Teslin toranj na Zlatiboru

10. June 2020
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Gradnja Teslinog tornja i naselja najavljena je na Rtnju, ali će, sudeći prema najavama, takav objekat biti izgrađen na još jednoj srpskoj planini. Opština Čajetina sa Naučno-obrazovnom fondacijom Teslianum realizovaće projekat izgradnje Internacionalnog naučno-obrazovnog centra "Teslin toranj Zlatibor", namenjen mladima iz Srbije i regiona, saopštili su iz ove Opštine.

Kako su za eKapiju potvrdili u Opštinskoj upravi, više detalja o početku gradnje i o čitavom projektu znaće se po potpisivanju Memoranduma o razumevanju, koji će Opština i fondacija Teslianum verifikovati u subotu 13. juna na Zlatiboru.

- Projekat izgradnje Teslinog tornja i pratećih sadržaja upotpuniće i turističku ponudu Zapadne Srbije, s obzirom da je u obližnjem Užicu 1900. godine, samo pet godina posle centrale na Nijagarinim vodopadima u Americi, na reci Đetinji podignuta prva hidrocentrala u Evropi i druga na svetu, sa Teslinim sistemom naizmeničnih struja - navode iz Opštine.

Podsetimo, Teslin toranj mogao bi da bude izgrađen i na Rtnju. Kako je rekla Milka Kresoja, osnivač Međunarodnog centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle projekat gradnje Teslinog tornja sa Teslinim naseljem na Rtnju je usvojen, stavljen u plan detaljne regulacije i prošao je urbanistički plan sa idejnim projektom.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...