Sve je u iskustvu – Kako generacija Z i milenijalci transformišu industriju putovanja?

11. August 2022
Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash
Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Nakon dve godine društvene i kulturološke izolacije, putovanja su ponovo prisutna, a mnogi putnici (posebno iz evropskih zemalja koje su bile teže pogođene pandemijom) su željni da upoznaju nove ljude, kulture i dožive nova iskustva, prenosi portal 4hoteliers. Stoge ne iznenađuje što su pripadnici generacije Z (rođeni između 1997 i 2012, poznati i kao zoomer-i) i milenijalci (rođeni između 1981 i 1996) – načelno manje zabrinuti zbog korone, na čelu redova na aerodromima.

Portal 4hoteliers ponudio je svoje viđenje kako destinacije, turoperatori i drugi u industriji putovanja najbolje mogu da odgovore na želje i potrebe pripadnika pomenutih generacija.

Generacija Z traži pristupačna putovanja

Generacija Z želi što pre da se vrati putovanjima (skoro dve trećine njih planira “putovanje iz osvete”) kako bi ispunili svoje težnje ka doživljavanju umetnosti, kulturnih događaja i novih iskustva (tokom planiraja putovaja 31 odsto pripadnika ove generecije kaže da im je važno da upoznaju drugačije kulture, dok 32 odsto teži ka „once-in-a-lifetime“ iskustvima).

S druge strane, budući da je reč o mladim osobama, njihova potrošačka moć je ograničena. Dok troše petinu svog budžeta na avio-letove, nedostatak novca ih sputava da odsedaju u skupljim smeštajima. Prilikom online pretrage teže ka povoljnijim paketima, najčešće na online travel sajtovima, te ih je najlakše privući popustima i fleksibilnim opcijama.

Milenijalci vode rast u industriji jer najčešće putuju, u proseku 35 dana godišnjeg odmora. Ova generacija nema problema da potroši više novca ako su u pitanju jedinstvena, autentična i kulturna iskustva na putovanjima, preferirajući egzotična i značajna iskustva nad dobro poznatim destinacijama. Turistički paketi koji uključuju razne aktivnosti i kulturne događaje će najviše privući pripadnike ove generacije.

Održivost, raznovrsnost i inkluzija su u porastu

Milenijalci i gen. Z imaju povećanu svest o ekologiji – što im je važno i tokom putovanja. Zapravo, dve trećine (67%) pripadnika generacije Z pri putovanjima traži održive opcije. Osim toga, veoma su važni i raznovrsnost i inkluzija pri izboru destinacije, navodi Expedia Group. Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo Orbitz, brendovi bi trebalo da pruže dobrodošlicu i bezbedno okruženje za LGBTQ+ putnike.

Kako dopreti do ovih generacija?

Nije iznenađujuće da na pripadnike generacije Z veliki uticaj imaju društvene mreže. Prilikom bukiranja odmora, planiranje i inspiracija dolaze sa tih kanala. Ova generacija je fleksibilnija kada bira određeni brend i nije preterano lojalana. Slušaju savete bliskih osoba i pažljivo čitaju komentare prethodnik korisnika, pri odabiru turističkih usluga.

Generacija Z će najverovatnije konsultovati i YouTube pre kupovine, a 87% njih kaže da im je TikTok omiljena društvena mreža. Stoga, kreiranje i promocija video sadržaja privućiće pažnju pripadnicima ove generacije.

Milenijalce privlače podsticaji i promocije i spremni su da dele svoje privatne detalje kako bi dobili pomenute pogodnosti. Za razliku od generacije Z, milenijalci su lojalni brendovima i manja je verovatnoća da će probati da ih promene. Na ovu generaciju utiču influenseri sa društvenih mreža, cene personalizovanu uslugu i žele putovanja sa fokusom na komfor, lifestyle i kulturna iskustva.

Kada je reč o rezervisanju, pripadnici obe generacije često koriste mobilne telefone i digitalne sadržaje, stoga bi industija trebalo da se fokusira na unapređenje digitalnih booking iskustava, dopuštajući putnicima da uštede vreme i obuhvate različite vrste putovanja koje nude određene destinacije. Lokalna iskustva i kulturne aktivnosti treba promovisati u skladu sa interesima potrošača.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...