U banje sa "senior karticama"?

04. January 2018

Srbija poslednjih godina postaje sve ozbiljnija turistička destinacija. Naročito oni delovi do kojih se lako dolazi, koji su uređeni i pristupačni. Tako, samo za novogodišnje praznike, našu zemlju posetilo je najviše gostiju iz Rusije, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, BiH...

- Popunjenost kapaciteta za januar je više od 90 odsto - kazao je ministar turizma Rasim Ljajić. - Februar je takođe rasprodat, najviše zbog školskog raspusta, a sada sve zavisi i od snega. Sudeći prema rezervacijama, sezona će biti odlična. Za sada imamo 20 odsto više skijaša nego prošle godine u istom periodu. Na Kopaoniku je najviše Rumuna, Bugara, Grka, Crnogoraca i Bosanaca.

Prema rečima ministra Ljajića, dobro su prošli gradovi i banje u Srbiji. Među njima, prednjače Sokobanja, Prolom Banja, Pirot, Niš, Beograd i Novi Sad. Samo je na Zlatiboru bilo sedam odsto više gostiju nego prošle godine.

- Za projekte razvoja turističke infrastrukture ove godine biće opredeljeno 790 miliona dinara - rekao je Ljajić, prilikom obilaska Divčibara, u okviru projekta za poboljšanje turističke infrastrukture, koje bi ministarstvo moglo da finansira ili sufinansira. - Treba da iskoristimo dolazak braće Teodosić, koji će izgraditi jedan veliki turistički kompleks - hotel, sportske terene, velnes i spa centar na Divčibarama. Ovde je to i nedostajalo, a mi moramo da pratimo tu investiciju, pre svega kroz izgradnju prateće infrastrukture.

Ministar Ljajić je objasnio da ono što Divčibare poseduju, nema nijedan planinski centar, a to je prednost blizine Beograda od 118 kilometara. U ovom trenutku, Divčibare ne doprinose značajnije rastu turističkog prometa, ali uz Sokobanju i Palić, predstavlja važan budući turistički centar, u koji država želi da ulaže.

Razvoju turizma u Srbiji mogle bi da doprinesu i "senior kartice" koje koriste beogradski penzioneri. Uskoro bi ovaj projekat mogli da preuzmu i drugi gradovi, a trenutno se radi na pregovorima sa banjama koje bi dale određene popuste za najstarije sugrađane. To sve neće imati veze sa državnim projektom razvoja turizma i podelom vaučera u vredsnosti od 5.000 dinara, kojih će ove godine biti 80.000.

- Svi dogovori su stvar poslovne politike sa banjama i to nema nikakve veze sa našim vaučerima - objasnio je Ljajić. - Pojedine banje i sada daju određene popuste turistima koji dođu sa vaučerom.

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Poznati glumac svečano otvara letnju turističku sezonu u Skadarliji
17. May 2024
Turistička organizacija Beograda i Udruženje ljubitelja Skadarlije sa zadovoljstvom Vas...
Tourism
Dvorski kompleks otvoren za posete
16. May 2024
Promo turom za medije svečano je otvorena ovogodišnja sezona obilazaka Dvorskog...
Tourism
Nedelja turske kuhinje u svetu od 21. do 27. maja
15. May 2024
Prihvatajući ukuse i drevne tradicije plodne zemlje, bogata gastronomska kultura Anadolije...
Tourism
Kineski turoperateri upoznaju lepote Srbije i otkrivaju njeno kulturno i prirodno blago
13. May 2024
Turistička organizacija Srbije i Air Serbia su domaćini posete grupe kineskih turoperatera u...