U Apatinu uskoro novi pristan za putničke brodove

10. October 2019
U Apatinu uskoro novi pristan za putničke brodove

Izgradnja novog pristana za putničke brodove u Apatinu ide planiranim tokom, a direktorka Javnog preduzeća za upravljanje putničkim pristaništem i marinom Ljiljana Krec kaže da očekuje da će sve biti gotovo u roku i da će na proleće pristan primiti i prve brodove.

– Javna nabavka za izvođača radova je završena i obavili smo javnu nabavku za nadzor, tako da je počela izrada konstrukcije u prostorijama firme koja je pobedila na konkursu, te se na obali za sada ne vide nikakvi radovi – navela je Ljiljana Krec i dodala:

– Očekujemo da će sve biti gotovo u roku, a za Apatin pristan će biti veoma značajan zato što nam ponovo otvara mogućnosti koje su nam 2017. godine, usled leda, ukinute.

Ona je podsetila na to da je za novi pristan Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo 25 miliona dinara, dok je ukupna cena posla oko 43 miliona dinara.

– Pokušaćemo da se, čim pristan bude gotov, vratimo na mapu turističkih kruzera. Sada je jedna firma koja se bavi kruzingom osnovala podružnicu u Apatinu, što je za nas veoma značajno, jer automatski možemo privući, ne samo kruzere te firme, već i kruzere komapnija sa kojima oni posluju. Tako da je investicija koju je Ministarstvo odobrilo i tako pomoglo Gradu za nas veoma značajna – istakla je Krec.

Prema njenim rečima, novi pristan za velike putničke brodove biće konstruisan sa većom stabilnošću i pojava leda na Dunavu ne bi smela da ga ugrozi kao prethodnika.

– Pristan će biti na istom mestu gde i stari, ali je urađeno novo skeniranje vode i mogućih opasnosti, te stručnjaci sa sigurnošću tvrde da se takva katastrofa više ne bi mogla ponoviti. Takva količina leda i takav nalet koji je odneo prethodni pristan, desi se jednom u 200 godina – zaključila je Ljiljana Krec.

Izvor: dnevnik.rs

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...