Studenica dobila plan turističkog razvoja

24. December 2019

Cilj prostornog plana za okolinu manastira Studenice, koji je za Sektor za prostorno planiranje i urbanizam Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao naručioca, obradilo Javno preduzeće Urbanizam iz Kragujevca, je održivi razvoj turizma i ostalih aktivnosti koje unapređuju kvalitet življenja lokalnog stanovništva. Područje plana je površine 609,5 kilometara kvadratnih i obuhvata teritorije grada Kraljeva i opštine Ivanjica,kao parka prirode Golija, odnosno rezervat biosfere Golija – Studenica.

Da bi se u potpunosti zaštitio manastir Studenica, koji je kao spomenik kulture izuzetnog značaja upisan i na listu svetske baštine UNESKO, planom se predviđa ukidanje tranzitnog saobraćaja sa postojeće trase državnog puta Ivanjica – Ušće, koji prolazi uz sami obodni zid manastirskog kompleksa, kao i izgradnja obilazne saobraćajnice. Važnu saobraćajnu sponu između manastira Studenica i Gradac predstavlja put Studenica – Reka - Rudno, te je neophodno izmeštanje dela trase opštinskog puta koji se nalazi u neposrednoj okolini manastirskog kompleksa.

Unapređenje turističke infrastrukture jedan od prioriteta

Prema prostornom i planu, duž glavnih putnih koridora potrebno je obezbediti posebne mere zaštite nadležnih Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji definišu izgradnju objekata u funkciji unapređenja turističke infrastrukture: moteli, auto - kampovi, kulturne rute, odmorišta, sanitarni objekti, ugostiteljski punktovi, vidikovci i slično.

Kada je reč o novoj izgradnji, mora biti strogo limitirana i isključivo u službi afirmacije graditeljskog nasleđa upisanog na Listi svetske baštine, stoji između ostalog, u Planu turističkog razvoja Studenice.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...