899.968 od ukupnog broja ostvarenih noćenja.

Od stranih zemalja, najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine - 63.781 noćenja, što je pet procenata više u poređenju sa periodom januar-april 2017. godine, zatim slede turisti iz Crne Gore, Rumunije, Hrvatske, Bugarske, Makedonije...

Samo u aprilu, broj dolazaka turista veći je za sedam odsto na godišnjem nivou, a broj noćenja za 11,3 odsto.

Broj noćenja domaćih turista veći je za 13,2 odsto, a stranih turista za 8,4 odsto.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....