Trendovi koje diktiraju turisti - Šta nas očekuje u 2020.

31. October 2019
Trendovi koje diktiraju turisti - Šta nas očekuje u 2020.

Jedan od većih trendova sigurno su destinacije koje nisu "preplavljene" turistima. Takođe, savetnici u sektoru luksuznih putovanja izveštavaju o porastu zahteva za destinacijama za koje putnici smatraju da imaju zanimljivu kulturu ili netaknutu prirodu, poput Bornea, Grenlanda ili Omana.

Putnici, takođe, žele da istraže što više zemalja, čak i kada putovanja kratko traju. Traže i više različitih iskustava za vreme odmora, na primer, da u istom putovanju borave u velikom gradu, ali i avanturu u džungli, pa je fokus na raznim iskustvima koja obogaćuju putovanje.
 
Istraživanje Virtuosa je pokazalo da je gastroturizam postao posebna turistička ponuda. Kulinarska iskustva nadilaze restorane, a obuhvataju kurseve kuvanja, posete farmama i gazdinstvima, kao i lov na tartufe.
 
Još jedan trend koji postaje sve zastupljeniji su grupna putovanja. Sve više putnika svih generacija odlučuje da putuje sa grupom prijatelja koji dele slične interese i strasti. Takođe, sve popularniji su i takozvani "grupni medeni meseci" u kojima mladenci putuju u društvu svojih prijatelja.
 
Prema istraživanju Virtuosa, turisti se najčešće odlučuju za multigeneracijska, autentična, aktivna i avanturistička, porodična i putovanja kojim se nešto proslavlja.
 
Kao glavna motivacija za putovanja smatraju se proslavljanje prekretnica i uspjeha, uzbuđenje pri učenju novih stvari, provođenje vremena sa voljenim osobama, odmor i opuštanje i kao ispunjenje životnih želja.
 
Moderni putnik traži dublja iskustva koja podstiču emocionalnu povezanost sa određenom destinacijom, poput degustacije vina sa vlasnikom vinarije ili najam ličnog vodiča koji može da približi lokalnu kulturu. Putnici danas žele smeštaj koji najbolje predstavlja prepoznatljivost destinacije.
 
Izvor: eKapija 
Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...