Svetske muzičke zvezde u službi turskog turizma

19. August 2019
Svetske muzičke zvezde u službi turskog turizma

U situaciji kada se turska privreda suočava sa mnogim ekonomskim izazovima, vlada pokušava da privuče što veći broj stranih turista, i to onih sa što dubljim džepom, kako bi popunila državnu kasu. Prema poslednjim procenama, ova godina će biti rekordna, pošto se očekuje, ako se nešto nepredviđeno ne desi, pedeset miliona stranih gostiju, deset odsto više nego lane.

Da bi se postigao taj cilj, pokrenuta je snažna propagandna mašinerija u nastojanju da se privuče što veći broj gostiju. Ako sve bude teklo po planu, gosti bi u zemlji trebalo da ostave četrdeset milijardi dolara.

Pored klasične propagande, u kampanju su upregnuta i mnoga poznata imena. U Antaliji, nezvaničnoj turskoj turističkoj prestonici, nedavno je nastupila poznata američka pevačica, a povremeno i glumica DŽenifer Lopez. NJu su, naravno, mogli da gledaju i slušaju samo probrani gosti, ali su njene golišave fotografije preplavile turske medije. DŽej Lo je, kako je izjavila, oduševljena Turskom, to jest Antalijom. To je očigledno bio unapred dogovoreni propagandni potez, efektniji od svake druge reklame. Koliko su koštala ta njena dva sata, nije saopšteno, ali sigurno će se isplatiti. Ona nije usamljena. Pre nje su gostovali Elton DŽon, Riki Martin, Enrike Inglesijas, nedelju mode je organizovala hirovita bogatašica Paris Hilton, dok je Samuel Eto, poznati fudbaler koji je nekada igrao i u Turskoj, u Antaliji nedavno okupio fudbalsku elitu. To su događaji o kojima se danima priča i piše, što bez sumnje, privlači nove goste i to one, kako se nadaju domaćini, koji imaju više novca.

Turska je već turistička velesila. Po broju gostiju je na sedmom mestu na svetu, ali po prihodima je tek na 14 poziciji. Vlada sada pokušava da privuče turiste koji će ostavljati više para.

- U toku je kampanja za privlačenje ’kvalitetnih’ stranih turista koji će u Turskoj u proseku ostavljati po hiljadu dolara. Dosad su oni trošili 700 dolara - ističu u Ministarstvu za kulturu i turizam. U privlačenju novih gostiju, kako se nadaju, značajnu ulogu treba da odigra i „verski turizam”, to jest mnogobrojni istorijski i verski spomenici koji izazivaju znatiželju pripadnika raznih veroispovesti.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...