Turska pokrenula program sertifikacije zdravog turizma

15. May 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ministarstvo kulture i turizma Turske pokrenulo je program sertifikacije zdravog turizma, koji će biti primenjivan od letnje sezone 2020. godine, navodi se u saopštenju Kancelarije za kulturu i turizam Ambasade Turske u Beogradu.

- Ovaj program sertifikacije pokazuje da će Turska preuzeti pionirsku ulogu u pogledu određivanja pravca za normalizaciju turizma. Program obuhvata preventivne i zaštitne korake, koji uključuju vazdušni, morski i kopneni prevoz, dolazne luke, sve sadržaje za odmor, zdravstveno stanje zaposlenih u industriji, kao i samih turista - rekao je Mehmed Nuri Ersoj, turski ministar kulture i turizma.

Ministar je naglasio osetljivost i značaj koji su dati ovoj temi u vezi sa programom sertifikata i datumima po pitanju normalizacije procesa koja sledi posle pandemije.

- Mi, kao Republika Turska, delujemo sa osećajem odgovornosti, kako bismo obezbedili da se, kako i naši građani, tako i naši gosti koji dolaze u našu zemlju, osećaju ugodno tokom posete. Postoji poslovica koja govori o gostoprimstvu turskog naroda: 'Naša vrata su uvek otvorena!'. Oduvek smo to uzimali kao princip kojim smo se vodili i nastavićemo da preduzimamo potrebne akcije zasnovane na tome.

Program sertifikacije zdravog turizma sastoji se od četiri glavna stuba koji se brinu o zdravlju i sigurnosti putnika, zaposlenih, obuhvata propise o predostrožnosti koje bi trebalo da budu preduzete u objektima i prevozu.

Zdravlje i sigurnost putnika obuhvata mere predostrožnosti koje je potrebno primeniti u odnosu na putnike od trenutka dolaska do odlaska i uključuju zabranu putnicima da bez maske uđu u odgovarajuće terminale, pružanje besplatnih maski putnicima, primenu termičkih kamera i merenja telesne temperature na ulazu u zgrade terminala, pripremu tepiha za dezinfekciju i kabina za dezinfekciju...

Zaposleni u turizmu će, između ostalog, biti dužni da se redovno zdravstveno pregledaju, a u objektima za smeštaj turista biće neophodno da sprovode i kontrolišu mere poput socijalnog distanciranja...

Izvor: B92

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...