Tivat obara turističke rekorde - U prvih devet meseci ostvareno milion noćenja

04. November 2019
Foto: Mihael Đuričić, TO Tivat
Foto: Mihael Đuričić, TO Tivat

Tivat je u prvih devet meseci ove godine posetilo 24% više turista nego protekle godine a zabeležen je porast noćenja od takođe 24%, i ostvareno preko milion noćenja, saopšteno je iz Opštine Tivat.

Najviše dolazaka zabeleženo je iz Rusije, Srbije, BiH, Nemačke, Velike Britanije, Kine, Francuske, SAD, Ukrajine, Hrvatske i Mađarske. To su top 10 zemalja za opštinu Tivat, saopštila je direktorka Turističke organizacije Tivat (TOT) Gabrijela Glavočić na redovnoj konferenciji za novinare povodom završetka letnje sezone.
 
U periodu od 1. maja do 1. septembra, po analizama prihoda naplate u turističkim biroima, realizovana je naplata boravišne takse u ukupnom iznosu od cca 293.000 EUR, što je 21% više u odnosu na 2018. godinu.
 
- Tivat je posetilo 67.000 gostiju sa više od 780.000 noćenja registrovanih u biroima Turističke organizacije Tivat. Sve zajedno to je porast od oko 27% u odnosu na isti uporedni period za 2018. godinu, kada su samo registracije u biroima u pitanju - dodala je Glavočić.
 
Predsednik Skupštine TO i Opštine Tivat, dr Siniša Kusovac, istakao je da su neometanom toku turističke sezone doprinele nadležne opštinske službe i preduzeća o čemu govori i visok rezultat ankete turista koja je tokom avgusta sprovedena u Tivtu.
 
- Ove godine Tivat je dobio ocenu 4,29, najveću do sada, tokom ankete koja obuhvata širok spektar elemeneta i aspekata turističke sezone. Interesantno je da je i dalje najcenjeniji kao destinacija za odmor i opuštanje, ali i zabavu, te da je čistoća destinacije treći faktor koji opredeljuje turiste da dođu u Tivat. U toku cele sezone kvalitet morske vode, prema rezultima aktivnosti JPMD, nije gubilo na nivou manjem od K1 na svim kupalištima. To je posebno pohvalno za naše komunalne službe - naveo je predsednik.
 
U predsezoni i sezoni, TO Tivat je u svim aspektima poslovala u skladu sa postojećim strateškim ciljevima razvoja turizma u opštini Tivat, i značajno doprinela održavanju pozicije Tivta kao visoko-kvalitetne turističke destinacije. Realizovano je ukupno više od 300 programa u sezoni koja je po kalendaru dešavanja trajala šest meseci.
 
- Promotivni materijal Tivta preveden je na nemački, ruski, engleski i francuski jezik. Neke od takvih brošura su: "I love Tivat" - uopštena brošura sa brojnim zanimljivostima, "Odmaraj aktivno", "Priroda i zabava", "Kultura, istorija i tradicija", gastro katalog, katalog smeštaja i razne mape. Kako se Tivat sve više pozicionira i prepoznaje kao vrlo popularna "event" destinacija, tako smo kreirali i kalendar dešavanja "TIVTOVANJE 2019" koji je podeljen na više od 5.000 adresa u regionu. Po procenama stručnjaka za tu oblast, celokupan program TOT-a pod tim nazivom pratilo je ove godine više od 100.000 posetilaca - pojasnila je Gabrijela Glavočić.
 
Ona se zahvalila partnerima koji su realizovali kalendar dešavanja: Centru za kulturu Tivat sa najatraktivnijim delom programa - festivalom "Purgatorije", Porto Montenegru i Luštici Bay, JU Muzej i galerija, Opštini Tivat i sekretarijatima, Sekretarijata za mlade i sport koji je priredio brojnija sportska takmičenja, hotelu Regent i mnogih NVO.
 
