Sve je u iskustvu – Kako generacija Z i milenijalci transformišu industriju putovanja?

11. August 2022
Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash
Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Nakon dve godine društvene i kulturološke izolacije, putovanja su ponovo prisutna, a mnogi putnici (posebno iz evropskih zemalja koje su bile teže pogođene pandemijom) su željni da upoznaju nove ljude, kulture i dožive nova iskustva, prenosi portal 4hoteliers. Stoge ne iznenađuje što su pripadnici generacije Z (rođeni između 1997 i 2012, poznati i kao zoomer-i) i milenijalci (rođeni između 1981 i 1996) – načelno manje zabrinuti zbog korone, na čelu redova na aerodromima.

Portal 4hoteliers ponudio je svoje viđenje kako destinacije, turoperatori i drugi u industriji putovanja najbolje mogu da odgovore na želje i potrebe pripadnika pomenutih generacija.

Generacija Z traži pristupačna putovanja

Generacija Z želi što pre da se vrati putovanjima (skoro dve trećine njih planira “putovanje iz osvete”) kako bi ispunili svoje težnje ka doživljavanju umetnosti, kulturnih događaja i novih iskustva (tokom planiraja putovaja 31 odsto pripadnika ove generecije kaže da im je važno da upoznaju drugačije kulture, dok 32 odsto teži ka „once-in-a-lifetime“ iskustvima).

S druge strane, budući da je reč o mladim osobama, njihova potrošačka moć je ograničena. Dok troše petinu svog budžeta na avio-letove, nedostatak novca ih sputava da odsedaju u skupljim smeštajima. Prilikom online pretrage teže ka povoljnijim paketima, najčešće na online travel sajtovima, te ih je najlakše privući popustima i fleksibilnim opcijama.

Milenijalci vode rast u industriji jer najčešće putuju, u proseku 35 dana godišnjeg odmora. Ova generacija nema problema da potroši više novca ako su u pitanju jedinstvena, autentična i kulturna iskustva na putovanjima, preferirajući egzotična i značajna iskustva nad dobro poznatim destinacijama. Turistički paketi koji uključuju razne aktivnosti i kulturne događaje će najviše privući pripadnike ove generacije.

Održivost, raznovrsnost i inkluzija su u porastu

Milenijalci i gen. Z imaju povećanu svest o ekologiji – što im je važno i tokom putovanja. Zapravo, dve trećine (67%) pripadnika generacije Z pri putovanjima traži održive opcije. Osim toga, veoma su važni i raznovrsnost i inkluzija pri izboru destinacije, navodi Expedia Group. Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo Orbitz, brendovi bi trebalo da pruže dobrodošlicu i bezbedno okruženje za LGBTQ+ putnike.

Kako dopreti do ovih generacija?

Nije iznenađujuće da na pripadnike generacije Z veliki uticaj imaju društvene mreže. Prilikom bukiranja odmora, planiranje i inspiracija dolaze sa tih kanala. Ova generacija je fleksibilnija kada bira određeni brend i nije preterano lojalana. Slušaju savete bliskih osoba i pažljivo čitaju komentare prethodnik korisnika, pri odabiru turističkih usluga.

Generacija Z će najverovatnije konsultovati i YouTube pre kupovine, a 87% njih kaže da im je TikTok omiljena društvena mreža. Stoga, kreiranje i promocija video sadržaja privućiće pažnju pripadnicima ove generacije.

Milenijalce privlače podsticaji i promocije i spremni su da dele svoje privatne detalje kako bi dobili pomenute pogodnosti. Za razliku od generacije Z, milenijalci su lojalni brendovima i manja je verovatnoća da će probati da ih promene. Na ovu generaciju utiču influenseri sa društvenih mreža, cene personalizovanu uslugu i žele putovanja sa fokusom na komfor, lifestyle i kulturna iskustva.

Kada je reč o rezervisanju, pripadnici obe generacije često koriste mobilne telefone i digitalne sadržaje, stoga bi industija trebalo da se fokusira na unapređenje digitalnih booking iskustava, dopuštajući putnicima da uštede vreme i obuhvate različite vrste putovanja koje nude određene destinacije. Lokalna iskustva i kulturne aktivnosti treba promovisati u skladu sa interesima potrošača.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air France povećava broj letova i uvodi nove destinacije u zimskoj sezoni 2024-2025
22. May 2024
Tokom zimskog reda letenja, tačnije od novembra 2024. do marta 2025. godine, francuski...
Tourism
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse
22. May 2024
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse za studente četvrte godine, master studija,...
Tourism
Kreiran softver za turističke agencije koji automatizuje sve procese poslovanja
20. May 2024
TuristAgent je novi softver za turističke agencije koji smanjuje vreme utrošeno na...
Tourism
EXIT i TOS udružuju snage za povećanje broja stranih turista u Srbiji
20. May 2024
EXIT Fondacija i Turistička Organizacija Srbije potpisali su protokol u kom udružuju snage za...