Tivat obara turističke rekorde - U prvih devet meseci ostvareno milion noćenja

04. November 2019
Foto: Mihael Đuričić, TO Tivat
Foto: Mihael Đuričić, TO Tivat

Tivat je u prvih devet meseci ove godine posetilo 24% više turista nego protekle godine a zabeležen je porast noćenja od takođe 24%, i ostvareno preko milion noćenja, saopšteno je iz Opštine Tivat.

Najviše dolazaka zabeleženo je iz Rusije, Srbije, BiH, Nemačke, Velike Britanije, Kine, Francuske, SAD, Ukrajine, Hrvatske i Mađarske. To su top 10 zemalja za opštinu Tivat, saopštila je direktorka Turističke organizacije Tivat (TOT) Gabrijela Glavočić na redovnoj konferenciji za novinare povodom završetka letnje sezone.
 
U periodu od 1. maja do 1. septembra, po analizama prihoda naplate u turističkim biroima, realizovana je naplata boravišne takse u ukupnom iznosu od cca 293.000 EUR, što je 21% više u odnosu na 2018. godinu.
 
- Tivat je posetilo 67.000 gostiju sa više od 780.000 noćenja registrovanih u biroima Turističke organizacije Tivat. Sve zajedno to je porast od oko 27% u odnosu na isti uporedni period za 2018. godinu, kada su samo registracije u biroima u pitanju - dodala je Glavočić.
 
Predsednik Skupštine TO i Opštine Tivat, dr Siniša Kusovac, istakao je da su neometanom toku turističke sezone doprinele nadležne opštinske službe i preduzeća o čemu govori i visok rezultat ankete turista koja je tokom avgusta sprovedena u Tivtu.
 
- Ove godine Tivat je dobio ocenu 4,29, najveću do sada, tokom ankete koja obuhvata širok spektar elemeneta i aspekata turističke sezone. Interesantno je da je i dalje najcenjeniji kao destinacija za odmor i opuštanje, ali i zabavu, te da je čistoća destinacije treći faktor koji opredeljuje turiste da dođu u Tivat. U toku cele sezone kvalitet morske vode, prema rezultima aktivnosti JPMD, nije gubilo na nivou manjem od K1 na svim kupalištima. To je posebno pohvalno za naše komunalne službe - naveo je predsednik.
 
U predsezoni i sezoni, TO Tivat je u svim aspektima poslovala u skladu sa postojećim strateškim ciljevima razvoja turizma u opštini Tivat, i značajno doprinela održavanju pozicije Tivta kao visoko-kvalitetne turističke destinacije. Realizovano je ukupno više od 300 programa u sezoni koja je po kalendaru dešavanja trajala šest meseci.
 
- Promotivni materijal Tivta preveden je na nemački, ruski, engleski i francuski jezik. Neke od takvih brošura su: "I love Tivat" - uopštena brošura sa brojnim zanimljivostima, "Odmaraj aktivno", "Priroda i zabava", "Kultura, istorija i tradicija", gastro katalog, katalog smeštaja i razne mape. Kako se Tivat sve više pozicionira i prepoznaje kao vrlo popularna "event" destinacija, tako smo kreirali i kalendar dešavanja "TIVTOVANJE 2019" koji je podeljen na više od 5.000 adresa u regionu. Po procenama stručnjaka za tu oblast, celokupan program TOT-a pod tim nazivom pratilo je ove godine više od 100.000 posetilaca - pojasnila je Gabrijela Glavočić.
 
Ona se zahvalila partnerima koji su realizovali kalendar dešavanja: Centru za kulturu Tivat sa najatraktivnijim delom programa - festivalom "Purgatorije", Porto Montenegru i Luštici Bay, JU Muzej i galerija, Opštini Tivat i sekretarijatima, Sekretarijata za mlade i sport koji je priredio brojnija sportska takmičenja, hotelu Regent i mnogih NVO.
 
U sprovođenju i realizaciji postavljenog plana za sezonu 2019, prema rečima predsednika Kusovca, TO je u predsezoni realizovala promociju autentičnosti destinacije, kroz sajamske i prezentacijske oblike predstavljanja u zemlji i inostranstvu. Shodno postavljenom brendingu u mapiranju destinacije, te promociji destinacije naročito u sferi kulture, gde se opština Tivat značajno izdvaja u odnosu na gradove okruženja - TO Tivat je isticala baštinjenje lokalnih karakteristika i običaja, pružajući doprinos i podršku brojnim projekatima od opšteg lokalnog značaja za opštinu.
 
- Početak godine TO Tivat je je iskoristila za osmišljavanju nove strategije nastupa na predstojećim turističkim sajmovima, sa ciljem promocije regiona, odnosno Boke, naročito kada su u pitanju daleka tržišta. Ideja o prezentaciji Boke sa njena 3 grada: Tivat, Kotor i Herceg Novi bila je veoma zapažena, jer su se njome predstavile sve autentičnosti jednog podneblja odnosno regije: kulturno nasleđe, običaji, folkor, gastro ponuda i ostale lokalne manifestacije i atrakcije, koje karakterišu Boku i njene ljude - dodala je direktorka.
 
TO Tivat je učestvovala na brojnim sajmovima odakle je statistički i prisutno najviše posetilaca: Srbija, BiH, Hrvatska, Makedonija, Austrija, Nemačka, Rusija, Češka, UAE.
 
Prema rečima Glavočić, na polju marketinških aktivnosti TO Tivat je i ove godine realizovala značajne promotivne akcije, pa su tekstovi o Tivtu plasirani u više zemlja regiona i šire.
 
- Pored dva veća projekta TO Tivat realizovanih u predsezoni, kao što su promocija Hello travel Boka magazina i prvog Slikovnog leksikona o Tivtu, ono što je ove godine naročito odjeknulo regionom, ali šire jeste "tivtovanje" odnosno "tivting", kao novi haštag TO Tivat u okviru digitalne marketinške kampanje.
 
Sve preduzete aktivnosti su, navela je Gabrijela Glavočić, doprinijele da Tivat ove godine dobije najveću ocenu do sada u redovnoj anketi koju tradicionalno u avgustu sprovodi među turistima.
 
- Ponuda Tivta je ocenjena najvećom ocenom do sada, ocenom, 4,29 u anketi sa 725 ispitanika. Na nivou celokupnog uzorka najveća ocena je data lepoti prirodnog okruženja naše opštine, najviše od strane ruskih turista, a najmanja kao i prethodnih godina povezanošću lokalnog saobraćaja, dok su kvalitet i čistoća grada kao i kvalitet smeštajnim kapacitetima dobile jednu od većih ocena 4,35. Takođe imamo i progres pojedinih pitanja u odnosu na prethodne godine a to su: bogatstvo sadržaja za zabavu, kvalitet usluga u smeštajnom objektu, pogodnost za provođenje porodičnog odmora i bogatstvo sportskih sadržaja. S tim u vezi, a i visokim ocenama koje su dali anketirani turisti po svim kategorijama, možemo konstatovati da je Tivat s razlogom zaslužio epitet grada sa najboljim uslovima za provođenje godišnjeg odmora - zaključila je Glavočić.
 
Izvor: eKapija 
 

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...