Srbija promenila odluku i dozvolila letove ka Švajcarskoj

13. March 2020
Srbija promenila odluku i dozvolila letove ka Švajcarskoj

Srbija je u utorak 10. marta uvela zabranu letova iz pet ugroženih zemalja ka Srbiji. Avioni koji poleću iz Italije, Švajcarske, Irana, Južne Koreje i Kine od tog dana ne mogu da sleću u Srbiju, stajalo je u hitnom obaveštenju koje je izdao Direktorat, a koje još uvek kao poslednje stoji na njihovom sajtu.

Odluku su donele srpske vazduhoplovne vlasti (Direktorat civilnog vazduhoplovstva) na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije br. 05, 53-2281/2020, u kojoj se pak ne pominju letovi, već se navodi da se ukraćuje ulazak putnika iz ovih područja u Srbiju.

Uprkos tek izdatoj zabrani letova, na niški aerodrom je tog istog popodneva sleteo avion Ryanair-a iz područja koje je pod zabranom, iz samog žarišta epidemije u Severnoj Italiji, iz Bergama. Aerodromski operater je postupajući prema odluci Vlade i uputstvima Ministarstva saobraćaja odbio ulazak stranim državljanima u Srbiju i vratio ih nazad. Ulazak naših državljana sa tog leta u sopstvenu zemlju nije mogao biti onemogućen pa su oni pušteni, ali uz obavezu da se samoizoluju.

Odmah nakon toga, avio-kompanije koje saobraćaju ka zemljama iz odluke su obustavile sve svoje letove. Kako je većnina letova ka Italiji od ranije bila obustavljena, Air Serbia je obustavila preostale, dok su letove ka Švajcarskoj obustavili SWISS (iz Ciriha), Air Serbia (iz Ciriha), easyJet (iz Ženeve).

Let Wizz Air-a iz Bazela nije, međutim, istog trenutka otkazan, jer se zvanično on vodi kao let između Beograda i Miluza (MLH) koji je u Franuskoj, iako se zapravo radi o jednom jedinstvenom aerodromu Bazel/Miluz/Frajburg koji ima tri odvojena terminala koji su pod različitim jurisdikcijama: švajcarskom, francuskom i nemačkom.

Nešto kasnje uveče i ovaj let je otkazan, tako da 11. i 12. marta nije obavljen ni jedan let između Švajcarske i Srbije. U to vreme zvaničnici su u medijima javljali kako se zabrana ulaska u Srbiju odnosi samo na putnike iz „delova Švajcarske“ i „delova Kine“, mada to u Odluci Vlade nigde nije pisalo, već su ove zemlje navedene u celosti.

Preokret nastaje 12. marta kasno uveče, kada Air Serbia iznenada vraća dva leta za Cirih, koja su prethodno bila otkazana. Letovi, planirani za danas, 13. mart, jedan ujutro (JU 370) i jedan uveče (JU 374) će biti obavljeni, a isti letovi su planirani i sutra, 14. marta.

Ni Vlada, niti Direktorat se nisu prethodno oglasili sa promenjenom odlukom, ali je na sajtu SMATSA (Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore) sinoć objavljen najnoviji NOTAM (hitno vazduhoplovno obaveštenje) u kome je zapravo izneta najnovija i veoma precizna odluka naših državnih organa.

U najnovijoj odluci, koja je očigledno izmenjena i pojašnjena prvobitna odluka, stoji da se zabrana ne odnosi na letove, već na ulazak putnika iz ugroženih područja, a ta se područja definišu drugačije. Više to nije svih pet pobrojanih zemalja u celosti, već su samo Italija i Iran cele obuhvaćene dok su iz ostale tri sporne samo određene regije – Tičino kanton u južnom delu Švajcarske na granici sa Lombardijom u Italiji, pokrajina Hubej u NR Kini i grad Tegu (Daegu) i sever provincije Kjonsan (Gyeongsang) u Južnoj Koreji.

Izvor: Aviatica

Comments (0)

Connected news

Tourism
Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom
22. February 2024
Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga,...
Tourism
Projekat
22. February 2024
Projekat „Prethistoric MetaHuman“ - digitalno oživljen čovek koji je pre 10.000...
Tourism
Turistički vaučeri ubuduće onlajn
21. February 2024
Ministar turizma i omladine Husein Memić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo...
Tourism
20. February 2024
Osmišljen kao digitalni ekosistem, “Sombor City Card” predstavlja integralni...