Turistički trendovi u 2018: Doživljaji važniji od materijalnih vrednosti

05. January 2018
Turistički trendovi u 2018: Doživljaji važniji od materijalnih vrednosti

Stručnjaci iz jedne od najvećih online turističkih agencija današnjice – Booking.com, na osnovu ankete sprovedene na 18.509 ispitanika širom sveta koji su putovali u poslednjih 12 meseci ili planiraju putovanje u narednih godinu dana, predstavili su najveće turističke trendove koji nas očekuju u 2018. godini.

1. Tehnologija preuzima primat


U 2018. godini sve više putnika će želeti da se uz pomoć tehnologije bolje upozna sa destinacijom i smeštajem pre nego što obave rezervaciju. Da digitalna tehnologija pomaže korisnicima prilikom odluke o destinaciji, tako što preoblikuje način na koji se informišu o njoj, bukiraju i doživljavaju putovanje, potvrđuju i ovi podaci: skoro trećina svetskih putnika (29%) kaže da putovanje planira na osnovu podataka koje nalazi na internetu, dok njih polovina (50%) ne pravi razliku da li odgovore na svoja pitanja dobija od osobe ili kompjutera. Više od 6 od ukupno 10 (64%) putnika kaže da bi volelo „prvo da isproba pre nego što bukira“ i to putem virtuelne stvarnosti (VR), dok 50% ispitanika smatra da ih personalizovani predlozi za određene destinacije podstiču da rezervišu putovanje. Uzimajući u obzir sav stres prilikom donošenja odluke gde provesti odmor, u 2018. godini tehnologija će i dalje nastaviti da nam pomaže da pronađemo najbolje mesto za nove doživljaje.

2. Žudnja za iskustvom

U 2018. sanjaćemo velike snove, jer čak 45% putnika ima spremljenu listu sa putovanjima iz snova i većina njih (82%) želi da poseti jednu ili više destinacija sa svoje liste u ovoj godini. Žudnja za iskustvom i doživljajem umesto nad materijalnim i posedovanjem, pokreće našu želju za što više neverovatnih i nezaboravnih putovanja. Smanjenog strpljenja, sa instant željama i osnaženi tehnologijom, putnici će u 2018. godini iskoristiti svaki trenutak za putovanje, kao nikad ranije – tvrde iz Booking.com-a.

A šta je to što će najviše privlačiti putnike? Većina njih (čak 47 odsto) poželeće da poseti neko od svetskih čuda, dok će više od trećine (35%) želeti da proba lokalne specijalitete, a 34% poželeće da otputuje na neko rajsko ostrvo i isto toliko njih tragaće za adrenalinskim iskustvom u nekom od tematskih parkova. Top destinacije sa zabavnim parkovima, prema podacima Booking.com su Orlando na Floridi, Gold Coast u Australiji i Dubai u UAE.
 
U 2018. turisti će tragati i za: jedinstvenim kulturnim dešavanjima (28%), učenjem novih veština (27%), „epic“ turama ili putovanjem železnicom (25%), kao i udaljenim i izazovnim destinacijama (25%).

3. Povratak u prošlost

Osim što će želeti da steknu nova iskustva, trećina putnika (34%) će u 2018. poželeti i da osveži uspomene i poseti svoja omiljena mesta iz detinjstva. Mešajući prošlost sa budućnošću, biće inspirisani da se vrate na svoje nekad omiljene destinacije i istraže ih na potpuno novi način.

Popularnost ovih „vintage“ odmora proističe iz osećaja nostalgije i sreće na koju nas ta destinacija evocira. Putnici kažu da nekadašnje porodične odmore pamte kao najlepše uspomene, čak lepše i od prvih ljubavi ili kućnih ljubimaca. Čini se da su milenijalci još sentimentalniji: čak 44% mladih između 18 i 34 godine imaju želju da se vrate na omiljene porodične destinacije. Čini se da će društvene mreže u 2018. biti preplavljene sentimentalnim fotografijama koje će evocirati na detinjstvo.

4. Hodočasnici pop kulture

U 2018. godini, televizijske emisije, serije, filmovi, sport, kao i sadržaji na društvenim mrežama, sve više će inspirisati ljude da posete neku destinaciju. Čitanje blogova ili gledanje preporuka na YouTube-u izrodiće ideje za putovanjem kod četvoro od deset (39%) putnika, a lokacije sa televizije, filmova ili muzičkih spotova animiraće više od 36% putnika u ovoj godini. Više od petine (22%) putnika krenuće na putovanje zbog velikih sportskih dešavanja, od čega će se njih 46 odsto ovog leta uputiti u Rusiju na Svetsko prvenstvo u fudbalu. 

