Spomenik Stefanu Nemanji biće podignut na Savskom trgu

15. September 2017
Spomenik Stefanu Nemanji biće podignut na Savskom trgu

Grandiozni spomenik Stefanu Nemanji biće podignut na novom Savskom trgu u Beogradu, ispred zgrade Železničke stanice koja će postati Muzej srpskog srednjeg veka, saznaju Novosti.

Već 25. septembra pred odbornicima Skupštine grada naći će se odluka o promeni prvobitne lokacije za spomen-obeležje osnivaču srednjovekovne srpske države, a već sutradan biće raspisan međunarodni konkurs. Umesto prostora bombardovanog Generalštaba u Ulici kneza Miloša monument Stefana Nemanje zauzeće centralno mesto budućeg kompleksa kulture u savskom priobalju.

Središte ovog dela grada zauzeće novi trg na mestu današnjeg platoa i raskrsnice Nemanjine, Savske i Karađorđeve ulice. Radovi na preuređenju ovog atraktivnog dela grada biće završeni sledeće godine, a celina će biti zaokružena 2019. postavljanjem monumentalne statue rodonačelnika dinastije Nemanjića.

Da utemeljivač srpske državnosti Stefan Nemanja osim brojnih zadužbina, nikada nije dobio dostojan spomenik u Srbiji podseća generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković. Odavanju ove vrste počasti, kako navodi, dodeljen je epitet jednog od prioritetnih zadataka na polju nacionalne kulture:

- Na inicijativu tada premijera, a sada predsednika Srbije, Grad Beograd doneo je odluku o podizanju spomen-obeležja Stefanu Nemanji. Komisija zadužena za pripremu konkursa predložila je da se, umesto lokacije ispred zdanja Generalštaba, spomenik podigne na novom Savskom trgu. U iščekivanju odluke gradskih organa koja će definisati novu lokaciju, Komisija je privela kraju izradu konkursne dokumentacije i priprema objavljivanje konkursa krajem ovog meseca.

Selaković ističe i da će pomenuta lokacija postati jedan od od najatraktivnijih trgova u Beogradu koji zaslužuje monumentalni spomenik.

- Vizura prostora, okolni objekti i blizina Beograda budućnosti poručivaće da naša sutrašnjica nema smisla ukoliko nije utemeljena na najvrednijim tradicijama prošlosti, kojih ne bi bilo bez Stefana Nemanje.

Gradski menadžer Goran Vesić potvrđuje da će do kraja sledeće godine biti završeno uređenje Savskog trga, kojim će dominirati Nemanjina bronzana statua.

- Plato će dobiti kružni oblik, a saobraćaj će se odvijati po njegovim obodima. Beograd će tako dobiti još jedan atraktivni trg sa spomenikom u središtu. Otkrivanje statue, planirano za početak 2019. godine, na najbolji način uveličaće obeležavanje 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Autorima koji će se posvetiti osmišljavanju izgleda figure preporučeno je da Stefana Nemanju prikažu u stojećem stavu kao velikog župana Raške. Vladar će, najverovatnije, biti "odeven" u jednostavniji sakos (aristokratska odežda srednjeg veka), a na glavi će nositi velikožupanski venac. Autorima je sugerisano da ga prikažu kao čoveka zrelih godina, sa pripasanim, ali neisukanim mačem, i Hilandarskom poveljom u rukama.

Nagrada 6 miliona dinara

Konkursna procedura predviđa i novčane nagrade za autore najuspelijih rešenja za spomenik. Prva nagrada vredna je šest miliona dinara, a kreatori drugoplasiranih i trećeplasiranih radova dobiće tri, odnosno milion dinara. Vajarski predlog na osnovu kojeg će biti ovekovečen osnivač dinastije Nemanjića izabraće eminentni žiri u kome će se naći i najugledniji srpski slikari i vajari.

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...