U aprilu - povratak planinara na Mount Everest

15. March 2021
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Stotine planinara se prvi put vraćaju na Mount Everest sledećeg meseca pod strogim uslovima, rekli su zvaničnici i penjači vlade Nepala, nakon što je najviši vrh sveta bio nepristupačan godinu dana zbog pandemije koronavirusa.

Očekuje se da će više od 300 stranih alpinista ove sezone pokušati da osvoji vrh od 8.849 metara, koji počinje u aprilu. Uveden je jednonedeljni zahtev za karantin, kao i potvrda planinara da su negativni na koronavirus.

Osam od 14 najviših planinskih vrhova na svetu, među njima i Everest, nalaze se delimično i u celini u Nepalu, a stotine stranih alpinista svake godine u ovoj zemlji ostave milione dolara.

Nepal je zatvorio svoje planine u martu prošle godine da bi suzbio širenje virusa. U Nepalu je do sada zaraženo 274.973 ljudi, dok je 3.012 umrlo.

Organizatori ekspedicija kažu da će kineska strana Everesta ostati zatvorena za strane alpiniste i ove sezone, kao i cele prošle godine, što znači da će u Nepal doći još planinara.

U januaru je Nepal započeo imunizaciju vakcinom Astra Zeneca, koju je dobio od Indije. Broj zaraženih opada, pa je tako nedavno zabeleženo 100 novih slučajeva zaraze, dok je u oktobru jednog dana registrovano 5.743 slučajeva.


Izvor: Klix.ba

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...