Srbija do kraja godine otvara kulturni centar u Pekingu

14. September 2017
Srbija do kraja godine otvara kulturni centar u Pekingu

Srbija će do kraja 2017. godine u Pekingu otvoriti kulturni centar i to će uz kineski kulturni centar u Beogradu, čija je gradnja u toku, biti kruna kulturne saradnje dve zemlje, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

- Pored Kulturnog centra u Parizu, otvorenog 70-ih godina, Srbija će u Pekingu u zoni "798", koja predstavlja centar savremene umetnosti i to ne samo u Kini, otvoriti svoj drugi kulturni centar u svetu - rekao je Vukosavljević.

Ministar je ocenio da će to biti događaj koji prevazilazi svakodnevnicu, a koji potvrđuje rezultate zdrave i razumne kulturne politike.

- Peking postaje kulturna prestonica sveta i Srbija zaslužuje da u njemu otvori svoj kulturni centar, što će biti prilika da se veliki broj srpskih stvaralaca okuša i ogleda u jednom globalno značajnom i uticajnom umetničkom centru - rekao je ministar i dodao da će ugovor o otvaranju kulturnog centra biti potpisan u drugoj polovini oktobra.

Prema Vukosavljevićevim očekivanjima, ogroman prostor zone "789" koji obuhvata oko 500 galerija, izložbenih prostora, kulturnih centara evropskih i vanevropskih zemalja, za nekoliko godina će, globalno gledano, postati najveća, najjača i najuticajnija kulturna zona.

On je podsetio da Strategija razvoja kulturne politike predviđa otvaranje nekoliko kulturnih centara u svetu – u Pekingu, Moskvi i Berlinu, a u kasnijoj fazi i u Briselu i Čikagu ili Vašingtonu.

Izvor:
Beta

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...