Štrajk u Lufthanzi preti otkazivanjem letova i kašnjenjima

26. July 2022
Photo by Alan Angelats on Unsplash
Photo by Alan Angelats on Unsplash

U Lufthanzi kreće štrajk, prvi put od izbijanja pandemije. Putnici u sredu, 27. jula, moraju da budu spremni na češće otkazivanje letova i kašnjenja, javlja Deutsche Presse-Agentur.

Dok traju pregovori o platama, sindikat uslužnih delatnosti Verdi pozvao je oko 20.000 članova zemaljskog osoblja Lufthanze na jednodnevni štrajk upozorenja. U zemaljsko osoblje spadaju i tehničari i logistika, bez čijih usluga avioni ne mogu da polete.

Sindikat je već odbio prvu ponudu u kolektivnim pregovorima, a njihov nastavak dogovoren je za 3. i 4. avgust. Prema informacijama iz sindikata, poslodavac je u pregovorima ponudio fiksni iznos, varijabilu koja zavisi od učinka, i da novi ugovor važi 18 meseci.

Verdi traži povišicu od 9,5 odsto i da novi kolektivni ugovor važi 12 meseci. Pored toga, sindikat zahteva i da povišica bude minimalno 350 evra, a satnice značajno veće od minimalne zakonske satnice, koja će u oktobru porasti na 12 evra.

Kompanija Lufthanza je saopštila da planirani štrajk nije opravdan, kako u odnosu na klijente, tako i prema saradnicima. Obustava rada te dužine i na svim lokacijama, teško se može nazvati štrajkom upozorenja, ocenio je šef kadrovske šlužbe Lufthanze Mihael Nigeman (Michael Niggemann), saopštila je kompanija.

"To je još nerazumljivije pošto je poslodavac već ponudio visoko i socijalno izbalansirano povećanje plata – iako je situacija posle pandemijske krize za Lufthanzu i dalje napeta, i uprkos velikim dugovima i neizvesnim globalnim ekonomskim izgledima."

Potpredsednica Verdija i predsednica nadzornog odobora Lufthanze Kristine Bele (Christine Behle), koja vodi pregovore u ime radnika, ocenila je pak da su velike povišice opravdane zbog preopterećenosti, visoke inflacije i trogodišnjeg odricanja.

Ona je naglasila i da su aerodromi preopterećeni, kao i zaposleni.

Izvor: dpa Deutsche Presse-Agentur GmbH

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...