Turistički vodiči: Nismo dobili ni dinara pomoći od države

24. February 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Predstavnici turističkih vodiča u Srbiji ukazali su da do sada nisu dobili ni dinar pomoći države zbog nemogućnosti da rade u vreme pandemije korona virusa.

- Iako smo bez ikakvih prihoda već više od godinu dana, nadležne institucije i dalje okreću leđa, ne videći potrebu da se pomogne naša struka i time omogući preživljavanje do nekih boljih vremena - naveli su vodiči u pismu medijima.

Dodaje se da su se turistički vodiči, koji predstavljaju važnu kariku u turističkom sektoru, obraćali više puta nadležnim ministarstvima i kabinetu predsednika države i premijerke, a da su dobili jedini odgovor u maju prošle godine da predsednik po Ustavu nije zadužen za rešavanje njihovog problema i da je pismo prosleđeno resornom ministarstvu.

U pismu se navodi da je predsednica Udruženja turističkih vodiča Srbije u dva navrata bila na sastanku u Ministarstvu turizma, ali su oba sastanka ostala bez ikakvih rezultata.

- Od formiranja nove vlade pomenuti smo bar pet puta u izjavama kako predsednika, tako i ministra finansija i naše resorne ministarke, a poslednji put u njenoj izjavi 1. februara u kojoj obećava pomoć licenciranim turističkim vodičima - navedeno je u pismu.

Ističe se da je turistički sektor svuda u svetu najviše pogođen pandemijom koja traje već više od godinu dana, a da su turistički vodiči bez posla skoro 18 meseci.

- Naše tržište ne postoji, a država od nas očekuje da i dalje plaćamo dospele obaveze, poreze na stanove, rate za stambene kredite, i sve ostale dažbine. Među nama ima slučajeva da su oba roditelja vodiči, ima samohranih roditelja, ali se niko ko je za nas nadležan nije zapitao kako preživljavamo i šta naša deca jedu - navodi se u pismu.

Turistički vodič i jedna od potpisnica pisma Maja Radović rekla je za Betu da se pretpostavlja da je problem što skoro niko od oko 600 turističkih vodiča u Srbiji nije u stalnom radnom odnosu, ali da i ne može da bude, jer ih agencije angažuju zavisno od vrste stranog jezika za kojim imaju potrebu.

Država je u dva paketa pomoći zaposlenima u prošloj godini i u programu mera za ovu godinu predvidela pomoć samo za stalno zaposlene radnike.

Radović je rekla da su do sada pomoć države u minimalnim zaradama dobila možda dva-tri turistička vodiča u najvećoj turističkoj agenciji, koji su zaposleni na neodređeno vreme, jer su angažovani na interkontinentalnim putovanjima.


Izvor: Beta/eKapija

Last comment

Dušanka Veljić
Wednesday , 24.02.2021. 10:43h
Recommendation:
1
+
0
-
Nisu samo vodiči ugroženi, postoji dosta turističkih radnika koji su zbog pandemije ostali bez posla

Connected news

Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...