Studenica dobila plan turističkog razvoja

24. December 2019

Cilj prostornog plana za okolinu manastira Studenice, koji je za Sektor za prostorno planiranje i urbanizam Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao naručioca, obradilo Javno preduzeće Urbanizam iz Kragujevca, je održivi razvoj turizma i ostalih aktivnosti koje unapređuju kvalitet življenja lokalnog stanovništva. Područje plana je površine 609,5 kilometara kvadratnih i obuhvata teritorije grada Kraljeva i opštine Ivanjica,kao parka prirode Golija, odnosno rezervat biosfere Golija – Studenica.

Da bi se u potpunosti zaštitio manastir Studenica, koji je kao spomenik kulture izuzetnog značaja upisan i na listu svetske baštine UNESKO, planom se predviđa ukidanje tranzitnog saobraćaja sa postojeće trase državnog puta Ivanjica – Ušće, koji prolazi uz sami obodni zid manastirskog kompleksa, kao i izgradnja obilazne saobraćajnice. Važnu saobraćajnu sponu između manastira Studenica i Gradac predstavlja put Studenica – Reka - Rudno, te je neophodno izmeštanje dela trase opštinskog puta koji se nalazi u neposrednoj okolini manastirskog kompleksa.

Unapređenje turističke infrastrukture jedan od prioriteta

Prema prostornom i planu, duž glavnih putnih koridora potrebno je obezbediti posebne mere zaštite nadležnih Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji definišu izgradnju objekata u funkciji unapređenja turističke infrastrukture: moteli, auto - kampovi, kulturne rute, odmorišta, sanitarni objekti, ugostiteljski punktovi, vidikovci i slično.

Kada je reč o novoj izgradnji, mora biti strogo limitirana i isključivo u službi afirmacije graditeljskog nasleđa upisanog na Listi svetske baštine, stoji između ostalog, u Planu turističkog razvoja Studenice.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...