Turisti najviše vole Sokobanju - U toku rekonstrukcija letnje pozornice Vrelo

16. August 2017

Aposlutni rekorder među banjama Srbije po broju turista i broju izdatih vaučera za prvih šest meseci ove godine je Sokobanja, rekao je ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić prilikom posete ovom turističkom mestu.

Za ovu destinaciju do sada je izdato 20 hiljada vaučera, što je četvrtina ukupnog broja izdatih vaučera u Srbiji.

- Sto osamdeset godina posle izdavanja prvog vaučera za lečenje i odmor prvom zvaničnom gostu, zastavniku Lazareviću iz vojno-policijske uprave u Kragujevcu, po nalogu Kneza Miloša Obrenovića, Sokobanja ima priliku da bude proglašena rekorderom i po broju poseta i po broju podeljenih vaučera. Već sada broji oko 20.000 vaučera, što je četvrtina od ukupno podeljenih vaučera u Srbiji. Čak 236 ugostiteljskih objekata prima goste sa vaučerima, što je skoro dvostruko više u odnosu na isti period prošle godine - istakao je Ljajić.

On je izneo podatak da u ovoj banji trenutno boravi oko 14.000 turista, skoro koliko je i meštana Sokobanje.

- Mi u prvih šest meseci ove godine imamo 34 odsto veći broj turista u Sokobanji i 39 odsto više noćenja, što Sokobanju stavlja odmah iza Vrnjačke Banje po broju noćenja. Međutim, to sve nije dovoljno, jer želimo da povećamo, pre svega, broj stranih turista, koji je relativno manji u odnosu na domaće. Da bismo to ostvarili, moramo da poboljšamo turističku ponudu kroz razvoj turističke infrastrukture, da je učinimo raznovrsnijom i bogatijom - naveo je ministar.

Po Ljajićevim rečima, rekonstrukcija letnje pozornice Vrelo jedan je od načina da se to realizuje.

- Po završetku svih radova na ovom objektu, dobićemo najveću i najmoderniju pozornicu u Srbiji, koju ćemo opremiti najsavremenijom tehnikom, koja će moći da podrži i tehnički najzahtevnije pozorišne, muzičke i ostale kulturne projekete. Kapacitet pozornice biće 5.000 mesta od čega 1.500 za sedenje - kazao je Ljajić i dodao:

- Očekujemo da kompletan posao bude završen naredne godine, i verujem da će sledeće godine, kada budemo održavali manifestacije, one biti upravo ovde na ovom mestu, koje je još u prošlosti bilo centar svih važnih kulturnih dešavanja i mesto okupljanja srpske elite. Ovaj kulturni dragulj Sokobanje će na taj način započeti novi život, čime će i turistička ponuda biti značajno bogatija - zaključio je ministar.



Prvu fazu rekonstrukcije letnje pozornice Vrelo u Sokobanji Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije je podržalo sa osamnaest, dok je lokalna samouprava za te namene iz opštinske kase izdvojila 22 miliona dinara. Druga faza koštaće 50 milona dinara, a prema rečima predsednika Opštine Sokobanja Isidora Krstića, postoje obećanja da će ovo ministarstvo finansijski podržati i te radove.

Ukoliko dinamika poslova bude tekla kao do sada, završetak letnje pozornice očekuje se 1. maja 2018. godine.

Privatizacija zamrlih banja na jugu Srbije

Sokobanja je jedan od usamljenih primera dobrog planiranja i ulaganja u turizam. Na jugu Srbije postoji nekoliko banjskih mesta koja su u prošlosti imala svoje stalne goste, međutim, danas tavore prazne. Među njima su Kuršumlijska, Bujanovačka, Niška, Banja Jošanica, Zvonačka i brojne druge. Da li je spas u privatizaciji?

- Kada bi pitali poslovodstvo i radnike koji rade u tim banjama, niko ne bi bio za privatizaciju i promenu sadašnjeg statusa. Manje-više, svi bi bili za održavanje statusa-quo. Taj status, pak, vodi potpunom propadanju tih banja, kao važnih turističkih resursa na kojima baziramo strategiju razvoja turizma u Srbiji - navodi ministar Ljajić.

Ljajić tvrdi da su našim banjama potrebne nove investicije i javno-privatno partnerstvo, tako što će država učestvovati u rekonstrukciji banja zajedno sa privatnim partnerima.

- To podrazumeva različite vrste strateških partnerstava i ulaganja stranog kapitala i države. Negde će to podrazumevati i potpunu prodaju i privatizaciju. Prema tome, model će biti različit. Ono što mi moramo da rešimo, to su imovinsko-pravni odnosi u desetak tih banja i to je nešto na čemu sada radimo. Nije jednostavno, jer želimo da sve bude pravno čisto, ali povoljna okolnost je što zaista imamo zainteresovanih stranih i domaćih investitora u te banje - naveo je Ljajić, dodavši da su prioritetne one banje koje imaju najmanje neregulisanih pravnih odnosa.

Vaučeri i u Niškoj Banji


Ljajić navodi da se i ove godine vaučeri mogu koristiti i u Niškoj Banji - u Institutu Radon, kao i u privatnom smeštaju, ukoliko vlasnici imaju potpisane ugovore sa tim Institutom.

- Učinili smo sve i napravili izuzetak i sa Selters banjom u Mladenovcu i Niškom banjom, upravo da bismo podstakli razvoj turizma i na taj način oživeli ta banjska mesta, koja su važan resurs zdravstvenog i banjskog turizma u Srbiji - poručio je Ljajić. 

Autor: Svetlana Petrović

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...