Tri dana u Novom Sadu – Specijalne ponude za jun

02. June 2020
Image by Danilo Krnjaić from Pixabay
Image by Danilo Krnjaić from Pixabay

Novi Sad posetioce privlači svojom uređenošću, sigurnom ukotvljenošću uz Petrovaradinsku tvrđavu – Gibraltar na Dunavu, različitim jezicima koje govore njegovi stanovnici, ritmom koji odudara od užurbanog, haotičnog gradskog vremena. 

U okolini urbanog gradskog jezgra koje obeležavaju barokne, neorenesansne, klasicističke i bauhaus građevine su izletišta, očuvani eko sistemi i kompleks pravoslavnih manastira na prostoru Nacionalnog parka Fruška gora. Salaši, čarde i vinski putevi na obodima Novog Sada posetiocima pružaju mogućnost da dožive svo bogatstvo gastronomije i seoskih običaja.

Novi Sad je grad koji svojim urbanim središtem i ruralnim okruženjem posetiocima nudi agendu neverovatne sadržajnosti. Svaki posetilac prema svom unutrašnjem osećaju za lepo i prijatno, atraktivno i veselo, korisno i pristupačno može stvoriti sopstveni ugođaj upoznajući sve slojeve prošlosti i sadašnjosti Novog Sada.

Novi Sad, grad na Dunavu, grad evropske istorije i tradicije i balkanske gostoljubivosti je iskustvo koje vam nedostaje.

Šetnja starim gradskim jezgrom

Polazište mnogih novosadskih turističkih ruta je centralni gradski trg – Trg slobode. Među građevinama koje dominiraju ovim trgom su Gradska kuća i Rimokatolička Crkva Imena Marijinog. Ulice Zmaj Jovina i Dunavska, ispresecane pasažima u kojima je mnoštvo prodavnica, restorana, zanatskih radnji, muzeja i galerija, deo su uvek žive pešačke zone centalnog gradskog jezgra. Pašićeva ulica sa ulicama Zlatne grede, Grčkoškolskom, Miletićevom i Trgom Marije Trandafil predstavlja još jednu važnu zonu starog jezgra Novog Sada. Tu se nalaze: Saborna crkva Sv. Đorđa, Platoneum, zgrada nekadašnje Srpske pravoslavne gimnazije, Nikolajevska crkva, Matica srpska…. Jevrejska ulica, u kojoj je i markantna Novosadska Sunagoga istorijski i arhitektonski takođe pripada starom jezgru Novog Sada.

Obilazak Petrovaradinske tvrđave 

Petrovaradinska tvrđava spada među najznačajnije, sačuvane, evropske fortifikacije. Pored toga što je simbol Grada, ona je svedok multikonfesionalne tradicije snažno oslonjene na evropsku kulturu, ali i najatraktivnija turistička zona Novog Sada. Danas je to prostor gde se nalazi oko stotinu umetničkih ateljea, zatim restorani, kafei, muzeji, galerije …. U podnožju Gornje tvrđave je Podgrađe – barokni Gradić, deo Petrovaradina gde se značajem izdvaja Rimokatolička crkva Sv. Juraja sa samostanom.

Fruška gora

Nacionalni park "Fruška gora" osnovan je 1960. kao najstariji u socijalističkoj Jugoslaviji. Na površini od oko 25.000 ha, zaštićeni su jedinstveni pejzaži, vredne geološke i geomorfološke celine, retke biljne i životinjske vrste i šumski kompleksi. Sadržajnosti područja doprinose banje Vrdnik i Slankamen i jezera među kojima su za turizam značajna: Borkovac, Moharač i Međeš. Među najznačajniju materijalnu kulturnu baštinu koja se nalazi na prostoru Nacionalnog parka "Fruška gora" možemo uvrstiti kompleks srpskih pravoslavnih manastira, vredne prostorne kulturno-istorijske celine, primere narodnog graditeljstva, etnološko nasleđe, pojedinačne spomenike kulture i znamenita mesta među kojima se, kao turistički lokaliteti na teritoriji Novog Sada izdvajaju Petrovaradinska tvrđava i Mesto bitke kod Petrovaradina. Fruška gora je područje dobrih vina gde se izdvajaju sledeći vinski centri: Irig, Banoštor, Sremski Karlovci i Šid.

Iskoristite specijalnu ponudu za mesec jun koju je TO Novog Sada pokrenula sa novosadskim hotelijerima  #Plati2NoćiOstani3 i odaberite smeštaj OVDE.

Takođe, TO Novog Sada napravila je i preporuke za izlete i kraće odmore u Novom Sadu i okolini. Predloge za mesec jun pogledajte OVDE.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...