Trebinje – ovog leta turistički hit regiona

16. September 2020
Image by Michał from Pixabay
Image by Michał from Pixabay

Trebinje je jedan od retkih gradova u regionu koji se može pohvaliti dobrom letnjom sezonom, uprkos pandemiji korona virusa. U julu i avgustu posećenost je bila odlična, a tako je nastavljeno i u septembru, po čemu se može zaključiti da je ova destinacija, uz Neum, bila pravi turistički “hit” regiona.

Godina je počela odlično, jer je za prva dva meseca zabežen dvocifren porast turističkog prometa u odnosu na isti period prethodne godine. Međutim, nakon toga je nastupio višemesečni period pandemije COVID-19, uz potpunu obustavu turističkog prometa,  što se u ekonomiji Trebinja ozbiljno osetilo.

“Ne otkazuj svoj put u Trebinje – odloži ga”

Međutim, Turistička organizacija Trebinja nije obustavljala aktivnost, uprkos novonastaloj situaciji i teškim uslovima poslovanja. Fokus je stavljen na niz dobro osmišljenih promotivnih kampanja realizovanih samostalno ili u saradnji sa relevantnim poslovnim partnerima i saradnicima. Došlo je i do izmene koncepta poslovanja, a aktivnosti su usmerene na domaće tržište i turističke destinacije u regionu. Učestvovali su na više stručnih video konferencija i “online” stručnih skupova na temu iznalaženja mehanizama za prevazilaženje poteškoća koje je turizmu nanela aktuelna pandemija. Prve kampanje koje smo realizovali sa TORS-om “Ne otkazuj svoj put u Trebinje – odloži ga” i “Sačuvajmo turizam zajedno”, imale su za cilj očuvanje turističke privrede Republike Srpske i uticanje na svest potencijalnih turista da svoj put u RS odlože za naredni period.

Da je kampanja uspela najbolje govore zvanični podaci o broju turističkih vaučera koje su građani Republike Srpske “potrošili” upravo u Trebinju, za koje je ove godine, zaključno sa septembrom, vladalo najveće interesovanje u RS. Posebno dobar odjek u široj turističkoj javnosti imala je promotivna akcija Turističke organizacije Trebinje pod nazivom “Ljetuj u Trebinju”, u okviru koje je uz podršku gradonačelnika Trebinja podeljeno 60 turističkih poklon vaučera, dok se za potencijalni boravak u ovom gradu prijavilo više od 10.000 zainteresovanih turista iz oko 30 zemalja.

U drugoj polovini jula, a posebno u avgustu, Trebinje je doživelo pravi turistički “bum” zbog velikog broja domaćih turista, ali i turista iz Srbije. Najveće interesovanje za ovu sezonu, uz univerzalnu i prepoznatljivu turističku ponudu, izazvao je akva park, uz ostale sadržaje u turističko–rekreativnom kompleksu “Grad sunca”, ali i prirodna i veštačka kupališta i bazeni.

„ProBUDI SE U TREBINJU – jer sunce ovdje grije jače“

U susret jeseni Turistička organizacija Trebinja pokrenula je promotivnu kampanju pod nazivom „ProBUDI SE U TREBINJU – jer sunce ovdje grije jače“, s ciljem da se potencijalni turisti pozovu da posete Trebinje i u septembru kako bi se produžila letnja turistička sezona.

Pokrenut je još jedan interesantan projekat u saradnji sa TORS-om - „Besplatne turističke ture - Upoznajmo Trebinje zajedno“, s namerom da se doprinese unapređenju turističke ponude i sadržaja u destinacijama Republike Srpske, kao i da se podrži turistička privreda koja je najviše stradala od posledica koronavirusa. Cilj ovog projekta bio je da se građani i turisti upoznaju sa turističkom ponudom i zanimljivostima grada na Trebišnjici – jedne od najatraktivnijih destinacija Srpske, ali i da se podrži rad turističkih vodiča.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Kruzeri počeli da dolaze do Golubačke tvrđave
08. May 2024
Tvrđava Golubački grad je prvi međunarodni rečni kruzer ove godine ugostila 17. marta. Do...
Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...