Srbija postala članica Globalnog saveta za održivi turizam

22. May 2023
Image by Gerd Altmann from Pixabay
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Pomoćnica ministra turizma i omladine Dunja Đenić i generalni direktor Globalnog saveta za održivi turizam Rendi Durband potpisali su sporazum o pristupanju Srbije Globalnom savetu za održivi turizam na konferenciji saveta koja se održava u Antaliji u Turskoj.

Potpisivanje ovog sporazuma će omogućiti Srbiji da dobije podršku za prilagođavanje globalnim standardima održivosti u turizmu, u skladu sa potrebama naše zemlje, kao i da se promoviše kao zemlja održivog turizma širom sveta.

Održivi turizam podrazumeva razvoj turističkih destinacija na način koji doprinosi zaštiti životne sredine, ekonomskom napretku malih i srednjih preduzeća u turističkim destinacijama, kao i promovisanju njihove autentične kulture i tradicije.

Na panelu o održivom turizmu na Zapadnom Balkanu na konferenciji u Turskoj, promovisano je opredeljenje Srbije da isprati najnovije globalne trendove u turizmu i promoviše se kao destinacija dobrih domaćina, domaćinskog privređivanja koje je u osnovi održivog turizma.

- Srbija ima brojne mere i subvencije za sektor turizma, kao i vaučere za stanovništvo koji promovišu lokalni turizam i kroz njega ravnomerni održivi razvoj zemlje. Naglasak se stavlja na komunikaciju sa privredom, koja će biti okosnica buduće Strategije za razvoj turizma Srbije - izjavila je Dunja Đenić, pomoćnica ministra za turizam.

Srbija sada ima mogućnost da uspostavi nacionalne standarde održivog turizma, što bi pružaocima turističkih usluga u našoj zemlji omogućilo da ponesu zvaničnu oznaku održivosti i time odgovore na zahteve modernih posetilaca iz celog sveta.

Ministarstvo turizma i omladine

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...