Stari Slankamen - lečilište, zadužbina Zmaja Ognjenog Vuka i mesto gde počiva Atila

22. May 2018

Najstarije naselje inđijske opštine - Stari Slankamen, smešteno je na obroncima Fruške gore, nedaleko od ušća Tise u Dunav. Prvi zabeleženi naziv ovog naselja - Akuminkum, pominje se još u vreme Rimljana i to po istoimenom obližnjem utvrđenju, dok je aktuelno ime dobilo po lekovitom izvoru slane vode "Slanača", koji je korišćen još u vreme Turaka.

O tome i danas svedoče ostaci hamama - jednog od retkih očuvanih turskih kupatila u srednjoj Evropi. Vremenom, Slankamen je postao poznato lečilište, u kom su podignuti Veliki i Mali hotel, a kasnije i specijalna bolnica, te ne čudi što je upravo ovo mesto začetnik razvoja turizma u opštini Inđija.

Hamam u vinariji

Sve je počelo tako što su, u blizini izvorišta, tokom XVI veka Turci izgradili hamam - slano kupatilo, čiji se ostaci i deo originalne dekoracije zidova i danas mogu videti u sklopu obližnje vinarije "Acumincum".

Ova vinarija specifična je po tome i što se nalazi u najstarijoj kući u Starom Slankamenu, podignutoj 1759. godine kao župni dom katoličke crkve. U 19. veku, kuća postaje vlasništvo bogate lokalne porodice Mrkšić, a sadašnji vlasnici vinarije Milan i Snežana Spasić, svesni važnosti ovog zdanja, predano čuvaju njenu bogatu tradiciju. Zanimljivo je i to što Spasići ovde proizvode isključivo crvena vina, od grožđa iz sopstvenog vinograda, a kako bi očuvali što prirodniji ukus vina, ono ne odležava u drvenim, nego u modernim inoks buradima.

Crkva starija od pet vekova


Osim po dobrom vinu i slanim izvorima, Stari Slankamen je čuven i po jednom od najstarijih pravoslavnih hramova u Sremu - crkvi Svetog Nikole, koja je 22. maja ove godine proslavila 550 godina postojanja. Iako nema sačuvanih pisanih izvora kada je crkva podignuta, veruje se da je sagrađena 1468. godine. Legenda kaže da je Vuk Grgurević - čuveni Zmaj Ognjeni Vuk, unuk despota Đurđa Brankovića, iz Titela bacio buzdovan, i na mestu gde je pao, sagrađena je ova crkva, koja je od 1948. godine pod zaštitom države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Njena kulturno-istorijska vrednost je u tome što predstavlja obrazac prema kome su građene crkve u Sremu. Takođe, u njoj su u drugoj polovini 15. i početkom 16. veka prepisivane crkvene pravoslavne knjige. U tom periodu živopisana je i unutražnjost crkve, a danas je sačuvana samo jedna freska - Tri Jerarha. U njoj je sačuvan i ikonostas iz 1764. godine - delo poznatog aradskog slikara Stefana Teneckog. U crkvi se nalazi i ikona Bogorodice sa Hristom, rad Teodora Kračuna iz 1770. godine, koja se smatra jednom od njegovih prvih ikona. Crkva je više puta rekonstruisana i menjala svoj izgled, te je nekadašnja kupola zamenjena zvonikom koji je danas znak prepoznavanja Starog Slankamena.

Lesni profili i rečno bogatstvo

Još jedna znamenitost ovog naselja su i lesni profili, koje naučnici proučavaju već tri veka unazad. Reč je o geološkom lokalitetu - slojevima lesa koji su se hiljadama godina taložili i razlikuju se po bojama, čime ukazuju naučnicima kako se menjala klima tokom proteklih 800 hiljada godina, pokazujući smenu ledenih doba. Ovaj lokalitet je jedan od tri u svetu i jedini u Evropi, zbog čega je izuzetno značajan.

Kod Starog Slankamena se reka Tisa uliva u Dunav i deli ovaj region na tri dela: Srem, Banat i Bačku. Obe reke su plovne i bogate jestivom ribom. Upravo tu, alasi love kapitalne primerke soma, smuđa, šarana...

A Tisa je poznata i po neobičnoj pojavi "cvetanja" sredinom juna, kada se iz čaure budi neobični insekt tiski cvet, koji zbog nepostojanja digestivnog trakta, živi samo tri dana, kada na vodi odigra svoj ljubavni ples i gine.

Za ovu reku vezuje se još jedna misterija - smatra se da tu počiva čuveni hunski vojskovođa Atila, zajedno sa celokupnim svojim blagom, za kojim i danas tragaju brojni svetski pustolovi.

...........

Dani Starog Slankamena

Povodom proslave velikog jubileja – 550 godina od izgradnje pravoslavne crkve Sveti Nikola, Turistička organizacija opštine Inđija organizovala je od 16. do 22. maja manifestaciju „Dani Starog Slankamena“ u cilju turističke promocije ovog mesta. Tom prilikom, održana je izložba o istorijatu Starog Slankamena, novinarska promotivna tura, javni čas nauke posvećen Milutinu Milankoviću, takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Zlatni kotlić“, slikarska kolonija, kao i duhovno veče i sveta liturgija kojoj je prisustvovao vladika sremski, uz prigodan program proslave na keju.

Biljana Bosnić Ognjenović

Comments (0)

Connected news

Tourism
Na kafi kod kneginje Ljubice - Svakog ponedelja putovanje u istoriju kroz ispovest vladarke obnovljene Srbije
27. March 2023
Konak kneginje Ljubice na Kosančićevom vencu, u blizini Saborne crkve i Patrijaršije,...
Tourism
Holandski KLM povećava broj letova za Beograd
24. March 2023
U svom letnjem redu letenja, koji počinje od 26. marta, holandska avio-kompanija KLM Royal...
Tourism
Srbija dobitnik priznanja
22. March 2023
Srbija je dobitnik priznanja ‘’10 destinacija koje je vredelo čekati“ za...
Tourism
Počinje sezona Uskršnjih bazara u Beču
21. March 2023
U Beču se otvaraju uskršnji bazari od 24. marta 2023. godine. Na pet lokacija u gradu...