Svetske arhitekte obnavljaju kameno selo Gostuša na Staroj planini

22. August 2018

Staroplaninsko selo Gostuša, kod Pirota, jedinstveno je po staroj, sačuvanoj arhitekturi. Ovih dana u tom selu su arhitekte i studenti arhitekture iz Australije, Nemačke, Rusije, Velike Britanije i Srbije, koji učestvuju u projektu „Usvoji domaćinstvo u Gostuši“. Ideja je da se pomogne meštanima u obnovi starih kuća, koje su deo ambijentalne celine, stavljene pod zaštitu države.

Kameno selo, kako često nazivaju Gostušu, deli sudbinu svih staroplaninskih sela. Šezdesetak meštana, koliko ih je ostalo u Gostuši, tek, održavaju život.

- U Gostuši se živi, samo da se živi, eto to je. Koliko nam je ostalo da preživimo, tako se živi - kaže Milovan Panajotović iz Gostuše.

Dragan Vidanović ističe da ima šanse da ovo mesto oživi. - I treba. Najveći problem ovde je što nema puta do pojata - navodi Vidanović.

Ovih dana, Gostušu su privremeno naselili arhitekte i studenti arhitekture iz nekoliko država. Proučavaju i obnavljaju jedinstvenu arhitekturu sela.

- Pomagali smo restauraciju jedne od kuća i crkve. To je izvanredno iskustvo. Selo je prelepo, ljudi su divni, hrana je izuzetno ukusna - kaže Alister Tirel iz Australije.

- Ovde radimo metodama kako se nekada radilo, od materijala sa ovog terena. Meštani su veoma ljubazni i lepo su nas prihvatili - priča Ana Klajnbauer iz Nemačke.

- Pokazali su nam kako treba da se radi i kako se nekada radilo. Primenjivali smo to najbolje što smo mogli - ističe Matija Desančić iz Srbije.

Do sada je obnovljeno nekoliko fasada i unutrašnjost seoske crkve.

- Sada smo hteli da zatvorimo jedan ciklus, da uz pomoć meštana i volontera iz celog sveta, nešto vratimo samom selu. Deca su zajedno sa meštanima radila. Od starijih majstora i nas su učili sve o zemljanim malterima - rekao je Dejan Rudić Vranić iz Fondacije „Arhitekta Aleksandar Radović“.

Gostuša je prepoznatljiva po krovovima sa kamenim pločama teškim i po nekoliko tona. Vađene iz stena i bez dodatne obrade ukrajane su na krovove. Ideja je da se ovo selo sačuva kao ambijentalna celina.

Arhitekte kažu da su ovde pronašle svoj raj. Međutim, da bi ga pronašli oni koji su odavno odavde otišli put boljeg života, moraće još mnogo toga da se uradi.

Kroz ovo selo još ne postoji put, nema telefona, a nema ni prodavnice.

Izvor:
RTS

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...