Turističkom sektoru potrebna kvalitetnija i snažnija saradnja sa obrazovnim sistemom

13. September 2023
Image by lil_foot_ from Pixabay
Image by lil_foot_ from Pixabay

Sektor turizma u Srbiji doživeo je dramatičan rast u poslednjih 10 godina, ali saradnja turističke privrede i obrazovnog sistema nije pratila ubrzani razvoj. Kada se tome dodaju demografske promene i migracije stanovništva, nastaje veliki jaz između potreba poslodavaca u turizmu i veština koje postoje na tržištu radne snage.

Preporuke za unapređenje iznete su na upravo završenoj Radionici o potrebnim veštinama u sektoru turizma, koju su organizovali Unija poslodavaca Srbije i Međunarodna organizacija rada. Veliko je ohrabrenje da su na radionici učestvovale sve relevantne strane u ovom sektoru: predstavnici Ministarstva turizma i omladine, Kancelarije za dualno obrazovanje, Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencije za kvalifikacije, Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Republičkog zavoda za statistiku, obrazovnih institucija iz oblasti turizma i hotelijerstva, poslodavci iz oblasti turizma i hotelijerstva kao i predstavnici sindikata.

Na dvodnevnoj radionici identifikovane su ključne prepreke i barijere za razvoj turističkog sektora. Na osnovu ovih informacija koje su prikupljene od svih zainteresovanih strana, u Uniji poslodavaca Srbije biće formirana strategija razvoja turizma. Ona će kasnije biti upotrebljena za pokretanje formalnih inicijativa ka kreatorima zakona, ekonomske politike Srbije i svih drugih segmenata koji čine okvir za poslovanje u hotelijerstvu i turizmu.

- Turistički sektor u Srbiji pokazuje veliki potencijal rasta, ali za to su nam potrebni i odgovarajući kadrovi. U trenutnom stanju obrazovni sistem je takav da ne stvara kadrove prema potrebama privrede, već prema trenutnoj strukturi profesorskog kadra - rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, podsećajući da Unija već godinama unazad ukazuje na ovaj problem i da je pokrenula zvaničnu inicijativu za reformu obrazovnog sistema.

- U perspektivi, nadam se da ćemo u turizmu i u drugim sektorima napraviti kvalitetne kadrove koji će omogućiti da se svaka industrija razvija. To je ono što je zajednički cilj svima, kao i zadržavanje kvalitetnih kadrova u Srbiji. Ministarstvo turizma kroz kreditne linije podržava razvijanje samozapošljavanja u Srbiji, kao i vraćanje ljudi kroz seoski turizam što će omogućiti ostanak kvalitetnog turističkog kadra u Srbiji - kaže pomoćnik ministra turizma i omladine Nemanja Radović.

- Za razvoj ljudskih resursa u hotelskoj industriji izuzetno je važno da formiramo jasnu strategiju. Ona će nastati na osnovu kvalitetnih informacija koje su prikupljene na ovoj radionici - kaže Julija Drumea, specijalista za aktivnosti poslodavaca u Međunarodnoj organizaciji rada.

- Nove veštine i znanja potrebni su i seoskog turizmu. Lepa priroda i ljubaznost više nisu dovoljni, jer gosti imaju nove i drugačije prohteve. Nama je potreban obrazovni sistem koji formira kadrove da odmah rade u turizmu, bez dodatnih obuka na račun zaposlenog ili poslodavca - kaže Nenad Dobrodolac iz Brzeća, čije seosko turističko domaćinstvo Dobrodolac radi već tri decenije.

Izvor: Unija poslodavaca Srbije

Comments (0)

Connected news

Tourism
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. September 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...
Tourism
ТОNS organizovao poslovni skup u Ljubljani
21. September 2023
U ljubljanskom „Radisson Blu Plaza Hotel“-u Turistička organizacija Grada Novog...
Tourism
20. September 2023
Turistička organizacija Srbije sa ponosom objavljuje da je otvoren konkurs za nagradu...
Tourism
Investitori iz Švajcarske grade akva park na Zlatiboru?
18. September 2023
Na sednici Skupštine opštine Čajetina odbornici su usvojili izmene i dopune Plana...