U Karađorđevom rodnom selu otkriveno neolitsko naselje starije i od Vinče

30. October 2019
Foto ilustracija
Foto ilustracija

U sklopu pripreme gradnje autoputa Vožd Karađorđe koji će proći kroz Raču, prilikom skeniranja zemljišta ustanovljeno je da u selu Viševcu, u unutrašnjosti brda po imenu Gradište u čijem podnožju se nalazila rodna kuća Karađorđa Petrovića, leži, moguće, najstarije neolitsko naselje u Evropi!

Kako je preneto na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), informaciju je izneo direktor Sektora za izgradnju u Koridorima Srbije Aleksandar Senić, na svečanoj akademiji povom slave opštine Rača.
 
Na sajtu je ocenjeno da je ovo vrlo važno otkriće, naročito ako se pokaže da je nalazište starije od Vinče, kako očekuju nemački arheolozi.
 
Istraživanje lokaliteta će, kako se navodi, preuzeti i finansirati međunarodni tim arheologa, jer je reč o lokalitetu od svetskog značaja, koji će značajno unaprediti turističku ponudu tog kraja, a Rača će postati svetski poznato mesto.
 
- Rodno mesto Vožda Karađorđa, selo Viševac, nalazi se na samo 8 km od našeg Pogona, što otvara neslućene mogućnosti za dalji razvoj pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a "Naš med" i njegovu promociju - navode u SPOS-u.
 
Inače, ispred pogona će uskoro početi izgradnja potpuno nove deonice puta Rača-Topola.
 
Ova deonica će, navode u SPOS-u, imati regulisan odvod vode kroz novoizgrađenu atmosfersku kanalizaciju, kao i izgrađene trotoare koji sada ne postoje.
 
Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak potpisao je u u petak (25. oktobra) nalog za izgradnju, na osnovu odluke Vlade Republike Srbije da izdvoji sredstva za ovu namenu.
 
Izvor: eKapija
 
Comments (0)

Connected news

Tourism
Kruzeri počeli da dolaze do Golubačke tvrđave
08. May 2024
Tvrđava Golubački grad je prvi međunarodni rečni kruzer ove godine ugostila 17. marta. Do...
Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...