Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija: Turistički promet u ovoj godini premašio sva očekivanja

27. September 2021
Ministarka Tatjana Matić, Arhiva Vlade Republike Srbije
Ministarka Tatjana Matić, Arhiva Vlade Republike Srbije
Ovogodišnji Svetski dan turizma – 27. septembar, turistički poslenici u Srbiji imaju razloga da obeleže s mnogo više optimizma nego prošle godine. Doduše, njihovo zadovoljstvo neće biti kao 2019. kada je ostvareno 10 miliona noćenja, ali već sada poznati rezultati ukazuju da razloga za zadovoljstvo i te kako ima. 
 
U intervjuu za „Novosti“, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana MATIĆ izjavila je da je u rekordnoj 2019. godini ostvareno 10 miliona noćenja, dok je zaključno sa 23. septembrom ove godine u Srbiji evidentirano 8,3 miliona noćenja, što je, kako kaže, premašilo sva naša očekivanja i predstavlja veliki uspeh.
 
Ona naglašava da je devizni priliv od turizma u periodu januar - jun 2021. bio u porastu za 33,1 odsto i iznosio 614 miliona evra, a predviđa se, da će uz povoljniju epidemiološku situaciju, devizni priliv i do kraja ove godine beležiti pozitivne stope rasta. 
 
- Navedeni zvanični podaci pokazuju značajan oporavak i postepeni rast turističkih poseta ove sezone, ali kako bi se ovaj trend nastavio i jesenja i zimska sezona bile podjednako uspešne, potrebna nam je stabilna epidemiološka situacija i vraćanje u normalu kada je reč o putovanjima i turističkim aktivnostima, što je jedino u ovom trenutku moguće postići uz veliki procenat vakcinisanih građana.
 
Zamensko putovanje ili povraćaj novca?!
Na pitanje šta će biti sa turističkim vaučerima koje su građani dobili u zamenu za putovanja, ministarka Matić je odgovorila:
- Uredbom o zamenskim putovanjima se propisuje obaveza svim organizatorima putovanja da, ukoliko ne realizuju turističko ili zamensko putovanje moraju odgovoriti na pravo putnika na povraćaj uplaćenih sredstava u roku od 14 dana do isteka roka za realizaciju zamenskih putovanja, a taj rok ističe 31. decembra 2021. godine.
 
Zbog ozbiljnosti situacije, resorno ministarstvo će i u narednom periodu nastojati da u saradnji sa drugim resorima, preduzima dodatne aktivnosti i mere u cilju prevazilaženja negativnih efekata pandemije. U toku je prikupljanje podataka od turističkih agencija o broju i vrednosti zamenskih putovanja koja nisu realizovana, sa posebnom pažnjom na one destinacije gde je ovoga leta bilo otežano putovanje za naše građane. Takođe, resorno ministarstvo je sa Fondom za razvoj razmotrilo mogućnost kreditiranja turističkih agencija kao organizatora putovanja. Reč je o namenskim kreditima koji bi isključivo bili namenjeni za vraćanje uplaćenih sredstava građana koji se nisu opredelili za zamenska putovanja i na taj način će turističke agencije biti u prilici da izmire svoje obaveze prema građanima, ne ugrožavajući svoje tekuće poslovanje.
 
Na Svetski dan turizma: u Srbiji otvorena vrata mnogih lokaliteta za besplatne obilaske 
- Sektor turizma jedan je od najpogođenijih sektora usled pandemije i imajući u vidu sve uspehe i dobre rezultate koji su postignuti ove godine i koji su premašili naša očekivanja, Srbija ima razloga da slavi svetski dan turizma i da zajedno damo još veću i značajniju podršku ovom sektoru. Na inicijativu resornog ministarstva i u saradnji sa više od 80 kulturno-turističkih atrakcija širom Srbije, vrata mnogih lokaliteta biće otvorena i svi građani će moći besplatno da ih obiđu 27. i 28. septembra – istakla je ministarka Matić, dodajući da se nada da će građani uživati u obilascima, upoznati se sa mnogim lokalitetima koje do sada nisu posetili i prepoznati sve prirodne lepote i kulturno-istorijska bogatstva naše zemlje, kojima treba da se ponosimo.
 

Izvor: novosti.rs 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...