Najpopularnije lokacije koje će u 2018. želeti da posete ljubitelji velikih serijskih ostvarenja su Hrvatska, Španija i Island inspirisani „Igrom prestola“ (29%), London – onakav kakav je predstavljen u „Šerloku“ i „Crown“-u (21% i 13%), Njujork i Menhetn u „Billions“-u (13%) i Los Anđeles u „Entourage”-u (10%).
 
5. Svi putevi vode u – wellness

Skoro je dvostruko veći broj ljudi u odnosu na prethodnu godinu, koji u 2018. planiraju da otputuju negde gde će unaprediti svoje zdravlje. Među ovakvim putovanjima naročito se ističu ona koja podrazumevaju pešačenje i planinarenje (56%). Ostale popularne aktivnosti inspirisane zdravljem i wellness-om u ovoj godini biće poseta banjskim centrima i korišćenje „beauty“ tretmana (33%), biciklizam (24%), sportske aktivnosti na vodi (22%), detoks tretmani (17%), praktikovanje joge (16%), trčanje (16%) i meditacija (15%).

6. Ekonomska intuicija

Iz godine u godinu, putnici su sve informisaniji, te za svoj novac žele da dobiju što više pogodnosti. Značajan broj putnika odluku o putovanju bazira na finansijskim mogućnostima, a to će biti još vidljivije u 2018. godini, kada će skoro polovina (47%) putnika prilikom planiranja putovanja uzimati u obzir devizne kurseve, i skoro isti procenat njih (48 odsto) razmišljaće o ekonomskoj klimi u određenoj destinaciji pre donošenja odluke o putovanju. Dobra vest za „retail“ industriju je što trećina putnika (30%) planira da obavi kupovinu u „duty-free“ šopovima na aerodromu u 2018. i svaki četvrti putnik (26%) će ići na odmor specijalno zbog šopinga, jer su određeni artikli jeftiniji nego u njegovoj matičnoj zemlji.

Turisti će sve više želeti da putuju u sopstvenom aranžmanu (njih 57%), nego da „prate masu“, te će u porastu biti individualna putovanja i kreiranje personalizovanih aranžmana uz pomoć aplikacija i tehnologije. Skoro polovina putnika (44 odsto) će više koristiti turističke aplikacije u 2018. godini, a tehnologija će nastaviti da se neprekidno razvija kako bi se umanjio stres prilikom putovanja. To se prvenstveno odnosi na planiranje aktivnosti dok ste na odmoru ili geolokacijsku tehnologiju koja vas usmerava ka vašem smeštaju jednostavnim klikom na aplikaciju.

7. Beg sa društvom

Kada su anketirane pitali ko će biti njihovi saputnici u 2018. godini, segment sa najvećim porastom u poređenju sa 2017. je putovanje sa grupom prijatelja (rast sa 21% na 25 odsto). S obzirom na to da će se u ovoj godini sve svoditi na iskustvo, nije svrha samo u destinaciji, nego i u ljudima s kojim se stvaraju uspomene. Beg sa društvom od svakodnevnih obaveza i pritisaka, osim što oslobađa od stresa, učvršćuje i odnos sa prijateljima. Zahvaljujući tehnologiji, danas nas samo jedan klik deli od bezbroj mogućnosti da se pronađe savršeno mesto za boravak veće grupe prijatelja koji tragaju za avanturom u raznim krajevima sveta. Putovanja sa prijateljima su i finansijski isplativa, jer je 42% ispitanika reklo da ne bi moglo da obezbedi kvalitetniji smeštaj u samostalnom aranžmanu.

8. Živi kao lokalac, ali ne i sa njim

U 2018. godini će iznajmljivanje privatnih kuća i stanova biti posebno popularno – ne samo od strane putnika koji će tragati da u njima odsednu, nego i od strane vlasnika koji će želeti da ugoste ljude u svom domu. Jedan od tri putnika (33%) se izjasnio da bi na odmoru radije odseo u iznajmljenoj kući ili stanu nego u hotelu, dok jedan od petoro (21%) razmišlja da ulista svoju kuću na sajt za rezervaciju smeštaja. 

Kada je u pitanju uloga domaćina, putnici otkrivaju da ne žele da oni budu stalno prisutni u kući u koju primaju turiste. Putnici žele da dožive lokalno iskustvo i zato će konsultovati domaćina da ih posavetuje šta da vide, te se četvrtina putnika izjasnila da im je važno da njihovi domaćini budu dobro informisani o lokalnoj ponudi kada je u pitanju hrana i mesta koja bi trebalo posetiti (njih 25%), ali putnici žele fleksibilnost u interakciji sa domaćinima onda kad to njima odgovara. Naime, u 2018. godini putnicima će biti važno da im njihovi domaćini budu dostupni, ali ne i previše prisutni (njih 30 odsto), dok se svaki deseti putnik izjasnio da uopšte ne želi komunikaciju sa svojim domaćinima.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...