Šta će biti sa gondolom na Zlatiboru?

10. May 2017

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da podržava gradnju gondole na Zlatiboru, jer "želi da jedno od najomiljenijih turističkih destinacija u Srbiji dobije što bolji sadržaj i bude što posećenije", objavljeno je na sajtu Vlade.

U saopštenju, izdatom povodom obraćanja predsednika Opštine Čajetina Milana Stamatovića, navodi se da će svako ko podnese svu potrebnu, zakonom propisanu, dokumentaciju dobiti građevinsku dozvolu u najkraćem mogućem roku.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je u ponedeljak (8. maja 2017. godine) da je dolazak karavana autobusa nezadovoljnih građana u Beograd odložen do 19. maja zbog obećanja nadležnih u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da će građevinska dozvola za izgradnju gondole na Zlatiboru biti ubrzo izdata. Stamatović je ranije najavljivao dolazak karavana autobusa u Beograd odmah posle Đurđevdana (6. maj).

- Mi smo od početka bili spremni na dogovor, jer 13 miliona evra - koje je Čajetina uložila u gondolu, umesto da se, za godinu dana, otkako nas Vlada opstruira, već vratilo nama kao investitoru, stoji kao mrtav kapital - rekao je Stamatović.

On je u saopštenju istakao da Opština Čajetina od ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović "ne traži ništa više već samo običnu građevinsku dozvolu".

Ministarstvo podseća na to da je Čajetini omogućeno da projekat gradnje gondole radi u fazama.

- U februaru je zvanično odgovoreno Opštini Čajetina i investitoru koja još dokumenta i u kojim rokovima bi trebalo da podnesu, kako bi mogli da dobiju građevinsku dozvolu po zakonu. Isto je ponovljeno i u mnogobrojnim telefonskih razgovorima, koje su predstavnici ministarstva imali sa predstavnicima pomenute lokalne samouprave, kao i predstavnicima preduzeća zaduženog za sprovođenje ovog projekta - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Vlade.

Građevinsku dozvolu, koja se izdaje elektronskim putem, nije moguće drugačije dobiti, osim po zakonom predviđenom procedurom. Isključivo od ove opštine zavisi kada će dobiti građevinsku dozvolu za gondolu – a to će biti onog trenutka kada podnesu svu potrebnu dokumentaciju, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, Opština Čajetina zatražila je od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture građevinsku dozvolu za gradnju gondole (panoramske žičare) od podnožja do vrha Tornika, ali to ministarstvo odbija da je izda zbog nerešenih imovinskih odnosa nad zemljištem preko koga prolazi gondola.

Izgradnja gondole započeta je radnom akcijom bez dozvole početkom februara ove godine, a nastavljena 1. maja.

Inače, kako je za eKapiju ranije rakla direktorka javnog preduzeća Gold gondola Bojana Božanić, izgradnja gondole pomogla bi da Zlatibor do 2027. dostigne milion turista godišnje.

Izvor: eKapija/Beta

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...