Turističkom sektoru potrebna kvalitetnija i snažnija saradnja sa obrazovnim sistemom

13. September 2023
Image by lil_foot_ from Pixabay
Image by lil_foot_ from Pixabay

Sektor turizma u Srbiji doživeo je dramatičan rast u poslednjih 10 godina, ali saradnja turističke privrede i obrazovnog sistema nije pratila ubrzani razvoj. Kada se tome dodaju demografske promene i migracije stanovništva, nastaje veliki jaz između potreba poslodavaca u turizmu i veština koje postoje na tržištu radne snage.

Preporuke za unapređenje iznete su na upravo završenoj Radionici o potrebnim veštinama u sektoru turizma, koju su organizovali Unija poslodavaca Srbije i Međunarodna organizacija rada. Veliko je ohrabrenje da su na radionici učestvovale sve relevantne strane u ovom sektoru: predstavnici Ministarstva turizma i omladine, Kancelarije za dualno obrazovanje, Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencije za kvalifikacije, Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Republičkog zavoda za statistiku, obrazovnih institucija iz oblasti turizma i hotelijerstva, poslodavci iz oblasti turizma i hotelijerstva kao i predstavnici sindikata.

Na dvodnevnoj radionici identifikovane su ključne prepreke i barijere za razvoj turističkog sektora. Na osnovu ovih informacija koje su prikupljene od svih zainteresovanih strana, u Uniji poslodavaca Srbije biće formirana strategija razvoja turizma. Ona će kasnije biti upotrebljena za pokretanje formalnih inicijativa ka kreatorima zakona, ekonomske politike Srbije i svih drugih segmenata koji čine okvir za poslovanje u hotelijerstvu i turizmu.

- Turistički sektor u Srbiji pokazuje veliki potencijal rasta, ali za to su nam potrebni i odgovarajući kadrovi. U trenutnom stanju obrazovni sistem je takav da ne stvara kadrove prema potrebama privrede, već prema trenutnoj strukturi profesorskog kadra - rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, podsećajući da Unija već godinama unazad ukazuje na ovaj problem i da je pokrenula zvaničnu inicijativu za reformu obrazovnog sistema.

- U perspektivi, nadam se da ćemo u turizmu i u drugim sektorima napraviti kvalitetne kadrove koji će omogućiti da se svaka industrija razvija. To je ono što je zajednički cilj svima, kao i zadržavanje kvalitetnih kadrova u Srbiji. Ministarstvo turizma kroz kreditne linije podržava razvijanje samozapošljavanja u Srbiji, kao i vraćanje ljudi kroz seoski turizam što će omogućiti ostanak kvalitetnog turističkog kadra u Srbiji - kaže pomoćnik ministra turizma i omladine Nemanja Radović.

- Za razvoj ljudskih resursa u hotelskoj industriji izuzetno je važno da formiramo jasnu strategiju. Ona će nastati na osnovu kvalitetnih informacija koje su prikupljene na ovoj radionici - kaže Julija Drumea, specijalista za aktivnosti poslodavaca u Međunarodnoj organizaciji rada.

- Nove veštine i znanja potrebni su i seoskog turizmu. Lepa priroda i ljubaznost više nisu dovoljni, jer gosti imaju nove i drugačije prohteve. Nama je potreban obrazovni sistem koji formira kadrove da odmah rade u turizmu, bez dodatnih obuka na račun zaposlenog ili poslodavca - kaže Nenad Dobrodolac iz Brzeća, čije seosko turističko domaćinstvo Dobrodolac radi već tri decenije.

Izvor: Unija poslodavaca Srbije

Comments (0)

Connected news

Tourism
Uskoro počinju uskršnji vašari u Beču
04. March 2024
Tradicionalni bečki uskršnji sajmovi ove godine otvaraju svoje kapije već od sredine...
Tourism
Holanđani ne smanjuju broj letova za Beograd
28. February 2024
Holandska nacionalna avio-kompanija KLM Royal Dutch Airlines neće smanjivati broj nedeljnih...
Tourism
Zašto ove godine vredi posetiti Španiju?
26. February 2024
Španiju je u 2023. posetilo 48.000 Srba. Zahvaljujući letovima Er Srbije za Madrid,...
Tourism
Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom
22. February 2024
Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga,...