Švedska UKIDA gotovo sve mere: Vakcinisani će živeti KAO PRE

08. September 2021
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay

Švedska 29. septembra ukida gotovo sve preostale epidemiološke mere, objavili su zvaničnici na konferenciji za novinare. Odluka o skorašnjem ukidanju ionako blagih mera temelji se na visokoj stopi vakcinisanih i niskoj stopi smrtnih slučajeva od kovida 19.

Do 7. septembra u Švedskoj je dve doze vakcine primilo 70 odsto odrasle populacije, a ukupno 81,6 odsto građana starijih od 18 godina primilo je barem jednu dozu.

Prema podacima ECDC-a, Švedska u poslednje dve nedelje ima treću najnižu stopu smrtnosti od kovida 19 u Evropi (iza Lihtenštajna i Slovačke), a takvo stanje traje još od početka leta.
 
- Dugo smo bili prisiljeni da živimo pod ograničenjima kako bismo zaštitili živote i zdravlje građana. Zahvaljujući uspešnoj kampanji vakcinacije, daleko smo dogurali i sada je naše društvo u boljoj situaciji. Zato idemo prema normalnoj svakodnevici, prema zajednici u kojoj neće biti nikakvih ograničenja. Procenili smo da ograničenja imaju mali učinak na suzbijanje infekcije - rekla je ministarka javnog zdravlja Lena Halengren, najavljujući ublažavanje mera.
 
Koje su mere do sada bile na snazi?
Od 29. septembra više nema ograničenja.
 
Ukidaju se i ograničenja privatnih okupljanja u zatvorenom, na kojima nije moglo biti više od 50 osoba.
 
Najveće iznenađenje je povlačenje preporuke za rad od kuće, što znači da će mnoga preduzeća, javne i državne ustanove nakon punih godinu i po dana pozvati zaposlene da se vrate u kancelarije.
 
- Pokazalo se da je vakcinacija bitna, i da je dala rezultate. Imamo dobru pokrivenost i jasno vidimo učinak vakcinacije. Imamo najnižu stopu smrtnosti u Evropi. Vakcinisane osobe od 29. septembra mogu da žive kao i pre, dok oni koji nisu vakcinisani, rizikuju da dobiju ozbiljnu bolest - rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Džon Čarlson.
 
Zaraza nije nestala
Zaraza u Švedskoj, naime, nije nestala i dnevni prosek je nešto više od hiljadu novozaraženih.
 
Prema Čarlsonovim rečima, obolevaju uglavnom osobe koje nisu vakcinisane, pa se intenzivna kampanja vakcinacije nastavlja u svim uzrastima, a posebno među tinejdžerima od 16 do 18 godina.
 
Izvor: bizlife.rs
 
 

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....