U sprovođenju i realizaciji postavljenog plana za sezonu 2019, prema rečima predsednika Kusovca, TO je u predsezoni realizovala promociju autentičnosti destinacije, kroz sajamske i prezentacijske oblike predstavljanja u zemlji i inostranstvu. Shodno postavljenom brendingu u mapiranju destinacije, te promociji destinacije naročito u sferi kulture, gde se opština Tivat značajno izdvaja u odnosu na gradove okruženja - TO Tivat je isticala baštinjenje lokalnih karakteristika i običaja, pružajući doprinos i podršku brojnim projekatima od opšteg lokalnog značaja za opštinu.
 
- Početak godine TO Tivat je je iskoristila za osmišljavanju nove strategije nastupa na predstojećim turističkim sajmovima, sa ciljem promocije regiona, odnosno Boke, naročito kada su u pitanju daleka tržišta. Ideja o prezentaciji Boke sa njena 3 grada: Tivat, Kotor i Herceg Novi bila je veoma zapažena, jer su se njome predstavile sve autentičnosti jednog podneblja odnosno regije: kulturno nasleđe, običaji, folkor, gastro ponuda i ostale lokalne manifestacije i atrakcije, koje karakterišu Boku i njene ljude - dodala je direktorka.
 
TO Tivat je učestvovala na brojnim sajmovima odakle je statistički i prisutno najviše posetilaca: Srbija, BiH, Hrvatska, Makedonija, Austrija, Nemačka, Rusija, Češka, UAE.
 
Prema rečima Glavočić, na polju marketinških aktivnosti TO Tivat je i ove godine realizovala značajne promotivne akcije, pa su tekstovi o Tivtu plasirani u više zemlja regiona i šire.
 
- Pored dva veća projekta TO Tivat realizovanih u predsezoni, kao što su promocija Hello travel Boka magazina i prvog Slikovnog leksikona o Tivtu, ono što je ove godine naročito odjeknulo regionom, ali šire jeste "tivtovanje" odnosno "tivting", kao novi haštag TO Tivat u okviru digitalne marketinške kampanje.
 
Sve preduzete aktivnosti su, navela je Gabrijela Glavočić, doprinijele da Tivat ove godine dobije najveću ocenu do sada u redovnoj anketi koju tradicionalno u avgustu sprovodi među turistima.
 
- Ponuda Tivta je ocenjena najvećom ocenom do sada, ocenom, 4,29 u anketi sa 725 ispitanika. Na nivou celokupnog uzorka najveća ocena je data lepoti prirodnog okruženja naše opštine, najviše od strane ruskih turista, a najmanja kao i prethodnih godina povezanošću lokalnog saobraćaja, dok su kvalitet i čistoća grada kao i kvalitet smeštajnim kapacitetima dobile jednu od većih ocena 4,35. Takođe imamo i progres pojedinih pitanja u odnosu na prethodne godine a to su: bogatstvo sadržaja za zabavu, kvalitet usluga u smeštajnom objektu, pogodnost za provođenje porodičnog odmora i bogatstvo sportskih sadržaja. S tim u vezi, a i visokim ocenama koje su dali anketirani turisti po svim kategorijama, možemo konstatovati da je Tivat s razlogom zaslužio epitet grada sa najboljim uslovima za provođenje godišnjeg odmora - zaključila je Glavočić.
 
Izvor: eKapija 
 

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Prvi BOR letnji festival ovog vikenda na Zlatiboru
17. June 2024
BOR Hotel by Karisma, u saradnji sa Turističkom organizacijom Zlatibor, ovog juna organizuje...
Tourism
Obale Turske pružaju neiscrpne mogućnosti za najrazličitije aktivnosti na otvorenom
17. June 2024
Mediteranska i egejska obala Turske su primamljive lokacije u svako doba godine, jer posetiocima...
Tourism
TOS i IRONMAN udružuju snage za povećanje broja stranih turista u Srbiji
17. June 2024
Na današnjem događaju za medije Turistička organizacija Srbije i SDP 11TRI potpisali su...
Tourism
Veštačka inteligencija u avio-industriji
17. June 2024
Veštačka inteligencija (VI) nije budućnost čovečanstva, već realnost u kojoj...