Srbija proglašena najboljom evropskom budget-friendly road trip destinacijom

05. July 2022
Image by Автошкола ТЕХНИКА from Pixabay
Image by Автошкола ТЕХНИКА from Pixabay

Putovanja u Evropi trebalo bi da procvetaju ovog leta. Prema podacima KAYAK-a, vodećeg svetskog pretraživača putovanja, pretrage iznajmljivanja automobila premašuju nivo iz 2019. godine za ovogodišnji letnji period sa naglim porastom od 162 odsto u proseku širom Evrope i oko 259 odsto samo u Srbiji. Drastično povećanje cena goriva, sve veća zabrinutost zbog klimatskih promena i dugotrajna preferencija za privatnost oblikuju ovogodišnje trendove putovanja - ostavljajući mnoge putnike da razmišljaju o najboljoj destinaciji za individualno putovanje.

Podstaknut ovim uvidima i podrškom putnicima tokom procesa planiranja, KAYAK je razvio svoj sveobuhvatni road trip Indeks 2022, jedinstvenu bazu podataka koja pruža turistima koji žele da idu na put sopstvenim prevozom, sa posebnim informacijama za svaku zemlju, gde se nalaze informacije o cenama goriva, bezbednosti na putevima, uticaju na životnu sredinu, kulturnim događanjima i ponudi i još mnogo toga. To im omogućava da skroje svoje putovanje i fokusiraju se na ono što im je najvažnije.

Srbija preuzima vođstvo na listi budget friendly destinacija

Analizirane su i rangirane 33 evropske zemlje u skladu sa 24 pojedinačna faktora. Oni su potom grupisani u 5 tipova putovanja: Budget, Sustainability, Camping & Outdoors, Comfort & Infrastructure i Nature & Landmarks. To omogućava putnicima da skroje svoje putovanje u skladu sa onim što im je najvažnije. Najbolje ocenjene zemlje za pet tipova putovanja su: Srbija (Budget), Holandija (Sustainability), Francuska (Camping & Outdoors i Landmarks & Nature) i Švajcarska (Comfort & Infrastructure).

Srbija se našla na prvom mestu u kategoriji budget-friendly destinacija, koja zemlje rangira prema faktorima cena kao što su gorivo, iznajmljivanje automobila, smeštaj i putarine. U svetlu povećanja cena goriva, cena putovanja ovog leta mogla bi da postane još važnija za putnike. Srbija ima u ponudi povoljne hotele, iznajmljivanje jeftinih automobila i parking, gde će vas 2 sata uličnog parkiranja u proseku koštati  samo oko 0,77 evra.

Top 10 road trip destinacija u Evropi u 2022:

1. Nemačka
2. Španija
3. Litvanija
4. Kipar
5. Francuska
6. Švedska
7. Portugal
8. Estonija
9. Italija
10. Švajcarska

Izvor: Kayak

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...