Šta je sve besplatno za penzionere?

07. April 2017
Šta je sve besplatno za penzionere?

Penzioni ček postao je neizostavan deo lične dokumentacije pripadnika trećeg doba. Tako, stariji mogu da se druže sa vršnjacima uz brojne besplatne programe u Beogradu, a ne zaostaju ni gradovi i opštine po Srbiji, koji penzionerima pružaju gratis lekarske preglede, izlete, pa čak i - letovanja!

Rekreativno plivanje za najstarije sugrađane u određenim dnevnim terminima dostupno je bez dinara na nekoliko beogradskih opština. Tako je Novi Beograd obezbedio najstarijima besplatne termine na SC "11. april", dok je centralna beogradska opština Stari grad isto učinila na SRC "Milan Gale Muškatirović". Slično je i na "Tašmajdanu" gde se vrata zatvorenog bazena (periodično u jutarnjim terminima) potpuno gratis otvaraju za starije od 65 godina. Od najstarijih sugrađana se očekuje da se raspitaju u svojim opštinama za slične akcije i obezbede svoje termine za rekreaciju u bazenima širom Beograda.

Obilasci fruškogorskih manastira, vojvođanskih gradova i sela, istorijskih znamenitosti Srbije i spomenika kulture, samo su neka od putovanja na koja su išli ili će tek da idu beogradski penzioneri. I to potpuno besplatno, u društvu vršnjaka. Tako će najstariji sugrađani sa Čukarice do kraja sprila obići Petrovaradin i Frušku goru, dok će druga ekipa ići u Topolu i na Oplenac. Ovakva i slična putovanja organizuju i Palilula, Savski venac, Stari grad, Novi Beograd...

Među seniorima popularno je i upoznavanje sa modernim tehnologijama, pa im tako mnogi gradovi i opštine nude kurseve računara, ali i stranih jezika, takođe bez nadoknade. Ništa manje nisu posećene ni zajedničke sportske aktivnosti ni besplatni časovi joge, fitnesa i plesa.

Briga o zdravlju, ipak je, na prvom mestu kod svih penzionera. Tako je projekat "Oslonac" Centra za socijalni rad u Pećincima stekao veliku popularnost među najstarijim sugrađanima obezbedivši im besplatne lekarske preglede ukoliko imaju niska mesečna primanja.

Uspešna saradnja grada Novog Sada i Udruženja penzionera ovog grada ogleda se i u stalnom jačanju investicionih aktivnosti, kako bi se unapredio standard najstarije populacije. Dvadesetak penzionera, čija je mesečna penzija manja od 23.750 dinara, podnelo je zahteve za pomoć u nabavci neophodnih lekova, ogreva, namirnica, sredstava za higijenu.

- Zahvaljujući Udruženju omogućena je kućna nega za nemoćne i bolesne, obezbeđuje se nabavka namirnica i ogrevnog drveta po povoljnim cenama i na otplatu, a stotinama meštana pomogli smo u zameni zdravstvenih knjižica - kažu u ovom Udruženju.

Niška opština Medijana najavila je program besplatnog letovanja za 200 penzionera iz penzionerskih udruženja. Iako još nije potvrđeno da li će to biti Grčka, Bugarska ili Crna Gora, čelnici ove opštine najavili su da će opština najverovatnije zakupiti vilu na nekoj od ovih destinacija i na smenu slati grupe na letovanje. Letovanje će trajati sedam noći i realizovaće se u junu i septembru ove godine.

Radionice i kursevi


Dnevni centri i klubovi za starije u Gerontološkom centru Beograd, najstarijim sugrađanima nude brojne besplatne programe na nekoliko lokacija u srpskoj prestonici. Seniori u klubu, kako navode iz ove ustanove, imaju pravo na aktivnost, na sopstvenu logiku mišljenja, stvaralaštvo, solidarnost, volontiranje... Tu su i kursevi dekupaža, engleskog jezika, štrikanja, heklanja, kurs fotografije, slikanja, rekreativnih vežbi...

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Uskoro novo lice Novog Sada
21. October 2020
Uređenjem priobalja, Novi Sad bi dobio potpuno novo lice, ali i značajan ekonomski zamajac....
Tourism
UTAS i ANTAS: Uvažiti mišljenje struke
20. October 2020
U svom najnovijem saopštenju, Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i...
Tourism
Loznica na Savskoj promenadi
20. October 2020
Turistička organizacija grada Loznice se pod sloganom “Loznica – moderan grad koji...
Tourism
Vrnjačka Banja uskoro dobija savremene eko suvenire
20. October 2020
O suvenirima se već godinama vode polemike u turističkoj industriji. Proizvođačima se mnogo...